IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Temmuz 2011, 12:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Faili Meçhul 4.5 Milyar Dolar Geldi ..




Faili meçhul 4.5 milyar dolar geldi


Türkiye'ye mayısta kaynağı belirsiz 4.5 milyar $ geldi. İlk 5 ayda bu şekilde giren döviz miktarı 8.4 milyar $'ı buldu. Bu dövizlerin şirket ve bireysel yatırımcıların yurtdışında tuttukları paralar olduğu belirtiliyor
Merkez Bankası ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Türkiye'ye mayıs ayında kaynağı belirsiz 4.5 milyar dolar girdi. Böylece 5 aydaki en yüksek giriş gerçekleşti. İlk 5 ayda Türkiye'ye giren şüpheli döviz miktarı ise 8.4 milyar doları buldu. Geçen yıl ilk 5 ayda kaynağı belirsiz 836 milyon dolar gemişti. Şirket ve bireysel yatırımcıların yurtdışında tuttukları parayı Türkiye'ye getirmiş olabilecekleri belirtiliyor.

AÇIĞIN % 80'İ KADAR SICAK PARA

Veriler incelendiğinde portföy yatırımı yoluyla Türkiye'den 32 milyon dolarlık sıcak para çıkışı da dikkat çekti. Ancak bu çıkışa rağmen ilk 5 ayda gelen sıcak para miktarı 14.8 milyar doları buldu. 12 aylık dönemde sıcak paranın (fon girişleri) 54 milyar dolar ile cari açığa oranı da yüzde 79 oldu.

5 AYDA 37 MİLYAR DOLAR

Cari işlemler açığı, ilk 5 ayda dış ticaret açığındaki artışla, 37.27 milyar dolar olarak gerçekleşirken Mayıs ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 164 artışla 7.75 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cari işlemler hesabı, yılın ilk beş ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 20.44 milyar dolar artarak 37.27 milyar dolar açık kaydetmiştir. Bu gelişmede dış ticaret açığının 20.5 milyar doları tutarında artarak 37.1 milyar dolara ulaşması etkili olmuştur" denildi. Ocak-Mayıs ödemeler dengesi rakamlarına göre cari dengede 37.3 milyar dolar açık verilirken, sermaye ve finans hesaplarında yaklaşık 37.9 milyar dolarlık bir giriş oldu. 12 aylık kümülatif cari açık rakamı 68.2 milyar dolara yükseldi. Yılsonunda açık rakamının 70 milyar dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Lobi işbaşında
Çağlayan, faiz lobisinin iş başında olduğunu belirterek, "Seçimden 1 hafta önce The Ekonomist çıktı, (AK Parti'ye oy vermeyin, CHP'ye oy verin Türkiye'de felaket var) dedi ardından Financial Times, Wall Street Journal, Moodys gibi kuruluşlar Türkiye'nin çok ciddi ekonomik sıkıntılar içine girebileceği gibi garip ifadeler getirdiler. Böyle bir ortamda bu yapılan planlı eylemin altında yatan tek şey var; geçmişte Türkiye'den beslenen, Türkiye'nin adeta kanını emen faiz lobisinin, faiz cennetinden yararlananların iştahları kabarmıştır, Türkiye'nin kaynaklarına yeniden ihtiyacı vardır. Faizleri yükseltip kendilerine kâr transferi yapmak istiyorlar" dedi.

Yeni strateji geliyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda cari açığı hedef alan bir büyüme ve dış ticaret stratejisini yapacaklarını söyledi. Çağlayan, "Cari açık şu an için Türkiye için bir tehdit oluşturmuyor. Temel nedenlerinden biri döviz gelirinden daha fazlasının harcanması, diğeri de ithalat yapılan sektörler" dedi.

Yüksek faiz sanayiciye tehdit
ÇAĞLAYAN, her zaman TL'nin aşırı değerli olmasının Türk sanayicisi açısından bir tehdit olacağını, faiz lobisinin gayretlerinin sonucunda faizlerin yükselmesinin sanayiciyi ciddi manada tehdit edeceğini ve haksız rekabet ortamı yaratacağını söyledi. Çağlayan, "Sadece Merkez Bankası'nı bu işin faili olarak göstermemiz sözkonusu olamaz" dedi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 13 Temmuz 2011, 10:22   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Faili Meçhul 4.5 Milyar Dolar Geldi ..




Eskiden Faili meçhul çıkışlar olurdu şimdi girişler oluyor : ) Çıkmasından iyidir, yerde bulsan sayacaksın atacaksın cebe : )

__________________
Sonsuza dek özlemimsin Gökçe`m...
 

 

Etiketler
dolar, faili, geldi, mechul, milyar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Faili Meçhul Bir Aşk Benimkisi Şimdilerde Afrodit Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 03 Ocak 2011 23:49
Arap dünyasından Türkiye'ye 6 milyar dolar geldi Dilara Haber Arşivi 0 17 Haziran 2010 16:03