IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2007, 13:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çankaya Köşküne Gül'le gelen ilkler




Abdullah Gül, yarın yapılacak seçimle Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi durumunda "en"lerin de cumhurbaşkanı olarak birçok "ilk"e imza atacak.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle Çankaya Köşkü tarihinde değişik açılardan çok sayıda ilke de imza atacak.

Seçilmesi durumunda ilk defa bir Cumhurbaşkanı, bakanlık koltuğundan Çankaya Köşkü’ne çıkacak, aynı zamanda ilk defa 2 ayrı seçim yapılan Cumhurbaşkanı sıfatını da alacak.

Abdullan Gül'ün seçilmesi halinde Çankaya Köşkü tarihine geçecek ilkler şunlar:

-Gül, Atatürk ve İsmet İnönü’nün ardından Türkiye’nin 3. genç Cumhurbaşkanı olacak. Atatürk 42, İsmet İnönü 54 yaşında Cumhurbaşkanı olurken Gül 57 yaşında Çankaya Köşkü’ne çıkacak.

-Gül’ün seçilmesi durumunda asker kökenli cumhurbaşkanları ile sivil kökenli cumhurbaşkanları arasındaki fark siviller lehine değişecek. Atatürk, İsmet İnönü, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren’den oluşan asker kökenli cumhurbaşkanlarının sayısı 6’yı bulurken sivillerin sayısı da Gül’le beraber 5’e çıkmış olacak. Sivillerin sayısı ancak 2 dönem daha sivil cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda askerlerin sayısını geçebilecek.

-Gül’le beraber iktisatçı cumhurbaşkanı sayısı da 2’ye çıkacak. Gül de 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar gibi iktisat mezunu.

-Gül, cumhurbaşkanları arasında ilk defa yaz ayında seçilen Cumhurbaşkanı olacak. Daha önceki cumhurbaşkanlarının seçilme ayları genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları.

-Gül, bakanlık koltuğundan Köşk'e çıkacak ilk Cumhurbaşkanı olacak. Dört yıldan fazla Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapan Gül'ün Köşk'e taşınması da zor olmayacak. Görevi sırasında Dışişleri konutu kullanan Gül, en fazla yüz metre yürüyüş mesafesindeki Çankaya Köşkü'ne gidebilecek.

-Gül, Demirel'in ardından Köşk'e çıkacak 2. akrep burçlu Cumhurbaşkanı olacak.

-29 Ekim 1950 doğumlu olan Gül, böylece Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Bayramlarında hem bayramı hem de doğum gününü kutlayacak.

-KÖŞK YİNE BEŞİKTAŞLI KALACAK-

-Gül’ün Köşk'e çıkması Cumhurbaşkanlarının taraftarı olduğu olduğu futbol takımını rengini değiştirmeyecek. 9. cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi Abdullah Gül de Beşiktaşlı. Böylece Beşiktaş “zirvenin takımı” olma özelliğini korumuş olacak.

-Gül, aynı zamanda 4. uzun görev yapan bir cumhurbaşkanının yerine gelecek. Atatürk, 15 yıl 11 günle en uzun süre cumhurbaşkanlığı yaparken, İsmet İnönü 11 yıl 6 ay 11 gün, Celal Bayar ise 10 yıl 5 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştı. Özal ve Gürsel 7 yıllık görev sürelerini dolduramazken Sezer dışındaki diğer cumhurbaşkanlarının hepsi 7 yıllık süre sonunda Çankaya’dan ayrıldılar. 16 Mayıs 2007’de görev süresi dolan ancak yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için görevine devam eden Sezer 7 yıl 3 ay 11 gündür Cumhurbaşkanlığı yapıyor.

-İsmet İnönü ve Turgut Özal'la birlikte sadece bugüne kadar sadece Malatya ili iki cumhurbaşkanı çıkarırken Gül'le birlikte ilk defa Kayseri, bir cumhurbaşkanı çıkarmış olacak.

FİRST LADY HAYRÜNNİSA HANIM

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olmasıyla beraber tüm gözler first lady olacak Hayrünnisa Gül’de olacak. Gül’ün 11. cumhurbaşkanı olması durumunda Türkiye’nin ilk defa türbanlı ve Latife Hanım'dan sonra en genç “first lady”si olacak. 42 yaşında Cumhurbaşkanı eşi olacak olan Hayrünnisa Gül, Atatürk’ün eşi Latife Hanım’dan sonra bu unvanı taşıyacak ikinci genç first lady olacak. Latife Hanım 1923 yılında Atatürk’le evlendiğinde 25 yaşındaydı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cankaya, gulle, ilkler, koskune


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Osmanlidaki ilkler Zen Tarih 1 26 Mayıs 2014 17:48
Tarihteki ilkler Süslü Tarih 0 12 Haziran 2010 20:01
Ülkede yaşanan ilkler... Luis Serbest Kürsü 1 03 Mayıs 2010 22:39
Coğrafyada ilkler YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 13 Nisan 2009 18:23
Türkiyede Ilkler. OkyAnuS Genel Paylaşım 1 20 Aralık 2008 15:55