IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2007, 12:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Atmosfere püskürtülen metan, üretime kazandırılacak




Atmosfere püskürtülen metan, üretime kazandırılacak



Zonguldak'ta, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu- Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından, 300-600 milyar metre küp metan gazı potansiyeli olduğu bildirilen kömür havzasında, HEMA Endüstri A.Ş tarafından yürütülen sondaj çalışmaları kapsamında, yılda 5 milyar metre küp üretim amaçlanıyor.


Havzada 1996'da 8 ayrı maden bölgesinde metan gazı arama çalışmasına yönelik açılan ihaleyi kazanan Türk-ABD ortaklığı Data Su Sondajları A.Ş ile Danoil Lic adlı firmalar, 2003'de finansman sıkıntısı ve yeterli gaz elde edemedikleri gerekçesiyle çalışmalarını durdurdular.

Söz konusu firmaların sondaj çalışmalarından vazgeçmeleri üzerine Türkiye Taşkömürü Kurumunca (TTK), 2005'te açılan Kömür Kaynaklı Metan Gazı Araştırma ve İşletme Projesi ihalesini kazanan HEMA Endüstri A.Ş ile imzalanan sözleşme doğrultusunda etüt faaliyetleri başlatıldı.

Metan gazı etüdüyle arama çalışmalarının maliyetlerini kendi finansmanıyla karşılayan firma, TTK'nin üretim esnasında açığa çıkan ve havalandırma sistemiyle atmosfere püskürtülen metan gazını ekonomiye kazandırmak için sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

Batı Karadeniz Enerji Üssü Projesi kapsamında bölgeye 3 milyar dolar yatırım gerçekleştirilerek 12 bin kişiye istihdam sağlanmasını amaçlayan şirket, bölgeye kömür ve metan gazı kullanılacak 3 termik santral kurmayı planlıyor.
Yılda yaklaşık 30 milyar metre küp doğal gaz tüketilen Türkiye'nin ihtiyacına katkı sağlaması planlanan proje doğrultusunda çıkartılacak metan gazı, direkt doğal gaz şebekesine bağlanabiliyor.
Karadon bölgesinde 12 Temmuz 2007'de 1500 metre derinliğe varan sondajlar sonucu ilk gazın yakıldığı havzadaki rezervin, 10-20 yıl süresince Türkiye'nin tüm doğal gaz ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor.

TTK'YE KATKI PAYI

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, havzadaki kömür ocaklarında bulunan ve üretim sırasında tehlike arz ettiğinden havaya püskürtülen metan gazının fazla oranda çıkartılmasının ülke ekonomisine ve kuruma katkı sağlayacağını söyledi.

HEMA'nın çıkarttığı metan gazından kuruma yüzde 17 oranında kira payı vereceğini anlatan Dağdelen, şöyle konuştu:
“Tahmin edilen yüksek miktardaki metan gazının bulunmasını ümit ediyoruz. Rezerv konusunda kesinleşmiş bir şey yok. Metan gazı vardır ama rezervi ne kadardır kesin bilmiyoruz. Fazla üretilmesi durumunda kurumun da alacağı kira bedeli artacaktır. Şirket, 15 yıl süreyle bölge işletmecilik hakkına sahiptir. Metan gazının ocaklardan uzaklaştırılması iş güvenliği açısından da kuruma fayda sağlayacaktır.”

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
atmosfere, kazandirilacak, kazandırılacak, metan, puskurtulen, püskürtülen, uretime, üretime


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Su ararken bulduğu metan gazıyla ısınıyor AngeL Haber Arşivi 0 18 Ocak 2015 12:56
Metan PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 28 Eylül 2014 22:40
Mars'ta metan gazı bulamadı! Deep Bilim Dünyasından Son Haberler 0 03 Kasım 2012 22:00
Kuzey Kutbu'nda metan sızıntısı! Lost Bilim Dünyasından Son Haberler 0 22 Mayıs 2012 18:30
Karadeniz'de umut petrol hedef metan gazı Cemalizim Haber Arşivi 0 15 Eylül 2008 17:27