IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Eylül 2010, 14:45   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye mahkûm oldu





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Dink Davası’nı Türkiye aleyhinde sonuçlandıran AİHM, Türkiye’yi toplam 133 bin 595 avro ödemeye mahkûm etti. Kararda Dink’in korunmadığı belirtildi




Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2007 yılında suikast sonucu öldürülen Hrant Dink’le ilgili davada Türkiye’yi suçlu buldu. Mahkeme, Dink’in olası saldırılara karşı korunmamasını, “İfade özgürlüğünün ihlali” olarak nitelerken ‘Türk kimliğine hakaret’ten dolayı mahkûm olmasının ardından suikasta kurban gittiğine dikkat çekildi.
Dışişleri Bakanlığı, karar aleyhine Büyük Daire’ye başvurulmayacağını açıkladı. Bakanlık ayrıca mahkumiyete neden olan konuların da takipçisi olunacağını bildirdi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, Türkiye’nin ifade özgürlüğü konusunda üzerine düşenleri yapacağını söyledi.


İfade özgürlüğü ihlal edildi

Hrant Dink hakkında Türkiye’deki yargı sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilerin de yer aldığı kararda, olayların TCK’nın 301. maddesinin değiştirilmediği bir dönemde meydana geldiğine dikkat çekildi. Mahkemenin 30 sayfayı aşan kararında yaptığı ilginç saptamaların bazıları özetle şöyle:
» Dink, TCK 301. maddeden suçlu bulunmasıyla aşırı milliyetçi çevrelerin gözünde Türk kökenli tüm insanlara hakaret eden bir kişi olarak gösterildi. Yargıtay’ın, Dink’i suçlu bulan alt mahkemenin kararını onaylamasından sonra aşırı milliyetçi militanların saldırılarına karşı devlet tarafından koruma önlemlerinin alınmaması, Dink’in ifade özgürlüğü hakkının ihlali anlamına geliyor.
» İfade özgürlüğünün etkin bir biçimde kullanılması, koruma önlemlerini gerektirebilir. Esasen bazı vakalarda devletin, ifade özgürlüğünü, özel kişilerden gelen girişimlere karşı da koruma mecburiyeti var.
» Tehdit altındaki Dink’in korunmaması, meşru hiçbir amaçla bağdaşmaz.
» İfade özgürlüğü demokratik bir toplumun başlıca temellerinden biridir.
» Yargıtay tarafından yapılan ‘Türklük’ tanımı, uluslararası anlaşmalar ile tanınan veya tanınmayan, tüm dini, dilsel veya etnik azınlıkları dışlıyor


Karar oybirliğiyle alındı

Türk yargıç Işıl Karakaş’ın da yer aldığı mahkemenin oy birliği ile aldığı karara göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘yaşam hakkı’na ilişkin 2’nci, ‘ifade özgürlüğü’ne ilişkin 10’uncu, ‘etkin çare’ye ilişkin 13’üncü maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi.


Türkiye tazminat ödeyecek

Türkiye, karara göre manevi tazminat olarak Dink’in eşi ve çocuklarına toplam 100 bin, kardeşi Hosrof Dink’e beş bin olmak üzere 105 bin avro manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi. Türkiye mahkeme masrafları için de 28 bin 595 avro ödeyecek.


Dışişleri’nin savunma skandalı

Türkiye’nin, Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak AİHM’e gönderilen skandal savunması geçtiğimiz aylarda basına sızmıştı. Ankara’nın söz konusu savunmada, Dink’in yazdıklarını, bir neo-nazi liderinin görüşlerine benzetmesi kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanmıştı.


Tazminat üç kuruma gidecek

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, karar üzerine Agos gazetesinde gözyaşları içinde yaptığı açıklamada, AİHM’in verdiği kararın Hrant Dink için bir doğum günü hediyesi olduğunu belirterek, “Yaşasaydı şu anda kesinlikle çok mutlu olurdu. Çünkü ülkesinden ayrılmak istemiyordu” dedi. Dink şöyle konuştu: “Tazminatın tamamının bağış olarak üç kurumun arasında paylaştırılacağını duyurmak istiyoruz. Tazminat, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Hrant Dink Burs Fonu’na, Ermeni kültürünün yaygınlaştırılması için Getronagan Ermeni Lisesi ve Türkiye’deki Ermenistanlı göçmen çocuklarının eğitimlerine yardımcı olması için Gedikpaşa Protestan Kilisesi’ne bağışlanacaktır.
Umarız bugüne kadar üzerine düşen hiçbir görevi onun övünebileceği şekilde yerine getirmeyen Türkiye devleti, bugünden sonra suçluyu aklayan suçsuzu mahkum eden bu tavrından vazgeçer ve toplumun vicdanına layık bir devlet gibi davranmanın ilk adımlarını atar.”

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
mahkum, oldu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık