IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Eylül 2011, 23:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hugo Boss Nazi Geçmişiyle Yüzleşiyor..





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Almanya'da son yıllarda giderek daha fazla şirket zamanında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'yle olan bağlantılarını kabul etmeye başladı. Bunlardan biri de geçmişiyle yüzleşmeye başlayan Alman moda devi Hugo Boss. Günümüzün ünlü birçok Alman firmasının geçmişi karanlık sayfalarla dolu. İkinci Dünya Savaşının ardından Almanya'da yeni bir başlangıç ilan edilmiş, dönemin tüm firma ve kuruluşları nasyonal sosyalizmle ilgili tüm bağlarını reddetmişti.

Ancak son dönemde tarihi reddetmek yerine, yaşananları araştıran firmaların sayısı giderek artıyor. Moda devi Alman Hugo Boss geçtiğimiz günlerde bu konuda yapılan bir araştırmayı kamuoyuyla paylaştı.

Firmanın kaderini değiştiren karar

Hugo Ferdinand Boss sıradan bir terziydi. 33 yaşında kendi firmasını açtı. Kendi adını taşıyan ve 30 kişi çalıştıran bu küçük firmanın dünyaca ünlü bir moda devi haline geleceğini o günlerde kimse tahmin edemezdi.

1931 yılında büyük ekonomik krizin etkileri ağır bir şekilde hissedilirken firmanın kaderi, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin firmaya parti üniformalarını sipariş etmesiyle bir yol ayrımına girdi. Firmanın kurucusu Hugo Ferdinand Boss aynı yıl Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne katıldı.

Hugo Boss'un nasyonal sosyalizmle ilişkisini araştıran tarihçi Roman Köster, "Boss'un kariyeri göz önünde bulundurulduğunda partiye üye olmanın sadece ekonomik nedenlere dayanmadığı açıkça söylenebilir. Boss, nasyonal sosyalistti. Partiye katılmasının da ona zarar değil, bilakis birçok fayda sağladığı söylenebilir" diyor.

Hugo Boss bu tarihte partinin paramiliter SS ve SA birlikleri ile Hitler Gençliği'nin üniformalarını dikmeye başladı. Hugo Boss bu üniformaları üreten tek firma değildi. Firma 1938'den itibaren ordu üniformalarını da dikmeye başlayarak çok para kazandı. Üniforma pazarında bir numara olmasa da, branşının önemli şirketleri arasına girdi. Bu nedenle Hugo Boss savaşın sona ermesinin ardından oldukça büyük sıkıntıya düştü, ancak ayakta kalmayı başardı.

Boss'un yükselişini göremedi

Kurucusu Hugo Ferdinand, Boss'un bir dünya markası haline gelişini göremedi. Oğulları firmayı 1960'lı yıllarda takım elbiseleriyle küresel pazara taşımayı başardılar.

Firmanın sözcüsü Hjördis Kettenbach, Boss'un ilk olarak bundan birkaç yıl önce nasyonal sosyalist bağlantıları olmakla suçlandığını kaydediyor. Kettenbach, firmanın Boss'lardan satın alınmasının ardından aileyle bütün bağlarını kopardığına dikkat çekiyor:

Kettenbach, "Bu bir yandan oldukça sinir bozucu… Diğer yandan marka isminin devamına ilişkin bir karar verilmiş. Maksadımız, objektif bir araştırmayla 'bakın o zamanlar bunlar olmuş ve biz bunu kınıyoruz. Bugünkü firma çok daha farklı bir resim ortaya koyuyor' demekti" diyor.

Hugo Boss tek değil

Hugo Boss, nasyonal sosyalizmle bağlantılı geçmişiyle yüzleşen tek firma değil. Bu yıl otomotiv devi Bmw'nin en büyük hissedarı olan Quandt Ailesi de sessizliğini bozdu. Aile Nasyonal Sosyalizm döneminde binlerce kişiyi köle işçi olarak çalıştırdığını ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'yle işbirliği yaptığı iddiasını kabul etti.

Deutsche Bank da 1999 yılında Nasyonal Sosyalizm döneminde verilen kredileri incelemek üzere özel bir enstitü kurdu. Araştırma sonucunda aralarında Auschwitz toplama ve imha kampının da bulunduğu Nasyonal Sosyalizm rejimine ait birçok yapının Deutsche Bank kredileriyle finanse edildiği ortaya çıktı.

Almanya Dışışleri Bakanlığı'nın geçmişi de hiç de parlak değil. Yapılan araştırmalar 1950'li ve 1960'lı yıllarda birçok Nasyonal Sosyalist diplomatın hariciyeciliğe devam ettiğini gösteriyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
boss, geçmişiyle, hugo, nazi, yüzleşiyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hugo Boss Orange 2012/Kış Reklam Kampanyası Afrodit Ah Kadınlar 0 05 Eylül 2011 18:55
Hugo Boss Erkek Ayakkabı yoSun Ah Erkekler 0 19 Nisan 2011 01:38
Hugo Boss Green 2011 İlkbahar/Yaz Afrodit Ah Kadınlar 0 26 Mart 2011 11:50
Hugo Boss Orange 2011 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu Afrodit Ah Kadınlar 4 23 Mart 2011 21:50
Nazi'at Spammer KURAN-I KERİM TEFSİRİ 0 21 Temmuz 2009 17:16