IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Ocak 2012, 20:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Her An Dünya'ya Çarpabilir




Rusya'nın büyük hayal kırıklığına dönüşen Mars keşif görevini yürütecek Phobos-Grunt uzay aracı, her an Dünya'ya Çarpabilir.

Avrupa Uzaj Ajansı (AUA) yetkilileri, Mars’ın Phobos adlı uydusunu keşfetmek için Kasım’da ateşlenen ancak ateşleyici motorları devreye girmeyince Dünya’nın atmosferinde sıkışıp kalan uzay aracının, bugün yeryüzüne düşmesinin beklendiğini açıkladı.

Almanya’nın Darmstadt kentindeki AUA operasyon merkezinden Heiner Klinkrad, Phobos-Grunt’ın, tahmin edilenden 7,5 saat önce veya sonra Dünya’ya çarpacağını belirtti. Yaklaşık 2,5 ton zehirli yakıt içeren ve düşüşü esnasında infilak etme olasılığı bulunan uzay aracının, TSİ 18.41 ile 23.51 arasında Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Yine de gök bilimciler, çarpmanın gece yarısından sonra da gerçekleşebileceğine dikkat çekti.

Rusya uzay ajansı Roscosmos ise 14 ton ağırlığındaki uzay aracından geriye kalan parçaların Pasifik Okyanusu’nda, Şili açıklarına düşmesinin beklendiğini ifade etti. Avrupalı gök bilimciler ise uzay aracının parçalarının Avrupa, Güneydoğu Asya, Avustralya ve Güney Amerika’ya düşebileceğini belirtti. ABD, Kanada ve Rusya’nın büyük bölümü tehdit alanı dışında bulunuyor.

PARÇALAR HALİNDE ÇARPACAK


Çin’in Mars-1 keşif uydusunu da taşıyan ve büyük umutlarla ateşlenen Phobos-Grunt, Dünya’nın atmosferinde geçirdiği 2,5 ay içinde birçok parçasını yitirdi. Geride kalan enkazın da 20-30 parça halinde atmosferin katmanlarında alevler saçarak yer yüzüne çakılacağı ifade edildi.

Gök bilimciler, ölü uzay aracından geriye kalan parçaların toplamda 200 kg ağırlığında olduğunu tahmin ediyor. Bu parçaların tümünün okyanusa düşmesi bekleniyor.

Rusya’nın 8 Kasım tarihinde uzay göndermek için ateşlediği Phobos-Grunt, 2014 yılına kadar Kızıl Gezegen’in iki uydusundan biri olan Phobos’tan numuneler toplayacak ve Dünya’ya geri dönecekti.

PATLAYICI RİSKİ

Ağırlığı 2,5 ton olan Phobos-Grunt, yolculuğunu tamamlamasını sağlayacak 11 ton zehirli yakıt tanklarıyla uzaya gönderildi. Gök bilimciler, alüminyumdan yapılan yakıt tanklarının atmosferde patlayacağını, böylece içerdikleri yakıtın da atmosferin üst katmanlarında buharlaşmasını bekliyor.

ABD’nin California eyaletindeki Uzay Havacılık Şirketi’nin araştırma merkezi yetkilisi Martin Ross, Space.com’a yaptığı açıklamada, “Tanklardaki yakıtın buharlaşarak atmosfere saçılmasının ardından, bu materyal ileride parçacıklar halinde yeniden yakıt halini alabilir. Atmosferin üst tabakalarında oluşabilecek bu durum bazı soru işaretleri de doğuruyor” dedi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
çarpabilir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünyâ Sevda İslamiyet 0 18 Aralık 2011 17:28
Dünya Ülkeleri'nin Nüfuslarına Göre Sıralaması + Dünya Nüfus Yoğunluğu Haritası. Sevda Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 1 09 Ağustos 2011 20:58