IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Aralık 2010, 21:45   #1
Hande
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Önerinin böylesi: "Engelli kızları kısırlaştıralım..."




Kocaeli Sosyal Hizmet Kurulu üyesi Sevil Çağlar'ın, tecavüze uğrayan zihinsel engelli kızların kısırlaştırılmasını önerdiği iddia edildi.

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli'ndeki sosyal hizmetler görevlileri, Vali Ercan Topaca’nın başkanlık ettiği bir toplantıda zihinsel engelliler hakkında konuşmak için bir araya geldiler. Toplantıya üye Diş Hekimi Sevil Çağlar'ın yaptığı öneri damgasını vurdu. Sabah gazetesinin dünkü haberine göre, tecavüze uğrayan zihinsel engelli kızların durumunu masaya yatıran Diş Hekimi Sevil Çağlar: "Zihinsel engelli kızlarımız tecavüze uğrayıp, hamile kalıyor. O çocuk doğsa bile bakma güçleri yok. Dünyada bu konuda kısırlaştırma tartışmaları var. Üniversitelerde kurulacak etik kurullar kısırlaştırma konusunu ele almalı" dedi.

“Koruyamıyoruz!”

Çağlar'ın bu görüşüne Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sevim Gökalp ise "Zihinsel engelli bir kız doğuracağı çocuğun sorumluluğunu alamaz. Kısırlaştırma kararı etik kurullarınca alınabilir" diye destek verdi. Avukat Serpil Özok ise "Zihinsel engelli bir kızın evlilik yapmasına izin varken, kısırlaştırılması konusunda izin olmaması çelişkili bir durum" dedi. Vali Topaca ise, "Toplumda bu tür eğilimleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Cezalar ağırlaştırılmalı. Doğru olan kızlarımızı korumak, kollamak fakat koruyamıyoruz. Kızlarımızı koruma amaçlı bir düşünce bu. Ancak, mahkeme kararı ile olmalıdır" diyerek konunun hukuki boyutunun incelenmesini istedi.

Haberi yalanlayan Çağlar, "Gerçekleştirilmek istenen proje farklı bir şekilde sunulmuş. Ben orada onu kastetmedim. Yazılanları kabul etmiyorum. Tekzip yazıyorum. Avukatım veya ben gerekli açıklamayı yapacağız" dedi. Kurul üyesi Serpil Özok da, "Toplantıda diş hekimi arkadaş öneri getirmekten çok soru sordu. Fakat yanlış anlaşıldı" diye konuştu.

Uzmanlar ne dedi?

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taner Gören: Hem hekim, hem de Tabip Odası Başkanı kimliğimle söyleyebilirim: Bu, insani bir fikir değil. Çünkü önemli olan bu insanlara tecavüz edilmesinin önlenmesidir. Bu tecavüzü önlemek değil tecavüzün üstünü örtmektir. Engelli bir kızın tecavüze uğraması konusu ele alınırken, çözüm önerisi bu değildir.

Engelli Hakları Derneği Başkanı Cemalettin Gürsoy: Engelli vatandaşlarımız sağlıklı kişilere göre hayata 3-0 mağlup başlıyor. Bu dejavantaja rağmen zoru başarıp hayata tutunmayı başarıyor. Toplum tarafından 'deli' tabir edilen zihinsel engelliler kimsenin malına, canına göz dikmiyor.

İst. Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Engin Akhan: Bu sadece, tecavüzü kolaylaştırıcı bir faktör olacaktır. Engelli kızların bu şekilde kısırlaştırılması anlamsız bir durumdur. Böyle bir asimilasyon uygulanması korkunç bir fikirdir. Bu kızların anayasal hakları var; devlet tarafından korunmaları gerekmektedir. Dolayısıyla devletin güvencesinde olan bir kızı "Ben koruyamıyorum, kısırlaştıralım" demek başlı başına ciddi bir problemdir. Kısırlaştırma, tecavüzü engellemeyecektir. Çünkü tecavüzün bir çok şekli şemali vardır, her tecavüz doğumla sonuçlanmaz. 6 aylık bebeklerin bile taciz edildiğini gördüğümüz bir ortamda, bu karar tecavüzcülere cesaret verici olacaktır. Ayrıca zihinsel engelli çocuklarımızın büyük bir bölümü doğum esnasında ya da doğum sonrası geçirdikleri bir sendrom sonucu engelli oldukları için kendileri gibi engelli bir çocuk dünyaya getirme ihtimalleri düşüktür. Genetik olarak geçiş yoktur. Zaten böyle bir kaygı taşıyor olmak bile bu kararı haklı çıkarmaz.

Avukat-Feminist aktivist Hülya Gülbahar: Gerek bürokratik kadroların, gerek belediyelerin sokakta yaşayan kadınlar, engelli kadınlar, alkolik kadınlar, ağır psikolojik sorunları olan kadınlar gibi kategoriler söz konusu olduğunda, çözüm yöntemi olarak bu kadınların kısırlaştırılmasını gündeme getirmesini; doğrudan doğruya ari ırk, ari nesiller yaratmaya yönelik faşizan politika önerileri olarak değerlendiriyorum. Geçtiğimiz yıllarda da yanılmıyorsam Antalya'da sokaktaki kadınlar için belediye yetkilileri aynı öneriyi sunmuşlardı. Toplumun dezavantajlı sayılacak kadın kesimlerine yönelik bu tür uygulamaları önermek, bu kadınlara bir kez daha şiddet uygulamak demektir. Bu önerinin gerçekleşmesi değil telaffuz edilmesi bile, bu kesimlere karşı açıkça sosyal bir ayrımcılık ve dışlama kampanyası yapmaktır. Herhangi bir kamu görevinde olup böyle bir öneriyi çözüm olarak telaffuz eden herkesin derhal görevinden alınması gerekir.

Duygu Altın (Özürlüler Vakfı Sorumlusu): Sosyal Hizmetler Kurulu'nca zihinsel engelli kız çocuklarının tecavüzüne engellemek için öne sürülen 'çözüm önerisi kısırılaştırma fikrini' Özürlüler Vakfı olarak öncellikle kınıyoruz. Bu kadar ciddi bir meseleye sosyal hizmetler kurumunun bu kadar sığ bir çözüm önerisinde bulunması çok trajiktir. Çözüm bu kızlarımıza sahip çıkılması ve tecavüzcülere verilen cezaların ağırlaştırılmasıdır.

(soL - Kadın)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 13 Aralık 2010, 13:48   #2
Pentagram
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Önerinin böylesi: "Engelli kızları kısırlaştıralım..."




Önce bu fikri öne süreni kısırlaştıralım hacı.

 

 

Etiketler
engelli kızları kısırlaştıralım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Davutoğlu'ndan polis babasına: "Ben kızları iki sayarım" Seth Haber Arşivi 0 05 Ekim 2014 18:15
Anlat Beni - " Engelli" kardeşlerimizin, simsiyah dünyaları bu kitapta... Violent Kitap Tanıtımları 0 14 Şubat 2014 22:50
Tarihteki En Başarılı "Engelli" İnsanlar Sue Engel Türleri Ve Hastalıklar 0 25 Temmuz 2012 14:17