IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Temmuz 2010, 12:07   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
4 bin kişi Tesco Kipa'da örgütlendi




Dünyanın 4. büyük perakende devi Tesco Kipa’da bugüne kadar alışılmışın dışında yürütülen çalışmayla son yıllardaki en büyük sendikal örgütlenme gerçekleştirildi.

Uluslararası dayanışma kanallarını kullanan Tez-Koop-İş, hemşehri, kadın ve öğrenci dernekleriyle temas kurup, işçilerle kahvehanelerde bir araya gelerek Tesco Kipa örgütlenmesini başarıyla sonuçlandırdı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, sendika, 14 ülkede 4 bin 800’den fazla iş yerinde 472 bin çalışanı olan dünyanın 4. büyük perakendecisi Tesco’nun Türkiye mağazalarında 2003’ten bu yana yürüttüğü ve son 3 yılda yoğunlaşan örgütlenme çabası sonunda çoğunluğu sağladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yaptığı incelemede Tesco Kipa iş yerlerinde 7 bin 644 işçi çalıştığı, bunların 3 bin 922’sinin sendikaya üye olduğu tespit edildi. Bu kararla Tez-Koop-İş, Tesco Kipa’da yetkili sendika durumuna geldi.

İlk örgütlenme girişiminin 2004’te işverenin sendikanın çoğunluk tespitine itirazı ve beraberinde yaşananlar nedeniyle başarısız olmasının ardından sendika, bu kez bir çok kanalı kullanarak yeni bir örgütlenme çabasına girişti.

Sendika, ikinci girişiminde dünyadaki Tesco iş yerlerinde örgütlü UNI Küresel Sendikası üyesi sendikalarca kurulan UNI Ticaret Tesco Küresel İttifakı’ndan destek aldı. İttifak, örgütlenmeye destek amacıyla işçilerin iradesine saygı duyulması için Tesco nezdinde girişimde bulundu. Ayrıca UNI Genel Sekreter Yardımcısı Philip Bowyer’ın katılımıyla İzmir’de örgütlenme toplantısı gerçekleştirilip daha sonra şehirdeki mağazalar ziyaret edildi.

-ÇALINMADIK KAPI BIRAKILMADI- Sendika uluslararası desteğin yanı sıra işçilere ulaşmak ve örgütlenme kanallarını geliştirmek için sivil toplum örgütlerinden yararlandı.

Tez-Koop-İş, bugüne kadar iş yeri merkezli yürütülen sendikal örgütlenme çalışmalarının aksine iş yeri dışında işçilere ulaşabilmek için hemşehri, kadın ve öğrenci dernekleriyle temas kurdu.

Sendika uzmanları, işçileri sendikal örgütlenmeye ikna çabaları kapsamında, mağazalarda hafta sonu ya da part time çalışan öğrencilere ulaşmak için üniversitelerde faaliyet gösteren öğrenci derneklerinden yardım aldı.

Kadın işçilere ulaşmak için kadın derneklerinin olanaklarından yararlanan sendika, güçlü hemşehrilik ilişkilerini sendikal örgütlenmeye dönüştürmek için hemşehri derneklerinin kapısını çaldı. Sendika, bu çabaları o kadar ileri noktaya taşıdı ki erkek işçileri kahvehanelerde bularak sendikal örgütlenmeye ikna etti.

Tüm bu çabalar sonunda sendika, 14 ildeki 100’ü aşkın mağazada çalışanların çoğunluğunu sendikaya üye yaptı.

Sendika, üye sayısının korumanın ya da ufak üye artışlarının başarı olarak görüldüğü bir dönemde, yalnızca Tesco Kipa’daki örgütlenmesiyle, bir çok sendikanın toplam üye sayısını geride bıraktı.

-"KARARA SAYGI BEKLİYORUZ"- Tez-Koop-İş Genel Başkanı Gürsel Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğunluk tespitine ilişkin kararın Tesco Kipa çalışanları için çok önemli olduğunu söyledi.

Doğru, bundan sonrası için bir an önce Türkiye’deki Tesco Kipa üst yönetimi ile bir araya gelerek Tesco’nun İngiltere’deki USDAW sendikasıyla olan ilişkisi gibi hem şirketin hem de çalışanların çıkarları doğrultusunda yapıcı bir ortaklık içerisinde nasıl çalışılacağını kararlaştırmak istediklerini vurguladı.

Tesco Kipa’nın, çalışanların çoğunluğunun sendika üyesi olduğunu kabul ederek bakanlığın kararına itiraz etmeyeceğini umduklarını ifade eden Doğru, "Olası bir itiraz ülkemizde sendika karşıtı bir yaklaşım olacaktır. Tesco Kipa, bakanlığın verdiği karara saygı göstermeli ve sendikamızın yetkisini kabul etmeli" dedi.

Tez-Koop-İş, 1962’de kuruldu ve ticaret, kooperatif, eğitim, büro ve güzel sanatlar iş kolunda faaliyet gösteriyor. Sendikanın 14 ilde 19 şubesi ve 36 bini toplu sözleşmeli olmak üzere yaklaşık 45 bin üyesi bulunuyor.

Sendika, Migros, Carrefour, Real ve Tansaş gibi süpermarket zincirlerinde uzun zamandan beri örgütlü.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
4


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kipa market 1-17 Ocak 2013 PauL Perakendecilik 0 03 Ocak 2013 15:14
Kipa Market 27 Haziran-12 Temmuz 2012 Liaaa Perakendecilik 0 29 Haziran 2012 02:59
Kipa Market 15 - 26 Haziran 2012 Liaaa Perakendecilik 0 16 Haziran 2012 12:33
Kipa Ecrin Musevilik 0 05 Kasım 2011 19:44
Kipa'da bin üründe indirim Cemalizim Haber Arşivi 0 21 Ağustos 2008 23:13