IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ocak 2012, 20:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İsrail'in İran'a saldıracağı tarih




İsrailli ünlü gazeteci Ronen Bergman, ülkesinin siyasi ve askeri kulislerine daldı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Uluslararası toplumun yıllardır en önemli gündem maddelerinden biri olan İran'ın nükleer programını durdurmak için İsrail'in bu yıl operasyon gerçekleştireceği öne sürüldü. ABD'de yayımlanan dünyanın en etkili gazetelerinden New York Times'ın pazar eki 'NYT Magazine' için İsrail hükümetinin, ordusunun ve istihbarat teşkilatlarının en üst düzey yetkilileriyle görüşen araştırmacı gazeteci Ronen Bergman, "İsrail İran'a 2012 içerisinde kesinlikle saldıracak" yorumunu yaptı.
SALDIRIDA 3 KİLİT SORU

İran'ın nükleer kapasitesini barışçıl amaçlarla geliştirdiğine inanmayan İsrail, İran'ın nükleer silah elde etmesini 'varlığına tehdit' olarak değerlendiriyor. Her ne kadar İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırı düzenlemesi kuvvetli bir ihtimal olarak görülse de Bergman'ın makalesinin farklılığı ve önemi en üst düzey İsrailli yetkililerle yakın temaslardan yola çıkılarak kaleme alınması.
Bergman'a göre saldırı kararının alınma aşamasında Savunma Bakanı Ehud Barak, kilit önemdeki şu 3 sorunun yanıtlarına göre hareket edecek:


1. İran'ın nükleer tesislerine İsrail'in ciddi zarar vererek programı geriye götürecek gücü var mı? Kaçınılmaz karşı saldırıyı İsrail halkı ve ordusu kaldırabilir mi?
2. İsrail saldırıyı gerçekleştirmek için özellikle ABD'nin açık ve zımni desteğine sahip mi?
3. İran'ın oluşturduğu nükleer tehdidi sınırlamak için bütün diğer olasılıklar tüketildi mi? Eğer geri dönüşü olmayan noktaya gelindiyse, bu saldırı için son şans mı?
9 AY KALMIŞ OLABİLİR

Bergman'a göre başkanlık seçimlerinin arifesindeki ABD'yle İsrail arasında İran'a karşı izlenecek politikadaki anlaşmazlığın başta gelen nedenlerinden biri 'dönülmez noktanın' tarihi. Barak, İran'ın 9 ay içerisinde nükleer çalışmalarının geleceği noktanın 'dokunulmazlık' sağlayacağını ve o aşamadan sonra İran'ın programını 'yolundan saptırmanın imkansız olduğunu' öne sürüyor. ABD'ye göre ise patlayıcıların üretilip menzili İsrail'e ulaşabilen Şahap 3 füzelerine başlık olarak takılabilecekleri zamana daha 15 ay var.
ABD-İSRAİL ARASINDA GÜVEN KRİZİ

Kulislerde ABD'nin İsrail'e 'sonsuz bir güven duymadığı' konuşuluyor. Bergman 2009 tarihli ABD'ye bir bilgi notunda "İsrail'in İran'ın 2012'de nükleer cephaneye sahip olacağına inanıp inanmadıkları belirsiz. ABD'nin harekete geçmesi için en kötü senaryoyu kullanıyor olabilirler" ifadesine dikkat çekiyor. Fakat CIA'in ve Batılı istihbarat servislerinin zamanla İsrail görüşlerine yakınlaştığı biliniyor.
Öte yandan İsrail'in askeri saldırıyla nükleer tesislere ne kadar zarar verebileceği de büyük bir soru işareti. Bergman'ın konuştuğu üst düzey bazı yetkililer İsrail'in programı 3-5 yıl geriye götürecek güce sahip olduğunu öne sürerken istihbarat teşkilatı Mossad'ın emektar isimlerinden Rafi Eitan bu görüşün gerçekçi olmadığını söyledi.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
irana, israilin, saldıracağı, tarih, İrana, İsrailin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İran - İsrail'i Vururuz. Cemalizim Haber Arşivi 14 05 Haziran 2010 09:51
İsrail İran'ı vuracak Lucifer Haber Arşivi 3 06 Şubat 2010 16:21
ABD ve İsrail 'İran önlemlerini' görüştü Cemalizim Haber Arşivi 0 01 Ağustos 2008 16:45
İsrail'e İran'ı vur emri By-Dracula Haber Arşivi 10 02 Ekim 2007 19:58