IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Temmuz 2010, 22:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Parmaklar karşılıklı olarak tetikten çekilsin"




Güneydoğu’daki STK’lardan ortak çağrı

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Diyarbakır’da bir araya gelen Güneydoğu’daki sivil toplum kuruluşları, çatışma ortamının sona ermesi için ortak bir açıklama yaptı. Güvenlik konseptini öne çıkarmanın, özel ordu kurmanın çare olmayacağını belirten 648 STK temsilcisi, parmakların karşılıklı olarak tetikten çekilmesini, diyalog sürecinin başlatılmasını ve kendisini sorunun tarafı olarak gören hiçbir aktörün dışlanmamasını istedi.
İsim vermeden Öcalan'ın önerilerin dikkate alınmasını isteyen STK'lar, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasını, KCK operasyonlarında tutuklanan isimlerin serbest bırakılmasını istedi. Demokratik ve sivil bir anayasanın Kürt meselesinin çözümünde hayati bir değer taşıdığının altını çizen sivil toplum kuruluşları, çoğulculuğu, demokratik değerleri, özgürlüğü ve eşitliği esas alan yeni bir anayasa için yapılacak her türlü çabayı desteklemeyi taahhüt etti.
Sanayi ve ticaret odası ile baro başkanlarının da aralarında bulunduğu sivil toplum temsilcileri, hazırladıkları ortak metni basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpart Resepsiyon Salonu önünde açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabibler Odası Başkanı Şemsettin Koç, çatışmaların sona erdirilmesi konusunda daha önce yaptıkları açıklamanın, toplumun geniş kesimlerinden destek görmesine rağmen siyasi iktidar tarafından dikkate alınmadığını ileri sürdü.
"PARMAKLAR KARŞILIKLI OLARAK TETİKTEN ÇEKİLMELİ"
Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü yerine, sürekli denenen ve çözüm getirmediği belli olan 'güvenlik konsepti'nin yeniden öne çıkarıldığını belirten Koç, 'özel ordu' kurma gibi arayışların içine girilerek bölgedeki çatışma halinin kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını iddia etti.
Kanın akmaya devam ettiğini, kanlı sürecin yarattığı ve daha da artması muhtemel tahribatın farkında olduklarını kaydeden Koç, bölgenin sivil toplum örgütleri olarak, Kürt meselesinin demokratik çözümü için öncelikle çatışmazlık ortamı oluşturulması gerektiğini düşündüklerini aktardı. Parmakların karşılıklı olarak tetiklerden çekilmesi gerektiğini vurgulayan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TSK operasyon yapmamalı ve PKK eylemlerine son vermelidir. Siyasal çözümün önünü açacak bir barış iklimi oluşturulmalıdır. Kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için diyalog süreci başlatılmalı ve kendisini sorunun tarafı olarak gören hiçbir aktör dışlanmamalıdır. Sürecin nihai amacı olan çatışmaların tamamen sona erdirilmesi için sağlıklı bir diyalog ortamı oluşturulmalı, inisiyatif sahibi şahsiyet ve dinamiklerin önerileri önyargısız olarak tartışılabilmelidir."
Siyasetin sorun çözücü işlevini yerine getirebilmesi için, bütün siyasal görüşlerin kendini rahatça ifade edebileceği bir siyasal partiler rejimine ihtiyaç olduğunun altını çizen Diyarbakır Tabibler Odası Başkanı Şemsettin Koç, seçim barajının kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası'nın yasaklardan arındırılması gerektiğini söyledi.
STK’ların çözüme yönelik bazı öneri ve tespitleri şöyle:
"- Bütün toplumun vicdanını yaralayan TMK mağduru çocukların mağduriyetini giderecek düzenlemeler acilen yapılmalıdır.
- TMK kaldırılmalı, Türk Ceza Kanunu’nun, evrensel hukuka aykırılık taşıyan ve adaletsizliğe sebebiyet veren hükümler ile mevzuattaki benzer anti-demokratik kanunlar haklar temelinde değiştirilmelidir.
- Bir yıldan fazla süren operasyonlarla tutuklanan bütün siyasetçiler ve insan hakları savunucuları ile ilgili olarak toplumun adalet duygularını sarsan uygulamalara duruşma günleri beklenmeksizin son verilmeli ve özgürlüklerine kavuşmaları sağlanmalıdır.
- Barışın oluşumu, barışçıl bir dilin kullanımını gerektirir. Son dönemlerde siyasete hâkim olan ve diyalogu engelleyen militer dilden derin endişe duyuyoruz.
- Barış için siyasi aktörlerin dilinin özgürlüğü esas almasını ve sivil toplum örgütlerinin çağrılarına yanıt vermelerini temenni ediyoruz.
- Barışçıl bir çözüm için tüm tarafların katılabileceği bir müzakere zemini oluşturmanın yollarını arayacağız. Bu konuda gerekli iradeyi gösteriyor, bölge sivil toplum örgütleri inisiyatifi olarak hareket edeceğimizi deklare ediyor, üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirme konusunda kararlığımızı yeniden kamuoyuna duyurmayı bir görev biliyoruz."


CHA

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
parmaklar karşılıklı olarak tetikten çekilsin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İstanbul-Sivas uçak seferleri, karşılıklı olarak iptal edildi Chelt Havacılık Haberleri 0 17 Ocak 2012 14:53
Akdağ: "Bunlar bizimle ideolojik olarak mücadele ediyorlar" Lucifer Sağlık Köşesi 0 24 Kasım 2011 11:20
Kick sebeblerini, atasozu olarak "webden" belirleyin. L4roXyL mIRC Scripting Hazır Kodlar 3 18 Şubat 2009 03:16