IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Mayıs 2011, 20:28   #1
Soul
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Urumiye gölü, tuz çölü oldu!




Dünyanın en büyük üçüncü tuzlu su gölü olan İran’daki Urumiye Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Flamingo, pelikan ve martı gibi su kuşuna ev sahipliği yapan gölün, yüzde 60’lık kesimi kurudu.

Uzmanlar, gölün birkaç yıl içinde tamamen ortadan kalkabileceğini ifade ederken, bu duruma sebep olarak kuraklık, yanlış sulama politikaları ve göle dökülen ırmaklardaki kalkınma ve baraj projelerini gösterdi.

İran’ın en önemli turizm alanlarından biri olan gölün bugün tuzla kaplı bir toprak parçasına dönüşmüş olması, geçimini buralarda tekne turları düzenleyerek kazanan yöre halkına da büyük bir darbe vurmuş durumda.

Bunlardan biri olan Kemal Sedat, iki yıl öncesine kadar badem ve üzüm tarımından elde ettiği gelirini, tekne turlarıyla desteklediğini belirterek, “Göl kuruduğundan beri her 10 dakikada bir durup pervaneyi temizlemem gerekiyor. Turistler böyle sıkıcı bir yolculuk yapmak istemiyor” dedi. Sedat, sonuçta kuraklık yüzünden turları sona erdirmek zorunda kaldığını söyledi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


LİMANLAR KAPATILDI
Gölün en derin yeri şu an 2 metre civarında. Yetkililer Nisan ayında bu durumun tehlikeli olabileceği gerekçesiyle Gülmanhane limanını kapattı. Şerefhane ve İslami limanlarının akıbeti de aynı oldu.

Suların çekilmesiyle bölgedeki oteller de büyük zarar görürken, yatırımcılar yeni otel projelerini de askıya aldı.

Turizmin yanı sıra gölde yaşanan kuruma İran’ın kuzeybatısındaki tarım faaliyetlerini de riske atıyor zira zaman zaman fırtınalar gölden kalkan tuzları tarlalara taşıyabiliyor. Birçok çiftçi, yüzyıllar boyunca elma, üzüm, ceviz, badem, soğan, patates, aromatik bitki çayları ve şekerlemesiyle ünlenen bölgenin geleceği hakkında endişelerini dile getiriyor.


ÜÇ-BEŞ YIL İÇİNDE TAMAMEN KURUYACAK"
Geçtiğimiz ay Urumiye milletvekili Selman Zakir, “şu anki gidişatla, bir tuz tsunamisi riskinin arttığını” belirtmişti. Zakir, gölün üç ile beş yıl içinde kuruyacağı konusunda uyarıda bulunurken ortaya çıkacak 8 ile 10 milyar ton ağırlığındaki tuzun milyonlarca kişinin hayatını riske atacağını belirtti. Zakir’in bu tahmini çevre bakanlığı bölge direktörü Hasan Abbasnejad tarafından da desteklendi.

Resmi raporlarda Urumiye Gölü’nde yaşanan bu felaketin sorumlusu genel olarak gölü besleyen ırmaklardaki yanlış sulama uygulamaları olarak gösteriliyor. Göllerdeki kurumayla ilgili ilk işaretler 1990’larda ortaya çıkmakla birlikte o günden bu yana hükümet Urumiye’yi besleyen nehirler üzerine 35 yeni baraj inşa etti. Önümüzdeki birkaç yıl içinde 10 yeni barajdan daha söz ediliyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


AHMEDİNEJAD BATI'YI SUÇLUYOR
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, geçtiğimiz hafta, İran’ın orta kesiminde bulunan bir baraj açılışında yaptığı konuşmada ülkede yaşanan kuraklıktan dolayı Batılı ülkeleri suçlamıştı.

IRNA haber ajansının bildirdiğine göre Ahmedinejad, "Geçen yıl Avrupalılar sahip oldukları özel teknoloji ile yağışlı bulutları boşaltarak aralarında İran'ın da bulunduğu bölge ülkelerine ulaşmasını engelledi. Bulutlar, batıdan doğuya doğru hareket ettiğinden bu işlem sonucu İran'da yağış yağmadı" demişti.

Türkiye ve İran'dan başlayarak Doğu Asya'ya kadar uzanan bölgede önümüzdeki 30 yıl içinde kuraklık olacağını bildiren adını vermediği "Batılı bir politikacı"nın sözlerini hatırlatan İran Cumhurbaşkanı, "Bu makaleyi yazan Batılı politikacı, su konusunda uzman biri değildi. Bu da makalenin bilimsel çalışma olmadığını ve tasarlanmış bir öngörü ve plan olduğunu gösteriyor" diye konuşmuştu.

AVRUPA'DA DA DURUM KÖTÜ
Öte yandan kuraklık sadece İran’ı değil Avrupa’yı ve ABD’yi de tehdit ediyor.

Avrupa’nın ve hatta birçok Afrika ülkesinin tahıl üreticisi konumundaki Fransa’da yaşanan kuraklık tahıl fiyatlarının yükselmesine neden olurken, Almanya ve ABD’de de benzer durumlar yaşanıyor.


hurriyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
Çölü, oldu, tuz, urumiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Chihuahuan Çölü - Chihuahuan Çölü Hakkında Liaaa Genel Coğrafya 0 07 Mayıs 2012 02:13
Kalahari Çölü - Kalahari Çölü Hakkında Liaaa Genel Coğrafya 0 07 Mayıs 2012 02:11
Deprem öncesi Van Gölü'nde neler oldu Feronia Haber Arşivi 0 27 Ekim 2011 13:44