IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Ekim 2011, 16:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
yOk böylesi Dosdogru.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Neresi doğru?
Van’da çöken bir binanın üzerindeki tabela şaka gibi...İnsanlara mezar olan binalarda kolonlar kesilmiş, beton kum gibi dağılıyor, hırsız müteahhit malzemeden çalmış...
Güncelleme:25 Ekim 2011 11:44
Neresi doğru? Kağıt gibi buruşan bu binanın giriş katının kolonlarının, oto galeri yapılması için kesildiği ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası da yıkılan binaların hemen hepsinin ya ruhsatsız ya da kesik kolonlu olduğunu açıkladı...

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, depremin vurduğu Van’ın merkezinde, kentin en işlek noktalarından Maraş Caddesi üzerinde bulunan 7 katlı 32 daireli Nezir Baş Apartmanı, çok sayıda öğretmen ve öğrenciye mezar oldu.

Binayla ilgili ortaya çıkan gerçek ise duyanların kanını dondurdu. Apartmana ismini veren bina sahibi Nezir Baş’ın yıllar önce binanın girişindeki dükkana bir otomobil servisi açtığı, otomobillerin rahat hareket etmesi için dükkanın içindeki kolonları kestiği ortaya çıktı. Nezir Baş’ın daha sonra burayı kapattığı ve dükkanı bir ecza deposuna kiraladığı öğrenildi. Baş’ın 32 daireyi ise öğretmen ve öğrencilere kiraladığı ortaya çıktı.

Kum yerine taş çıktı

İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Şemsettin Bakır, yıkılan binalarda inceleme yaptığını açıkladı ve şu çarpıcı bilgileri verdi: “Depremde 1999 yılından önce yapılan binalar yıkıldı. Eğer 25 saniye değil 40 saniye sürse 99’dan önce yapılanların hiçbiri kalmazdı. Çünkü denetim uygulanmadı. Öyle ki yıkılan binaların kolonları kum olması gerekirken 10x15 santimetre büyüklüğünde taş çıktı. Bu binanın da ayakta kalma ihtimali hiç yoktu ve yıkıldı.”

Köy evinden farkları yok

“99 depreminden sonra yönetmelikler değişti ve denetimler başladı. Hatta bize göre bu denetimler de eksik ama denetimin ne kadar gerekli olduğu bu depremde ortaya çıktı. Yıkılan binaların neredeyse tamanını inceledim. Sağlamlık açısından köyde yıkılan ker--- binalardan hiçbir farkı yok. Ayakta kalanların neredeyse hepsi yeni yapılan binalar. Bunların sadece duvarlarında çatlak var ama taşıyıcı sistemlerinde herhangi bir arıza yok. Çünkü yeni hazırlanan yönetmeliğe göre yapıldılar ve denetlendiler.”

Binaların hiçbirinde ruhsat yok

“Yıkılan binalar mühendislik hizmeti görmemiş, doğru malzeme kullanılmamış, ruhsatsız binalar. Hatta kimin yaptığı bile belli olmayan, dere kumu ile yapılmış binalar. Ama zamanında kaymakamlıklar, yerel yönetimler göz yummuş. Örneğin yıkılan kamu binası neredeyse yok. Çünkü hepsi yeni yapıldı.”

Kendi kendine bile yıkılır

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Güleryüz, ise farklı bir noktaya dikkat çekiyor: “Binalarda santimetrekarede 300 kilo yük taşıyabilen C30 sınıfı beton kullanılması gerekir. Ama bu binalar baktığımızda bırakın 300 kilo yük taşımayı zamanla kendi kendine de yıkılacaktır.”

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
böylesi, dosdogru, yok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kazanın Böylesi ... SLyther Otomobil Haberleri 1 11 Ekim 2011 09:37
Laf koymanın böylesi :) [+16] zEbAni Komik Loglar 9 29 Ağustos 2009 00:22