IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2012, 20:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Teşvik paketi tarihi tesadüf değil iddiası




Hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketiyle 12 Eylül ve 28 Şubat'tan sonra '5 Nisan'ın da rövanşını aldığı öne sürüldü



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ve yeni teşvik sistemi açıklandı. Paketle Türkiye 6 bölgeye ayrıldı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yatırımın önü açıldı. Toplantının 5 Nisan kararlarının 18'inci yıldönümüne gelmesi kafaları karıştırdı. Hükümet, anayasa referandumunu 12 Eylül darbesinin yıldönümünde yaparken, 4+4+4 düzenlemesi de, 28 Şubat 1997'nin yıldönümünde açıklamıştı
18 YIL ÖNCE EKONOMİYİ ALT ÜST EDEN KARARLAR

Akşam'dan Deniz Çiçek ve Hakkı Kurban'ın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin yeni teşvik sistemini, ekonomiyi bir gecede iflasa sürükleyen, yüz binlerce kişinin işini kaybetmesine neden olan tarihi 5 Nisan 1994 kararlarının yıldönümünde açıkladı. Hükümet, Anayasa referandumunu 12 Eylül darbesinin yıldönümünde yaparken, 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili düzenlemeyi de, 28 Şubat 1997'nin yıl dönümünde açıklamıştı. AK Parti Hükümeti'nin teşvik paketini açıklamak için 5 Nisan tarihini seçmesi, 'tesadüf mü, bilinçli tercih mi?' sorusunu da gündeme getirdi. Erdoğan, paketi açıklarken 18 yıl önce ekonomiyi altüst eden 5 Nisan Kararlarına her hangi bir gönderme yapmadı. Ancak siyaset kulislerinde, teşvik paketinin açıklanma tarihinin tesadüf olmadığı konuşuluyor. Tansu Çiller'in Başbakanlığı'nda 25 Haziran 1993'te kurulan ve 5 Ekim 1995'e kadar görev yapan ve '1. Çiller Hükümeti' olarak anılan DYP-SHP koalisyonu, ekonomik krizi atlatmak için radikal önlemler içeren ve tarihe '5 Nisan Kararları' olarak geçen tasarruf önlemleri paketini açıklamıştı. Başbakan Çiller, Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın ve dönemin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz tarafından açıklanan 5 Nisan Kararları ile devalüasyona gidilmiş ve ekonomi bir gecede dibe vurmuştu. Hükümetin, 5 Nisan kararlarının yıldönümünde açıkladığı yeni teşvikler dört ana destekten oluştu. Hükümet, cari açığı azaltacak stratejik yatırımlarla Doğu ve Güneydoğu'daki 15 ile özel teşvikler getirirken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'nin, en fazla teşvik alan 6. bölge yerine 5. bölgede yer alması dikkat çekti. Erdoğan, bölgenin işadamlarına da 'memleketinize yatırım yapın' çağrısında bulundu. 1 Ocak 2012'ten itibaren devrede olacak teşvikler, 2013'e kadar yürürlükte kalacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, dün düzenlediği basın toplantısı ile uzun zamandır beklenen teşvik sistemini açıkladı.

ASIL HEDEF CARİ AÇIK

BAŞBAKAN, teşviklerin hedeflerini şöyle açıkladı:
l Cari açığı indirmek amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin azaltılması.
l En az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması.
l Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi,
l Destek unsurlarının etkinliğinin artırılması
l Kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi,
l Teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi

KDV ve gümrük vergisi muafiyeti

Yeni teşviklerle sağlanacak destekler şöyle:
l Genel teşvik uygulaması: kdv İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti
l Bölgesel teşvik uygulaması: kdv İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi ve Faiz Desteği
l Büyük ölçekli yatırım teşviki: kdv İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği ve Yatırım Yeri Tahsisi

Aslan payı stratejik yatırımlara

HÜKÜMET yeni yatırım teşvik sisteminde stratejik yatırımlara büyük önem verirken, bu yatırımlar, bölge ayrımı yapmadan desteklenecek. Yatırımcının istediği yerde yapacağı bu yatırımlar ile Türkiye'nin ithal ettiği malların üretimi sağlanacak.
Bu destekler şu şekilde olacak:
l Yatırım malı, ithal makine ve teçhizat yatırımları için Gümrük Vergisi Muafiyeti.
l Makine ve teçhizat için ayrıca kdv İstisnası.
l Yatırımın tamamlanmasını müteakip 7 yıl süreyle Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği. Bu destek 6. bölgede için 10 yıl olacak.
l Yapılacak yatırımı tutarının yüzde 50'sine tekabül eden tutarda vergi indirimi imkanı. l Yatırımcıların kullanacakları yatırım kredisi için 50 milyon TL'ye ulaşan faiz desteği.
l Bina inşaat harcamalarına 500 milyon TL ve üzeri yatırımlar için kdv iadesi verilecek.
l Asgari ücret üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi Stopajı Desteği.

2014'E KADAR GEÇERLİ OLACAK

YENİ sisteme göre,
1. Bölgede 2013 sonuna kadar başlanacak yatırımlar için 2 yıl,
2. Bölgedeki yatırımlar için ise 3 yıl prim desteği verilecek. Prim desteği
3. Bölge için 5 yıl,
4. bölge için 6 yıl,
5. Bölge için 7 yıl olarak uygulanacak. Prim destek tutarı, 2014 sonrası için de azalan sürelerde de olsa devam edecek..
6. bölgedeki yatırımlarla sağlanan istihdam için asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir vergisi stopajı 10 yıl alınmayacak. Buna göre, işveren, sadece net asgari ücret tutarında ödeme yapacak. Teşvikler, 1 Ocak 2012 itibaren geçerli olacak şekilde uygulamaya konacak. Teşvikler, 2013'e kadar yapılacak olan yatırımlar için söz konusu olacak.

Yeni vergi ve faiz modeli

TEŞVİKLER kapsamındaki, vergi indirimi, yatırımcıların yatırım döneminde elde ettiği tüm kazançlara uygulanacak. İndirim, her 6 bölgeye de yatırım yapan firmalar için, yatırıma katkı oranının belirli yüzdesine ulaşıncaya kadar yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara da uygulanabilecek. Yeni teşvikler kapsamında faiz desteği de verilirken, buna göre, 5. bölgede yatırım yapan yatırımcının alacağı TL kredi için 5 puan, döviz kredisi için 2 puan faiz desteği verilecek. Bu faiz desteği 6. Bölge için TL cinsi kredide 7 puan, döviz cinsi kredi için de 2 puan olacak. Faiz desteği, 3. Ve 4. Bölgeler için ise 3 ile 4 puan, döviz cinsi krediler için ise 1'er puan olarak belirlendi. Bu kapsamda, azami faiz destek tutarı 500 bin TL ile 900 bin TL olarak saptandı.
Umarım tesadüftür yoksa bunun adına ancak 'cinlik' denir

EKONOMİK krizin tavan yaptığı 1994 yılında işbaşında olan DYP-SHP Koalisyon Hükümeti'nin Başbakan Yardımcısı olan ve tarihi 5 Nisan Kararlarını Başbakan Tansu Çiller'le birlikte açıklayan Murat Karayalçın, AK Parti Hükümeti'nin teşvik Paketi'nin, 5 Nisan Kararları'nın yıldönümünde açıklanmasını AKŞAM'a değerlendirdi: 'Bunun tesadüf olmasını umuyorum. Eğer tesadüf değilse, bunun adı; cinliktir. Semboller üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. 5 Nisan Kararları'nın açıklandığı tarihte dış açığın Milli Gelir'e oranı, yüzde 4 civarındaydı. Türkiye ciddi bir krize girmişti ve döviz ihtiyacı çok yüksekti. Kaçınılmaz olarak da devalüasyona gidildi. Ve bu IMF ile görüşülmeden hazırlanan ilk milli istikrar paketiydi. Günümüzde ise dış açığın Milli Gelir'e oranı yüzde 10'a yaklaşmış durumda. Buna rağmen dünya konjoktörü nedeniyle döviz akışında bir sıkıntı yaşanmıyor. Bu da, Başbakan Erdoğan'ın ve AK Parti Hükümeti'nin bir şansı.
5 NİSAN 1994 KARARLARI

l Dövizde yüzde100'e yakın devalüasyon yapıldı.
l 5 Nisan'da yüzde 38 civarı olan devalüasyon, sonradan yüzde 100'e ulaştı.
l İhracatın artırılıp, ithalatın azaltılması için önlemler alındı.
l Ücretler donduruldu.
l KİT ürünlerine yüksek oranlı zamlar yapılarak kara geçmeleri amaçlandı. Özellikle zarar eden KİT'lerin süratle özelleştirilmeleri ya da kapatılması hedeflendi.
l Tarım sübvansiyonları birkaç ürün dışında kaldırıldı.
l Kamuya yeni personel alımları durduruldu, zamlar sınırlandırıldı, vergi iadesi ödemeleri kaldırıldı.
l Lüks taşıt sahipleri, konut sahipleri ve şirketlerden bir defalık vergi talep edildi.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
değil, iddiası, paketi, tarihi, tesadüf, teşvik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Teşvik Paketi'nin açıklanacağı saat belli oldu PassioN Haber Arşivi 0 04 Nisan 2012 20:39
Yaşamak Tesadüf Değil AngeLus Serbest Kürsü 0 18 Mart 2010 23:05