IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Kasım 2010, 11:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye, Makarnacı İtalya ile Yarışıyor




Süleyman Tıraş - Dünya makarna üretiminde 5. sırada bulunan Türkiye'nin ihracatta ise İtalya'dan sonra gelen en büyük ihracatçı konumuna yükseldiği bildirildi.
Türkiye'nin önemli makarna üreticilerinden Arbella Makarna Genel Müdür Yardımcısı Levent Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda makarnacılık sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığını, buna bağlı olarak da üretim ve ihracat rakamlarında artışlar olduğunu belirtti.
Şu an dünya genelinde en büyük makarna üreticisi ülkelerin sırayla İtalya, ABD, Brezilya, Rusya ve Türkiye olduğunu dile getiren Kavak, üretimdeki durum böyleyken, ihracatta ise Türkiye'nin daha başarılı bir grafik oluşturduğunu söyledi.
Makarna ihracatında Türkiye'nin İtalya'dan sonra gelen en büyük ikinci ülke olduğunu anlatan Kavak, şöyle konuştu:
'İtalya'nın yıllık ihracatı 1 milyon ton, Türkiye'nin ise 300 bin ton. Şu an için iki ülke arasındaki ihracat rakamsal olarak yüksek görünse de bunu kapatmak aslında bizler için güç değil. Çünkü biz hakikaten kısıtlı imkanlarla iş yapıyoruz. Öyle ki, makarnadaki kota uygulaması 1995 yılı itibariyle yürürlüğe girerken, bazı avantajlarımız ve dezavantajlarımız oldu. Gümrük Birliğine girerken makarna ihracatı 20 bin ton ile sınırlandırılmıştı. Bu tamamen daha çok İtalya'nın bu sektörünü korumak için alınmış olduğu ve uygulatmış olduğu bir karar. Ancak, biz AB'ye girdiğimizde kota kalkacak. Ancak bu durumu beklemeden kota uygulaması yeniden gözden geçirilirse ve kota duvarı yıkılırsa, kısa bir süre sonra Türkiye dünya makarna ihracatında ilk sıraya oturur.'
Kotanın kaldırılması için lobi yapılması gerektiğine vurgu yapan Kavak, 'Bu çalışmalar hem sektörel bazda hemde hükümetler arasında yapılmalı. Önceden ABD'ye en çok makarna ihraç eden ülkeydik. Ancak İtalyan makarnacıların baskıları sonucunda ABD kota uygulaması getirdi. Türkiye'nin ihracatının önü, bir anlamda kesilmiş oldu' dedi.

- 'İÇ TÜKETİMİMİZ AZ'-

Kavak, Türkiye'de makarna tüketiminin uzun yıllar var olduğunu tüketimin her geçen hızla artığına işaret etti.
Ancak gelinen noktanın halen diğer dünya ülkelerine kıyasla oldukça az olduğunu ifade eden Kavak, 'Birçok Avrupa ülkesiyle ABD'de yıllık kişi başına tüketim 10 kilogram üzerindeyken, Türkiye'de tüketim 6 kilogram. Bunun en büyük nedeni ise 'makarna kilo yapar' kanısı. Ama bu inanış doğru olsaydı, İtalyanlar en şişman ve obez toplum olurdu. Oysa ki, gerçekte durum çok farklı. O nedenle herkesin gönül rahatlığıyla makarna tüketebileceğine inanıyorum' diye konuştu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ile, italya, makarnacı, türkiye, yarışıyor, İtalya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye Sahtecilikte Çin ile Yarışıyor See Haber Arşivi 0 02 Şubat 2015 10:35
Yandex Türkiye'de Google ile Yarışıyor! Spartacus Yandex 0 20 Nisan 2012 11:24