IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Aralık 2011, 12:53   #1
Çevrimdışı
Neo
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İzmir'de 60 yaş kartı iptal oluyor.




Not: Bu uygulama sadece Izmir'de iptal edilmistir, Istanbul ve Ankara bu uygulama devam etmektedir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

60 yaş ve üzeri vatandaşların kent içi toplu ulaşımdan daha ucuza yararlanmalarını sağlayan indirim, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca 65 yaşa çıkarıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 'Toplu Ulaşım Kartı Yönetmelik Taslağı'nı Sayıştay'a görüş için göndermesi üzerine gelen yanıtta, bu konuyla ilgili 4736 sayılı kanunun 1. maddesine atıfta bulunuldu ve 60 yaş uygulamasının 65 yaşa çıkarıldığı hatırlatıldı. Buna göre belediyeler toplu ulaşımda indirimi 65 yaş üzerine uygulayabilecek. İzmir'de bu karar üzerine yaklaşık 45 bin kişinin faydalandığı 60 yaş kartı uygulaması 1 Ocak 2012'den itibaren sona erdirilecek.

12 YILLIK UYGULAMA
Sayıştay'ın 60 yaş ve üzeri vatandaşların 2012 yılından itibaren toplu ulaşım araçlarından indirimli veya ücretsiz yararlandırılamayacağına hükmettiğini belirten belediye yetkilileri, Sayıştay Daireler Kurulu, İzmir'de 12 yıldır geçerli indirimli toplu ulaşım uygulamalarından biri olan 60 Yaş Kartı'na yasal dayanağı olmadığı için onay vermediğini ifade etti. İzmir'de 60 Yaş kartı uygulaması Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından merhum Ahmet Piriştina tarafından 1999 yılında başlatıldı. Uygulama 2002 yılında elektronik karta dönüştürüldü. Son rakamlara göre 20 Aralık 2011 itibariyle 45 bin 384 adet aktif 60 Yaş Kart sahibi, yıllık kart kullanım bedeli olan 175 TL'ye ödeyip 1 yıl için 750 kontör alarak, toplu ulaşım hizmetlerinden yararlanıyordu. Toplu ulaşımda 60 Yaş Kartı ile 2010 yılında 22 milyon 805 bin 291 biniş yapılırken 2011 yılında ise biniş sayısı Kasım sonu itibariyle 22 milyon 144 bin 243'e ulaştı.

GÖRÜŞ SORULDU
Büyükşehir Belediye Meclisi, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı, toplu ulaşımda kullanılan kartların verilme amacı, istenecek belgeler, hak sahiplerinin faydalanma şekilleri ve bedellerinin yer aldığı düzenlemelerin yer aldığı "Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği" taslağını geçtiğiniz Mayıs ayında onayladı. Taslak daha sonra görüş için Sayıştay'a gönderildi. Sayıştay Daireler Kurulu'nun taslağın 11. maddesine itiraz ettiğini belirten belediye yetkilileri, Kurulun, "Büyükşehir sınırları içinde ikamet eden ve 60 yaşını dolduran kişilere toplu ulaşımdan ücretsiz veya indirimli yararlanmaları için 60 yaş kartı verilir" ibaresini içeren söz konusu maddenin yasal dayanağı bulunmadığını belirterek taslaktan çıkarılmasını istediğini belirtti. Kararın İzmir Valiliği kanalıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na yazıyla tebliğ edildiğini belirten yetkililer, "Valilik Belediye'ye gönderdiği yazıyla 'Sayıştay Başkanlığı'nın görüşü doğrultusunda taslakta gerekli değişikliklerin yapılarak Belediye Meclisi'nde kabulünden sonra 3011 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda yayımının yapılarak yürürlüğe konmasını istedi" dedi. Yetkililer, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde sürdükleri uygulamayı zorunlu olarak sona erdireceklerini dile getirdi.

SON SÖZ MECLİSTE
ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri de, "Sayıştay'ın bu uyarısını bile bile uygulamaya devam etmek demek yarın doğacak zararın zimmet çıkması demek. Biz de bu yüzden uygulamayı sonlandırmak zorunda kaldık" dedi. Kararın kendilerine Valilik kanalı ile geldiğini aynı kararda konu ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclis kararı alınmasının istendiğini belirten yetkililer, yönetmeliğin yeniden Meclis'e geleceğini dile getirdi. Meclis'in Sayıştay'ın istediği 60 yaş kartının çıkarılmasıyla ilgili değişikliği yapmasından sonra yönetmeliğin yeniden Sayıştay'ın görüşüne sunulacağı belirtildi. Büyükşehir yetkilileri, "Ama bu arada Belediye Meclisi yeni bir düzenleme yaparsa onu bilemeyiz. Bu tamamen Büyükşehir Belediyesi'nin tasarrufunda" dedi.

Emekliler karara tepkili
Tüm Emekli-Sen Karşıyaka Şube Başkanı Hüseyin Özkaynak, emeklilerin maaşlarına zamla rahatlatılması gerekirken İzmir'de ulaşımda yapılan indirim hakkının da ellerinden alındığını öğrendiklerini söyledi. Özkaynak, "Her emeklinin 1500 TL maaş alması gerekiyor. Emekliler arasında farklılıklar yaratıyor. Ulaşımda kartı iptali İzmir'deki emeklileri daha da zor durumda bırakacak" dedi.

65 yaş üstü formülü üzerinde çalışılıyor
Sayıştay'ın kararına göre 4736 sayılı kanunda 2002/3654 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 65 yaş üzeri kişilere kart vermenin önü açık bırakıldı. İzmir'de 1999 yılı öncesinden beri var olan 65 yaş kartı uygulamasından yararlanmak için ise 2022 sayılı kanun kapsamında muhtaç, güçsüz, kimsesiz Türk vatandaşlarına aylı bağlanması hakkında kanun kapsamında olmak ve bu kanuna göre bağlanan aylığınla ilgili kartın verilmesi gerekli. Emekli maaşı alan veya herhangi bir geliri olan 65 yaş üzeri kişiler bu haktan yararlanamıyor. Büyükşehir, bu hakkı 65 yaş üzerindeki vatandaşlar için uygulamayı planlıyor. Ancak, bu durumda, 45 bin 384 adet olan aktif 60 yaş üstü kart kullananların sayısının 3-4 binlere düşeceği belirtiliyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
60, iptal, izmirde, kartı, oluyor, yaş, İzmirde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kredi kartı tarih oluyor . LeyLa Haber Arşivi 0 19 Kasım 2011 12:20
BA, İzmir-Londra direkt uçuşlarını iptal etti Chelt Havacılık Haberleri 0 02 Aralık 2010 22:32
İzmir'de vapur seferleri iptal Tisha Haber Arşivi 0 04 Kasım 2009 08:29