IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2012, 12:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
"Esed PKK ile İttifak Kuruyor"




Rusya'da yayın yapan Kommersant gazetesi, Suriye lideri Beşşar Esed'in Türkiye'ye karşı terör örgütü PKK ile işbirliği yaptığını yazdı. Gazetenin dış politika yazarı Maksim Yusin'in kaleme aldığı, "Esed Kürt cephesi açıyor" başlıklı yazıda, Suriye'deki ihtilafın, Türkiye'de yeni bir bölgesel krize yol açacağı iddia edildi.

PKK'nın askeri kanadı lideri Murat Karayılan'ın, Ankara'yı Türk askerlerinin Suriye'ye girmesi durumunda Türkiye 'nin "savaş alanı haline gelecek" geleceği tehdidini hatırlatan Rus gazeteci, "Uzmanlar, Şam 'ın PKK ile yeniden ittifak yatığından söz ediyor. Böylece Ankara'yı etkileyebilmek için gereken gücü elde etmek isteyen Beşşar Esed, Kürt kartını oynayabilir. Bu gelişme bölgenin birkaç ülkesinde aynı anda durumu dengesizleştirebilir. Kürt problemi; Türkiye dışında İran, Irak ve Suriye'de de ciddi bir sorun" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye-PKK ilişkilerine değinen Yusin, Şam'ın PKK'yı zaman zaman desteklediğini belirterek, önceki yıllarda örgüt elebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye karşı faaliyetlerini Suriye topraklarında yönettiğini ifade etti. PKK'nın Suriye'de eğitim gördüğüne işaret eden yazar, "Öcalan'ın yakalanmasının ardından, 1999'dan itibaren Şam ve PKK, aralarındaki ilişkileri gizlemeye çalıştı. değerlendirmesinde bulundu.

SURİYE MUHALEFETİ TÜRKİYE'DE YAPILANIYOR

Durumun değiştiğini belirten Kommersant yazarı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki iç savaş şartlarında muhalefetten yana olduğunu kaydetti. Makalede, "Esed'in karşısındaki Suriye Milli Konseyi, Türkiye'de üsleniyor. Üstelik Ankara'da iki ülke arasındaki sınır boyunca Suriye'nin askeri birliklerinin giremeyeceği bir 'tampon bölgesinin' kurulmasından giderek daha sıkça söz ediliyor. Esed, buna karşılık Erdoğan'a, Suriye'deki ihtilafa müdahalenin Türkiye için ne gibi sonuçlar doğurabileceğini hatırlatarak Kürt kartını oynamaya karar verdi. Esed'in Kürtlerle ilgili yoğun faaliyetinin bir sebebi daha var: Suriye'de yaşayan yaklaşık 2 milyon Kürd'ün desteğini kazanmak istiyor. Kürtlerin çoğu iç savaşta tarafsız kaldı. Bazı hareketler Şam'ı, bazıları ise muhalefeti destekledi. Fakat genellikle Kürt nüfuslu bölgelerdeki halk, protesto eylemlerine katılmadan bekledi. Kürtlerin bu konuda bir bahaneleri de yok: Esed'ın güvenlik güçleri Kürt bölgesinin iç işlerine karışmıyor, Suriye'de işbaşındaki rejimin Sünni çoğunlukla mücadele edecek ve aynı zamanda Kürtlerle ilgilenecek imkanı da yok" ifadeleri yer aldı.

KÜRTLER BAŞKENTLERİNİ İLAN ETTİ

Bazı Kürt politikacıların, Suriye topraklarında başkentin' Afrin' şehri olacağını ilan ettiğini hatırlatan yazar, 'Batı Kürdistan'ın' ilan edilmesinden söz edilmeye başlandığını hatırlattı. Maksim Yusin, "Uzmanlar, Suriye krizinin sonucunun nasıl olacağına bağlı olmaksızın, Kürtlerin konumunu her halükarda güçlendireceklerine inanıyor. Hem Esed hem de onun düşmanları, şimdi Kürtlerle flört yapıyor. Suriye Milli Konseyi'nin liderleri, iktidara geldikleri takdirde Kürt nüfuslu bölgelere özerklik vermeyi vaat etti. Kürtlerin daha az haklara sahip olduğu ve ayrımdan şikayet ettiği Türkiye'deki resmi makamlar, sınırda 'Kürt özerk bölgesinin' ortaya çıkmasından her halde memnun olmayacak.

PKK büyük ihtimalle şimdiki durumdan yararlanıp Suriye'nin 'Batı Kürdistan'ında' kendi varlığını güçlendirmeye çalışacak. Bunun sonucunda, Şam'da iktidar başında kimin, Esed'in mi yoksa düşmanlarının mı bulunmasına bağlı olmaksızın, türk ordusu, yalnız Irak topraklarında değil, Suriye'de de PKK'ya karşı operasyonlar gerçekleştirmek zorunda kalacak" iddiasında bulundu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
esed pkk ile İttifak kuruyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık