IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Eylül 2010, 14:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
TSE'den okul alışverişi uyarısı




Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, eğitim-öğretim yılı açılışına geri sayımın başladığı bugünlerde velileri, kırtasiye ürünlerinde dikkat etmeleri gereken standartlar konusunda uyardı.


Büyükhelvacıgil A.A muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların sağlığı ve güvenliği için kalitesiz, ucuz, markasız kırtasiye malzemelerinden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Okul alışverişlerinin mali yükünün yüksek olabildiğini, bu nedenle velilerin daha ekonomik ve ucuz ürünlere yönelebildiğini kaydeden Büyükhelvacıgil, ''Piyasada merdiven altı üretim yapan firmanın malzemeleri çok ucuza satılıyor. Ayrıca düşük kaliteli uzakdoğu ürünleri de çok ucuz fiyatlara satılıyor. Ucuz diye bu ürünlere yönelinmesin. Evet fiyat önemli ama burada söz konusu olan yavrularımız'' diye konuştu.
Kalitesiz ürünlerin hem çocukların sağlığı hem de ürünlerin uzun süreli kullanımları açısından risk taşıdığını ifade eden Büyükhelvacıgil, ailelere, üreticisi bilinmeyen hiçbir ürünü satın almamalarını önerdi.
-KIRTASİYE MALZEMELERİNİN STANDARTLARI-
TSE'nin standartlarına göre, okul araç ve gereçleri ile kırtasiye malzemeleri alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar şöyle belirlendi:
- Defter: Defterler düzgün olmalı, kapak ve kağıtlarda leke, delik ve buruşukluk olmamalı.
Defter sayfası üzerindeki satır çizgileri 7,5 milimetre aralıklarla çizilmiş olmalı, satır sayısı A5 boyutundaki defterlerde 25, A4 boyutundaki defterlerde ise 36 olmalı.
Kareli defterlerde yatay ve dikey çizgiler defter kenarlarına paralel ve birbirine dik, bütün sayfayı dolduracak şekilde basılmış ve her karenin kenar uzunluğu 5 milimetre olmalı.
Defterlerin üzerine okunaklı olarak ve silinmeyecek şekilde ön yüzüne 'Okul Defteri' arka kapağın dış yüzüne ise imalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adı ve adresi veya varsa tescilli markası, bu standardın işareti ve numarası, defterin sınıfı, tipi, türü ve cinsi, defterdeki yaprak sayısı basılmalı.
-SİLGİ, KAĞIDI FAZLA YIPRATMADAN SİLMELİ-
- Silgi: Silgilerin her yeri aynı kalitede, temiz, düzgün olmalı, üzerinde herhangi bir yarık, kesik, delik, oyuk gibi yüzey kusurları bulunmamalı ve kenarları pürüzsüz olmalı.
Her sınıf, tip, türdeki silgiler kağıt üzerindeki kurşun kalem, mürekkep, tükenmez ve makine yazısını iz bırakmadan ve kağıdı fazla yıpratmadan silmeli ve kağıt üzerinde kendi malzemesinden meydana gelmiş leke bırakmamalı.
-''TOPLU İĞNEYLE ÇAPRAZ ÇİZİLDİĞİNDE BOYA DÖKÜLMEMELİ''-
- Kurşun Kalem: Kalem gövdesinde yara, ezik, kıymık ve çatlak bulunmamalı. Kalem üzerindeki yazılar ve şekiller düzgün açık, net ve okunaklı olmalı. Boyanmış yüzeylerde kabarma, boya çatlaması, akıntı, çizik ve ton farkı bulunmamalı.
Boya, tırnak sertliğinde ve pürüzsüz olmalı. Toplu iğne ile çaprazlama çizildiğinde boya dökülmemeli. Sağlığa zarar verecek boyalar ve koku maddeleri kullanılmamalı.
-''KATI SULUBOYALARDA ÇAPAK, ÇATLAK, KOROZYON BULUNMAMALI''-
- Suluboya: Suluboyalar homojen görünüşte ve renkte olmalı, yabancı partiküller, pigment topakları ihtiva etmemeli, renk bulaşması ve dalgalanması görülmemeli.
Katı suluboyalarda kalıp kusurları, çatlak, kırık, dağılma olmamalı, içine konulduğu yuvalarda ve iç ambalajlarda keskin kenar ve köşeler ile çapak, çatlak, kırık, korozyon belirtisi bulunmamalı.
Yumuşak kıvamlı suluboyaların tüplerinde eziklik, tüp ve kavanozlarda akma, sızma görülmemeli, suluboya tüpten sıkıldığında veya kavanozdan boşaltıldığında rahatlıkla akacak kıvamda olmalı.
Yumuşak kıvamlı suluboyalar, küf üremesi ve pigmentlerin ayrışması görülmemeli.
-''BOYA, TIRNAKLA BASTIRILDIĞINDA BOZULMAMALI''
- Boya Kalemi: Boya kalemi gövdesinde yarık, ezik, kıymık, çizik, çatlak ve benzeri kusurlar bulunmamalı.
Boya kaleminin boyanmış yüzeyinde, kabarma, dökülme, çatlama, akma, çizik ve ton farkı bulunmamalı, boya, tırnakla bastırıldığında, herhangi bir bozulma meydana gelmeyecek sertlikte ve pürüzsüz olmalı, toplu iğneyle çapraz olarak çizildiğinde, boya dökülmemeli.
Boya kalemi seti en az siyah, kahverengi, sarı, kırmızı, mavi, yeşil renklerini ihtiva etmeli.
-''1. SINIFIN DERS KİTAPLARINDA RESİMLER RENKLİ OLMALI''-
- Ders Kitabı: Ders kitaplarının sayfaları düzgün olmalı, leke, delik, kir, kırışık, yırtık buruşukluk, katlanma ve diğer görünüş kusurları ile baskı hataları bulunmamalı baskı arka yüze geçmiş olmamalı.
Ders kitabı basımında kullanılan kağıt ve karton, yüzde 100 beyazlatılmış kimyevi selülozdan imal edilmiş olmalı.
İlkokul birinci devre kitaplarına basılan resimler renkli olmalı. Diğer ders kitaplarındaki resimler renkli veya siyah beyaz olabilir.

''CETVEL, AHŞAP VE PLASTİK MALZEMEDEN OLMALI''
- Cetvel: Ölçü cetvelinin üzerindeki rakamlar soldan sağa doğru okunacak şekilde yazılmış olmalı, ölçü taksimat çizgileri ve rakamları ölçü cetveli üzerine, kazıma, oyma, derin baskı veya derin nüfuzlu boya ile zamanla silinmeyecek şekilde işaretlenmeli.
Cetvel kenarları düz bir zemin üzerine oturtulduğunda cetvel kenarı ile oturma yüzeyi arasından ışık sızmamalı.
Ölçü cetvelleri, zamanla ilk özelliğini kaybetmeyecek nitelikteki ahşap veya plastik malzemelerden yapılmalı.
-''KIRTASİYEDE, BELGELİ FİRMA SAYISI ÇOK AZ''-
TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, eğitim sektörünün 1 milyar liraya ulaşan ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu belirterek, TSE'nin çok sayıda standardı bulunduğunu söyledi.
Defter, silgi, kalem, boya gibi öğrenci ve öğretmenlerin kullandığı neredeyse tüm araç ve gereçlerin standardı bulunduğunu, hatta, servis şoförlerinin nasıl olması gerektiğinin bile tarif edildiği standartlar hazırladıklarını anlatan Büyükhelvacıgil, ''Ne yazık ki özellikle kırtasiye malzemelerinde belgeli firma sayısı çok az. Eğitim ve öğretimle ilgili standardlar gönüllülük esasına dayalı olduğundan firmalar, ürünlerini belgelendirme konusunda çok istekli davranmıyorlar. Çocuklarımızın sağlığını yakından ilgilendiren okul araç, gereçlerini üreten ve ürününe güvenen firmaları kalitelerini belgelendirebilmeleri için TSE'den belge almaya çağırıyorum'' dedi.
Ürünlerin sağlığa zararlı maddeler içerip içermediğinin, ancak yetkin laboratuvar ortamlarındaki testlerle anlaşılabildiğine vurgu yapan Büyükhelvacıgil, laboratuvar testlerinden olumlu sonuç alan ve denetimlerde, üretim yerlerinde gerekli şartları taşıdığı belirlenen firmalara belge verildiğini anlattı.
Büyükhelvacıgil, TSE markası bulunan ürünlerin Türk Standartları Enstitüsü garantisi altında olduğunu ve herhangi bir şikayetle ilgili TSE Tüketici Bilgi Hattı üzerinden enstitüye başvurulabileceğini kaydetti.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
alışverişi, okul, tseden, uyarısı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Velilere e-Okul uyarısı PassioN Haber Arşivi 0 24 Nisan 2012 21:30
Bir öğrencinin okul ve bayram alışverişi 260 lira Dilara Haber Arşivi 1 04 Eylül 2010 14:05
Okul Alışverişi: En düşük okul alışverişi 100 lirayı buluyor... Dilara Haber Arşivi 0 01 Eylül 2010 13:28
Okul alışverişi velinin cebini yakacak Lucifer Haber Arşivi 0 31 Ağustos 2010 14:21