IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ekim 2011, 11:36   #1
Çevrimdışı
Gökalp ♡
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Komşularla Sorunlara Yenileri Eklendi




Hikmet Çetin, Ortadoğu'daki sorunların Türkiye'nin fark yaratamayacağı kadar karmaşık olduğunu söyledi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ortadoğu'daki sorunların Türkiye'nin fark yaratamayacağı kadar karmaşık olduğunu belirten Hikmet Çetin, 'sıfır sorun' denilen komşularımızla 2000'li yıllardaki sorunların hiçbirinin çözülmediği gibi İsrail, Irak, İran ve Suriye ile yeni sorunlar eklendiğini açıkladı. Çetin, 'Arap Baharı' denilen süreçte radikal İslami örgütlerin yönetime geldiğini ve Libya'daki ilk uygulamanın çok eşlilik getirilerek şeriatın seçilmesi olduğunu söyledi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) Ekim ayı toplantısının konuğu TBMM Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi görevlerde bulunan Hikmet Çetin oldu. Dün akşam Rixos Dowtown Otel'de yapılan yemekli toplantıda 'Ortadoğu ve Türkiye' konusunda işadamlarına seslenen Hikmet Çetin, yıllardır dünyanın en sorunlu bölgesi olarak gündemi işgal eden Ortadoğu'nun daha uzun süre bölgenin sorunlarla gündemde yer almaya devam edeceğini söyledi.

LİBYA ŞERİATI SEÇTİ

Libya'da halkın o kadar sorunu varken ilk yapılan işin çok eşlilik olduğunu ve Arap Baharı denilen bu süreçte Libya'nın şeriatı seçtiğini dile getiren Hikmet Çetin, Arap Baharı'nın ortaya çıkardığı durumun Türkiye'nin bölgedeki konumunu da belirsizleştirdiğini dile getirdi. Hikmet Çetin, "Gidenler gitti ama gelenler belli değil. Daha ve çok büyük sorunlar çıkabilir. Türkiye önemli bölgesel bir güç, ama bunu sorumlulukla kullanmalıdır. Çünkü süper güç değil. Amacımız, çıkarımızın dışındaki bazı oturumlara girerken çok dikkatli olmak durumundayız. Türkiye bazı konularda yapabileceğinden fazlasına ilişkin söylemler, karşılayabileceğinden fazla iddialı söylemlere giriyor. Türkiye büyüktür, bunu kimse inkar edemez, ama bunu sağduyulu kullanıp kullanılmadığı bazen karşımıza soru işareti olarak çıkıyor" diye konuştu.

Ortadoğu'DA DURUM

Ortadoğu'daki en büyük sorunun İsrail- Filistin sorunu olduğunu belirten Hikmet Çetin, bu sorun çözülmeden Ortadoğu'da gerçek barışın gelme olanağının olmadığını kaydetti. İran'ın 1514 öncesinde olduğu gibi Ortadoğu'yu yeniden kontrol altında tutma özlemi içinde olduğunu belirten Çetin, bunun için nükleer gücü hedeflediğini kaydetti. Irak'ta halen ciddi sorunlar yaşandığını anlatan Hikmet Çetin, Irak'ın geleceğinin başta Türkiye olmak üzere bölgedeki tüm ülkeler için büyük önem taşıdığını kaydetti. Suriye ile ilişkilerin 'sıfır sorun' denilerek örnek gösterildiğini hatırlatan Çetin, dünyanın Libya'da olduğu gibi bir ortak yaptırıma gireceğini düşünerek Suriye'ye tavır alındığını fakat bu varsayımın gerçek çıkmadığını ifade etti. Çetin, Türkiye'nin meşru zemin olmadığı için tek başına hareket etmek durumunda kaldığını kaydetti.

SEYİRCİ KALAMAYIZ AMA

Türkiye'nin komşularıyla 2000'li yıllardaki sorunların hiçbirinin bugün çözülmüş olmadığını belirten Hikmet Çetin, şöyle konuştu:

"Eklenenler var, İsrail, Suriye, Irak gibi. Dünyada olaylar değişiyor, elbette Türkiye'de seyirci kalamaz ama bu aktif bir politika izlemekle olur. Komşularla sıfır politika her ülke ister. Ama o kadar da kolay değil. Biz güçlü ve büyük bir ülkeyiz, ama gücümüzün bilinci içinde gerçekçi hedefler ortaya koymalıyız. Hayal ve gerçeği ayırabilmeliyiz. Ortadoğu Türkiye'nin fark yaratamayacağı kadar karmaşık bir durumda. Arap baharındaki oluşumlar radikal İslami örgütler ön planda. Bizim açımızdan da sorun. Atatürk'ün Araplara ilişkin lafı aklıma geliyor, 'Sormadıkları sürece karışmayın. Sorarlarsa yardımcı olun' demiş. Bugün doğruluğu her zamandan daha çok ortaya çıkıyor."

__________________
O Herşey
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
eklendi, komşularla, sorunlara, yenileri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelikteki sorunlara çözümler Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 15:02
Nokia'nın yenileri sahnede... Slipknot Cep Telefonlar 0 15 Eylül 2010 01:11