IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Aze

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Haziran 2011, 19:21   #1
Çevrimdışı
Aze
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ekşi Sözlük'e 'nefret' denetimi




Ekşi Sözlük yazarları "Nefret Söylemi Denetim Projesi"yle beraber yazdıklarını iki kez düşünmek zorunda. Uygulamaya destek verenler de var, sansüre dönüşmesinden endişe edenler de...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ekşi Sözlük, yayın hayatında yeni bir döneme girdi. 19 Haziran 2011 Pazar günü siteye giren kullanıcılar şöyle bir duyuruyla karşılaştı: Ekşi Sözlük Nefret Söylemi Denetim Projesi.

Therapy nick'li kulacının imzasıyla girilen entry'de (Ekşi Sözlük'te yayına sokulan her yazıya entry deniyor) şöyle deniyordu: Nefret söylemi denetim grubu şu andan itibaren Ekşi Sözlük dâhilinde yazılmış entry'leri denetlemek, bu entry'ler arasında nefret söylemi içerenleri tespit etmek ve söz konusu nefret söylemlerini yayından kaldırmak amacıyla yetkilendirilmiş ve aktif olarak çalışmaya başlamıştır.

Bianet'in haberine göre, bu grubun kurulması için çalışmalar Eylül 2010'dan beri yürütülüyor. Oldukça uzun bir süre çünkü konu aslında oldukça karmaşık, tartışmalı ve içinden çıkılması çok da kolay değil. Çünkü Ekşi Sözlük kurulduğu günden itibaren olabildiğince özgür bir ortamdı.

Site, yazarlarını üye olarak kabul ederken ince eleyip sık dokuyor ama daha sonrasında çok ciddi, yaygın bir denetleme mekanizması kurmuyordu. Davaya konu olabilecek konularda "gammaz" ya da "ispiyoncu" adı verilen gönüllülerin ispiyonları doğrultusunda üyelikten atma ve tüm entry'leri silme gibi bir uygulamaları vardı. Ancak bu "gammaz"ların yargıları tahmin edileceği üzere oldukça nesnel kalıyordu. İspiyonlar site adminlerine ulaşıyor ve gerekli görülenler temizleniyordu.

DAHA ÖNCE NEFRET SÖYLEMİYLE İLGİLİ BELİRLİ BİR YAKLAŞIM YOKTU
Sitenin kurucusu ssg, 22 Nisan 2011'deki entry'sinde Ekşi Sözlük'ün ulaştığı nefret söylemi kapsamını şöyle açıklamıştı:

"Irk, etnik köken, dil, inanış durumu, fiziksel veya zihinsel engel, bölgesel farklılıklar, cinsiyet, cinsel kimlik ya da cinsel yöneliminden dolayı belirli kişi veya gruplara bu temel özelliklere dayalı, mevcut her türlü olumsuz önyargılardan beslenerek yöneltilen nefret ve/veya şiddet oluşturabilecek nitelikteki ifadeler nefret söylemi olarak kabul edilir."

ssg ayrıca tanımın denetime nasıl uygulanacağı ve koşullarının google groups'taki "nefretsoylemi" grubunda tartışıldığını herkesin katılabileceğini duyurdu.

Sonuçta ilan edilen açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu, atıf yapılan mahkeme kararları ve bazı Kuzey Avrupa ülkelerinin ilgili yasaları incelendiği belirtildi. Nefret söylemi kavramının "Tek başına evrensel bir tanımı olmadığı için net ve işlevsel bir tanım yapma yoluna gidildiği" açıklandı.

ARINMA MI CADI AVI MI?
Eylül 2010'dan bugüne tartışılmış olması, tartışmanın bittiği anlamına gelmiyor. Açıklamanın yapılışının ardından bu başlığa gelen tepkilerin altıncısı aynen şöyle: Çok can yakacaklar... Çünkü nesnel kurallarla objektifçe belirlenip sınırları çizilmiş, "Bu budur, bu bu değildir!" gibi olmayan, öznel olan bir konunun denetimcisiler... İşleri çok zor... Dünyanın çözemediği sorunu sözlükte denetleyecekler..." Bu entry "fatihaltaylı" nick'ini kullanan yazara ait.

Ve birkaç entry sonra sobek nickli yazar şöyle diyor: "Şimdi nefret söylemi sebebiyle entry silme sebeplerini oluşturan unsurlar şunlarmış: 'etnik köken, dil, inanış, fiziksel veya zihinsel engel, cinsiyet, cinsel kimlik/yönelim'. Buradaki 'inanış'ın açıklanması lazım. Diyelim ki ben scientology mensubuyum. Tom Cruise benim için çok önemli ve kutsal bir kişi. İsa'dan Muhammed'den farkı yok. Bu durumda kendisine yapılan her hakareti ns ile ispiyonlamak farz."

ayipli okur ise şunu yazmış: "Sözlük'ün geri sayımını başlatacak proje. Cadı avı başlayacak yakında. Bunu bir de ilan ediyorlar."

İtirazlar böyle sürüp gidiyor. Ancak yeni uygulamanın ilk gün neden olduğu sonucu connectus erectus, duyuru yapıldıktan bir saat kadar sonra ilan ediyor:

"Neredeyse sesli gülmeme neden olacak projedir. Yok projeye gülmüyorum. Bu duyuru yapılır yapılmaz sol frame'in 40 tas suyla yıkanmış gibi tertemiz olmasına gülüyorum. Ahahah sesli güldüm lan. Allahtan sandalyede oturmuyorum."

'BİR HAKARET YUVASI'
Site daha önce bu konuda birçok eleştiriyle karşılaşmıştı. Hatta sitenin 'hakkında' bölümündeki 'ne dediler' sekmesinde Sözlük için söylenen şu satırlara da yer verilmişti:

" ...yüzü olmayan insanların istediği hedefe serbest atış yaptığı bir hakaret yuvası!... " --haftalık dergisi, mayıs 2003

" ...3.sınıf bir dedikodu sitesi" dedim. Güldü. "Aklımdan geçeni söyledin" dedi ve ekledi:"Kalitesi her geçen gün düşüyor, hakaret sitesine dönüşüyor... " --murat ongun, "kaşağı" romanından

" BU SITEYE ERISIM MAHKEME KARARI ILE ENGELLENMISTIR!!! " --türk telekom, mayıs 2006

" ...yılansı fare çocuklar, gece fareleri... türkiye'de en çok küfrettikleri adam benim... bu siber yılan aleminde en çok konuşulan adam benim... öyle kahpece, böyle sinsilikle, yılansı siber yılanlıklarla bu işler olmaz... " --nihat genç, temmuz 2007

" pitbull ruhlu, prezervatif dilli, ağzı ishal olmuş yaratıklar bunlar... " --nihat doğan, ocak 2010

" problemli bunlar, ruh hastası... okuyorum evet, çünkü zavallılıkların ne hale geldiğinin orası çok iyi bir aynasıdır... " --murat bardakçı, ocak 2010

" ...oysa pislik çukurunun dibinde debelendiklerinin farkında dahi değillerdir. pislik çukurunu dolduran ise bunların kendi ruhlarının karanlığından akan irinden başka bir şey değildir! " --fatih altaylı, şubat 2010

NTV

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
denetimi, ekÅŸi, ekşi, nefret, sözlüke, sözlüke


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ekşi sözlük hakkında suç duyurusu! Deep İnternet Dünyasından Haberler 11 02 Ağustos 2013 18:02
Flaş! Ekşi Sözlük kapatılıyor mu? Ruj Bilim Dünyasından Son Haberler 1 21 Kasım 2011 17:06
İnci sözlük ve ekşi sözlük arasındaki 7 fark. Lilith IF Ekstra 0 13 Ocak 2011 09:22
Ekşi Sözlük'ün talebi reddedildi ! Lin Haber Arşivi 0 10 Mayıs 2008 13:45