IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ekim 2011, 11:18   #1
Çevrimdışı
Aze
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yaşayan laboratuar




Türkiye'nin ilk ve en büyük herbaryumunun binası yeniden düzenlendi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kurt Krause ve Hikmet Birand tarafından 1933 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü içinde kurulan ve günümüzde Ankara Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk ve en büyük herbaryumunun binası yeniden düzenlendi.

Aralarında yok olan bazı türlerin de bulunduğu yaklaşık 200 bin bitki türüne ev sahipliği yapan herbaryum binasında yenileme çalışmalarıyla birlikte bitki türleri daha uzun süre korunabilecek.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Ketenoğlu,herbaryumda, kurutulmuş bitki örneklerinin belirli bir sistem içinde saklandığını söyledi.

Uluslararası kodu ANK olan müzenin geçmişinin 1933 yılına uzandığını belirten Ketenoğlu, içerdiği tür sayısı ve çeşitliliği açısından Türkiye'deki tüm herbaryumların en kapsamlısı olduğunu ifade etti.

Ketenoğlu, Uluslararası Herbaryumlar Birliğine (Index Herbariorum) kayıtlı olan ANK herbaryumunun, içerdiği örneklerle ulusal herbaryum niteliğinde bulunduğunu dile getirdi.

YAŞAYAN LABORATUARLAR

Herbaryumun iki ana amacının bulunduğunu ifade eden Ketenoğlu, şöyle devam etti:''Biri araştırma merkezi olarak çalışmak, diğeri bir müze gibi koruma görevi görmek. Eğer bir herbaryum yönteme uygun olarak kurulursa zaten bu iki amaca hizmet etmiş olur. Hem bitkileri uygun şartlarda saklayarak özellikle tarihi örnekleri bulundurmak ve sergilemekle müze görevinin en önemli ayağı yerine getirilmiş olur. İkinci amaç da sistematik botanik bilimi içinde bir araştırma merkezi olarak hizmet etmesidir. Biyoloji, tıp, ziraat, eczacılık ve benzeri bilim dallarına kaynak teşkil etmek ve öğrencileri eğitmek amaçları içindedir. Ayrıca, bir ülkenin, bir bölgenin, bir yörenin herbaryumları oraların bitki örtüsünün, bitki gruplarının, bitkisel özelliklerinin önemli verilerini oluştururlar. Bitkilerin müzesi diyebileceğimiz herbaryum aynı zamanda yaşayan bir laboratuvardır.''

Ketenoğlu, gelecekte ülkelerin maddi ve kültürel zenginliklerden çok biyolojik zenginlikleriyle öne çıkacaklarını dile getirerek, Türkiye'nin de biyolojik zenginlikler açısından dünyada şanslı bir yere sahip olduğunusöyledi.

Ketenoğlu, gelecekte stratejik açıdan da önem kazanacak biyolojik zenginliğin farkında olan Rektör Prof. Dr. Cemal Taluğ'un, bu zenginliğin korunduğu en önemli yerlerden olan ANK Herbaryumun modernizasyonuyla bizzat ilgilendiğini belirtti.


İlk kuruluş yıllarında Yüksek Ziraat Mektebi içinde yer alan ANK Herbaryum, üniversite reformundan sonra Ankara Üniversitesinin kurulmasıyla fen fakültesine devredildi. Halen fen fakültesi içinde amacına uygun şekilde inşa edilmiş müstakil binasında hizmet veren ANK Herbaryumun 1972'de inşa edilen binası, örneklerin daha uygun şartlarda saklanabilmeleri ve çalışanlarına daha uygun çalışma şartları sağlamak üzere yenilendi.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğünce başlatılan çalışmalar kapsamında, salon ve odaların tadilatı yapıldı, koleksiyonların saklandığı çelik dolaplar yenilendi.

ANK Herbaryum, Türkiye florasını oluşturan bitkilerin yüzde 85'ini içermesinin yanı sıra yerli ve yabancı ünlü botanikçilerin koleksiyonlarını da muhafaza ediyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
laboratuar, yaåÿayan, yaşayan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
A'dan Z'ye GEBELİK İZLEMİ ve LABORATUAR TESTLERİ Sim Kadın Sağlığı 0 17 Ağustos 2011 10:32
Tup Bebek Işlemi öncesi Yapilan Laboratuar Testleri Sim Kadın Sağlığı 0 17 Ağustos 2011 08:58
256 yıl yaşayan adam! Dilara Genel Paylaşım 1 24 Mart 2009 22:31
Yaşayan Hurafeler noLove Genel İslami Konular 32 24 Mart 2009 01:02