IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Kasım 2010, 10:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Orta Doğu'da Sular Isınıyor




Washington yönetimi gelecek aylarda israil'e 400 milyon Dolar değerinde silah ve askeri teçhizat sevkiyatı yapacak. Amaç olası bir iran operasyonuna hazırlık mı yoksa Tahran yönetimini caydırmak mı?
israil Başbakanı Benjamin Netanyahu, bu haftaki ABD ziyareti sırasında iran konusunda sert ifadeler kullanmış ve şunları söylemişti:
'ABD önderliğindeki uluslararası topluluk, iran'ın nükleer programını askerî araçlara başvurmadan durdurmak istiyorsa, iran'a, askerî bir operasyona hazır olduğunu açıkça göstermelidir. iran'a karşı frenleme taktiği işlemiyor. iran'ın nükleer programı durdurulmalıdır. iran'ın nükleer programı önümüzdeki en büyük tehdittir.'
Netanyahu'nun açıklamaları ve ABD'de savunma alanında uzman 'Defense News' dergisinde çıkan haber, gözleri Ortadoğu'ya çevirdi. Dergiye göre ABD, israil'e 400 milyon Dolar değerinde silah ve teçhizat takviyesi yapmayı planlıyor Sevkiyatın iki yıl içerisinde Amerikan ordusunun israil'deki depolarına ulaştırılması öngörülüyor.
israil de silahları kullanabilir
Bu sevkiyatla birlikte, ABD'nin israil'de depolanan silahlarının değeri 1 milyar 200 milyon dolara yükseliyor. Bu silahları, olası bir savaş durumunda, sadece Amerikan kuvvetlerinin değil, aynı zamanda israil ordusunun da kullanma imkanı var. israil son olarak dört yıl önceki ikinci Lübnan Savaşı'nda Amerikan silah depolarından yararlanmıştı.
israil'de çıkan Haaretz Gazetesi'nin tahminlerine göre, bu ek silah stoğu, ağırlıklı olarak hava saldırısı sırasında tam hedefe kilitlenen 'Hassas Güdümlü Silahlar' oluşturacak. Bu silahların iran'a ve nükleer tesislerine karşı olası bir saldırıda önemli bir rol oynayabileceği belirtiliyor.
israil Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'nin de bu hafta yaptığı bir konuşmada 'Hassas Güdümlü Silahlar'ın gelecekteki savaşlarda oynayacağı önemli role değinmesi dikkat çekti. Görev süresinin bitiminde Aşkenazi, şu mesajı verdi:
'Komutanından en düşük rütbeli askere kadar ordunun tüm birimlerinde merkezde temel bir anlayış var. O da israil ordusu için iki durumun öne çıkması: ya savaşa hazırlanıyorsundur ya da savaşın içindesindir. Ordu bunun için vardır.'
Pentagon da sertleşiyor
Öngörülen silah stoğunun, iran'a karşı olası bir savaşa hazırlık olup olmadığı, belirsizliğini koruyor. ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, Şubat ayında israil'e gerçekleştirdiği ziyarette Ortadoğu'nun istikrarı için en büyük tehdidin iran olduğunu vurgulamış ve şöyle konuşmuştu:
'Hizbullah'a, Hamas'a, Yemen ve hatta Afganistan ve ırak'ın içlerine kadar uzanıyorlar. Ben uzun bir süredir iran'ı, bu bölgenin istikrarını inanılmaz derecede tehdit eden bir ülke olarak gözlemliyorum ve iran yönetiminin bu çizgisini değiştireceğine dair bir işaret göremiyorum.'
Ancak yine de askerî sevkiyatı Amerikan yönetiminin, israil'in tek başına iran'a karşı harekete geçmesini engelleme çabası olarak görmek de mümkün. Uzmanlar, ABD'nin acil durumlarda kullanılacak teçhizatı takviye ederek, israil'i barış için daha fazla risk alma konusunda cesaretlendirmeye çalışıyor olabileceği üzerinde duruyor. Ancak israil yönetiminin ek silahlar sayesinde yatışıp yatışmayacağı belirsiz. israil Askerî istihbarat Teşkilatı Başkanı Amos Yadlin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, iran'ın hâlihazırda atom bombası yapmak için yeterince zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu söyledi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
doğuda, isınıyor, orta, sular


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Orta Doğu Tarihi Ne Kadar Durağandı? Zen Tarih 0 17 Mayıs 2014 03:00
Orta Doğu'ya Özel 2012 Nissan GT-R VVIP N999 Otomobil Haberleri 0 07 Haziran 2012 01:47
Deus EX: HR'nin Orta Doğu Sürümüne Özel DLC Kalemzede Oyun Dünyasından Son Haberler 0 25 Temmuz 2011 19:05