IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Mart 2012, 21:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bin Ladin'le ilgili tartışmalı rapor




Bin Ladin'in ölümüyle ilgili açıklanan son rapor, yeni bir tartışma başlattı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Pakistan ordusundan emekli Tuğgeneral Şevket Kadir'in, Usame bin Ladin'in yaşamının son günleri ve öldürüldüğü operasyonla ilgili başlattığı soruşturmadan ilginç sonuçlar çıktı. Birbiriyle çelişkili sonuçlara ulaşan Kadir'in bu çabaları eleştirilerin de hedefi oldu.
EV KORUNMUYORDU

Kadir, Bin Ladin'in son günleriyle ilgili bilinmeyenleri öğrenmek için başlangıç noktası olarak her şeyin bittiği yeri seçti, yani bin Ladin'in geçen yıl 2 Mayıs'ta, ABD komandoları tarafından öldürüldüğü evi.
"Eski bir asker olarak, evin ne kadar kötü korunduğunu görmek beni çok şaşırttı" diyen Kadir, "Evde herhangi bir güvenlik önlemi, herhangi bir teknolojik cihaz, yani orada olmasını bekleyeceğiniz hiçbir şey yoktu" diye konuştu.
"MANİPÜLASYONLARA AÇIK" ELEŞTİRİSİ

Bin Ladin'in Pakistan'da geçirdiği dönemle ilgili çelişkili ifadelerin sağlamasını yapmak için yola çıkan Kadir'in çalışmaları şimdiden eleştirilerin odağı oldu. New York Times'ın haberine göre, çoğunlukla pakistan ordusunun ve istihbarat kaynaklarının verilerine dayanarak hareket eden Kadir'in araştırmalarının, resmi kurumların manipülasyonlarına açık olduğu ifade ediliyor.
Ancak henüz resmen yayınlanmamış olsa da Kadir'in raporu, bin Ladin'in ömrünün son yıllarında yaşananlar ve pakistan ile ABD'yi çatışmanın eşiğine getiren şüphelerin iç yüzünü ortaya koyması açısından önemli.
BİN LADİN AMELİYAT OLDU MU?

Örneğin, Kadir, bin Ladin'in beşinci eşi Amad Ahmed el Sadah, Pakistanlı müfettişlere, eşinin 2002 yılında bir böbrek nakli ameliyatı geçirdiğini söylediğini iddia etti.
Bu iddia eğer doğrulanırsa, bin Ladin'in, böbrek hastalığına rağmen nasıl hayatta kaldığının açıklanmasına katkıda bulunacak ancak aynı zamanda kendisine kimin yardım ettiğiyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getirecek.
EVDE SOĞUK SAVAŞ

Dahası Kadir, bin Ladin'in eşleri arasında ciddi bir güvensizlik olduğunu da öne sürdü. Buna göre Abbottabad'daki evde Sadah ile bin Ladin'in daha önceki eşlerinden Hayriye Sabir arasında ciddi bir savaş yaşanıyordu. Hatta Sadah, ifadesinde, bin Ladin'in yerini ABD istihbaratına bildirenin Sabir olduğunu bile ortaya attı.
Sadah ayrıca ifadesinde bin Ladin'in sakallarını kestiğini ve Pakistan'ın kuzeybatısındaki güvenli evler arasında mekik dokuduğu dönemde, kendisini hasta bir Peştun lider olarak tanıttığını söyledi. Ancak bin ladin 2005'te Abbottabad'daki eve yerleştiğinde sakallarını yeniden uzattı.
PAKİSTAN ORDUSU YERİNİ BİLİYOR MUYDU?

Bir açıdan bakıldığında, Kadir'in hazırladığı bu rapor ajanlar, askerler ve gazeteciler arasında 10 yıl boyunca devam eden, "Bin Ladin nerede?" yarışmasının önemli bir parçası. Bin Ladin'in öldürülmüş olsa da soruların bazıları hala geçerliliğini koruyor. Bin Ladin'in kaçışına kimler yardım etti? CIA izini nasıl buldu? Belki de en önemlisi, pakistan ordusu bir askeri okulun dibinde yaşayan bin Ladin'in yerini biliyor muydu?
Pakistan hükümeti, bu soruların cevaplarının bir Yüksek Mahkeme yargıcının Mayıs'tan bu yana yürüttüğü resmi soruşturmadan çıkacağını söylüyor. Ancak, Abbottabad Komisyonu'nun başarılı olabileceğine inanan çok az.
Dahası, pakistan hükümeti cevapları bulmaktan çok hayatına devam etmek istiyor gibi görünüyor. 25 Şubat tarihinde, yerel yetkililerin gönderdiği buldozerlerin, bin Ladin'in Abbottabad'daki evini yerle bir etmiş olması da bunun bir işareti.
KOMİSYONUN RAPORU DA TARTIŞMALI

Komisyonun bulgularının aslında Aralık ayında yayımlanması bekleniyordu. Yaşanan ertelemeler, hükümetin komisyona bulguların hafifletilmesi için baskı yaptığı şeklinde yorumlandı.
Kadir de bu yorumları yapanlardan biri. Gerçekleri bulmak için sekiz ay ve 10 bin dolar harcayan Kadir, Pakistan'daki ve Afganistan'daki aşiretlerin temsilcileriyle görüştü. pakistan askeri istihbaratının (ISI) yetkilileriyle konuştu, resmi brifinglere katıldı.
Kadir'in askeri geçmişi de önemli. pakistan Genelkurmay Başkanı General Aşfak Pervez Kayani'nin özel izniyle bin Ladin'in evine iki ziyaret düzenleyen Kadir'in kişisel bağlantıları da bin Ladin'in eşlerini sorgulayan ISI müfettişiyle görüşmesini sağladı.
ZEVAHİRİ-BİN LADİN UYUŞMAZLIĞI

Raporu okuyan eski bir Obama yönetimi yetkilisi de Kadir'in bazı bulgularıyla hemfikir. Örneğin, bin ladin ile yardımcısı Ayman el Zevahiri arasında ciddi anlaşmazlıklar olduğu ve bin Ladin'in bu yüzden El Kaide içinde kıyıya itildiği gibi konuların doğru olduğunu belirten yetkili, "Bu bölünme zamanla derinleşti ve bin Ladin'in öldüğü güne kadar geçerliliğini korudu. Bin Ladin'in örgütteki rolü azaldı" diye konuştu.
Ancak yetkili, bin Ladin'in eşleriyle ilgili kısmın kendisini çok şaşırttığını söyledi. Zira ABD'nin elindeki istihbaratta bin Ladin'e en yakın eşinin Sabir olduğu belirtiliyor. Hatta CIA'in sorguladığı Sabir'in, bin Ladin'in eşleri arasında "en inatçı ve iletişim kurulması en zor" kadın olduğu ifade ediliyor.
Kadir'in raporunda ortaya koyduğu sonuçların büyük bir kısmı hala tartışmalı. Örneğin Kadir, El Kaide militanlarının ABD'nin bin Ladin'in başına koyduğu 25 milyon dolarlık ödülden pay almak için liderlerini sattığı yorumu, analistlerce pek inandırıcı bulunmuyor.
"KOMPLO TEORİLERİYLE DOLU"

Bin Ladin'in son yıllarıyla ilgili önümüzdeki günlerde bir kitap yayınlayacak olan Peter Bergen, Kadir'in raporunun komplo teorileriyle dolu olduğunu belirtti. Kadir ise rapordaki sonuçların bir kısmının çıkarım olduğunu ve konuştuğu ISI yetkililerinin bazı önemli gerçekleri gizlemiş olduğunu kabul ediyor: "Bunu görmemek için aptal olmam lazım. Ben bunun gerçeğin tamamı olduğunu söylemiyorum ancak bu noktada eldekinin en iyisi bu."
Ancak Kadir'in raporunun da yanıt veremediği bir soru var: pakistan istihbaratı burnunun dibindeki bin Ladin'in varlığından habersiz miydi, yoksa El Kaide liderinin korunmasında işbirlikçi miydi?

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bin, ilgili, ladinle, rapor, tartışmalı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye ve Erdoğan'la ilgili şok rapor Lucifer Haber Arşivi 1 26 Ocak 2010 14:39