IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By N999

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2012, 18:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hükümetten Haşim Kılıç'a yanıt




Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Kimsenin kimseyi kuşattığı yok. Herkes kendi yetki alanında kalmalı..


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dün yaptığı konuşmada siyasetin yargıya müdahale etmemesi gerektiğini söylemiş ve yargının kuşatma altında olduğu imalarında bulunmuştu.

Kılıç'ın bu sözlerine hükümetten ilk tepki geldi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ' Kimsenin kimseyi kuşattığı yok. Herkes kendi yetki alanında kalmalı..' diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Hükümet'in veya siyasetin yargıyı etki altına aldığına ilişkin en ufak bir emarenin gösterilemeyeceğini söyledi. Meclis kulisinde gazetecilerle sohbet eden Bozdağ, 12 Eylül davasına müdahil olan Bakanlar Kurulu'nu kimin temsil edeceğinin sorulmasına, ''Davayı, bir hukukçu, takip yetkisi, vekalet yetkisi olan biri takip eder. Mahkemede, davada Başbakanlığı temsilen yetkili birisi olacaktır. Hukukçu olacak da bürokratlardan da takip edecekler'' dedi.

HERKES KENDİ İŞİNE BAKSIN

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamalarının sorulması üzerine, ''Herkes kendi işine baksın. Herkesin kendi işini yapması lazım. O zaman parlamenter sistem daha sağlıklı yürür. Yargı da verdiği kararlarda yerindelik denetimi yaparak kendisini iktidarların veya idarecilerin yerine koyarak kamu yararı değerlendirmesi veya başka değerlendirmeler yapması fevkalade... Herkes Anayasa'nın çizdiği sınırlar içinde görevini yaptığı zaman zaten bir sorun çıkmaz diye düşünüyorum'' karşılığını verdi.
Bozdağ, ''Açıklamaları sanki Hükümet'e karşı bir çıkış gibi algılandı'' denilmesi üzerine, şunları kaydetti: ''Hayır, ben öyle görmüyorum. Yani Hükümet'in veya siyasetin yargıyı etki altına aldığına ilişkin kimse en ufak bir emare gösteremezsiniz. Ama yargının verdiği kararlarda pek çok konu, mesela yürütme yetkisini kullanırken pek çok konunda yargının verdiği kararların yürütmenin alanını daralttığı herkes görüyor. Bunun onlarca örneği var. Ama bizim siyaset kurumu olarak, Parlamento olarak yaptığımız iş, eğer bir yasal düzenleme yapıyorsak, zaten Anayasa Mahkemesi'nin denetimine tabidir. Anayasa Mahkemesi böyle bir şey varsa zaten iptal kararı verir. 'Anayasa'ya aykırı' der. Yani Meclis'in yaptığı işlerden Anayasa'nın denetimi dışında olan bir şey yok. Yürütmenin yaptığı işlerden de,idari yargının denetimi dışında olan bir şey yok.

YÜRÜTMENİN YARGIYI KUŞATMASI MÜMKÜN DEĞİL

Yani yasamada Anayasa Mahkemesi denetimi varken, yürütmenin de idari yargı denetimi varken yargıyı kuşatması mümkün değil. Yani fiilen mümkün değil, doğru bir şey değil. Böyle bir şey de zaten yok. Ama orada yargıya dönük eleştiriler de var. Yani yargının karar verirken, Anayasa'nın 125. maddesi çok açık, 'hukuka uygunluk denetimi yapmak' mümkündür. Yerindelik denetimi, idarenin takdir hakkını ortadan kaldıracak bir denetim yapamaz. Anayasa koyucu bir nevi böyle bir tehlikeyi gördüğü için Anayasa'ya bu anlamda önleyici bir hüküm koymuş. O nedenle de burada herkes kendi işini yaptığı zaman zaten sorun çıkmaz. Kimse kimseyi kuşatmaz. Yani baktığınız zaman Türkiye'nin yakın geçmişine, işte 367'yi yaşadık. Bu Anayasaya aykırı bir karardır, siyasete müdahale anlamına gelen bir karardır. Bunu biz vermedik, yargı verdi. Bunu çoğaltabilirsiniz. Sanki herkes kendi görev yetki alanı içerisinde kaldığı zaman hiçbir sorun çıkmaz.''

CHP'NİN 12 EYLÜL'E MÜDAHİL OLMASI

Bozdağ, ''CHP'nin 12 Eylül davasına müdahil olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, ''Hayırlı bir iş olarak yorumluyorum. Çünkü CHP, 12 Eylül halk oylamasında sürekli insanlara 'bunlar sizi aldatıyor' dedi. 'AK Parti gerçekleri söylemiyor, bunların yargılanması mümkün değil, yargının önüne çıkartılması mümkün değil, bu sadece milleti aldatmak için konulmuş bir madde, onun için hayırda hayır var' diye propaganda yaptı. Ama şimdi yargılama başladı, CHP de müdahil oldu. Bu, esas halk oylamasında CHP'nin milleti aldattığın hayrın 'hayır'da değil 'evet'te olduğunu gösteriyor. Çünkü CHP de hayırlı bir noktaya gelmiş durumda'' karşılığını verdi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
kılıca


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Haşim Kılıç'tan o manşete yalanlama Lucifer Haber Arşivi 0 01 Ekim 2010 23:18
Haşim Kılıç her şeyi anlattı Lucifer Haber Arşivi 0 08 Temmuz 2010 13:09