IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Nisan 2012, 20:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Define avcılarının dinamitleri 800 yıllık kaleyi yıkıyor




Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bulunan tarihi Mancınık Kalesi define avcıları tarafından yok ediliyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yetkililerin kaleye sahip çıkmadığını söyleyen Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) yöneticisi Sabri Özkan, ''Tarih diye birşey bilmeyenler yıllardır ayakta kalan kalemize dinamitle zarar veriyor. Kalede dev çukurlar oluştu. Buna bir an önce tedbir alınmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
TARİHİ KALE DEFİNE AVCILARININ HEDEFİNDE

1290 yılında Dörtyol-Payas arasında büyük bir manastır olan Mancınık tarih kitaplarında, Ermenilerin yaşadıkları bir yer olarak anlatılıyor. Aynı yıllarda manastıra yapılan Mancınık kalesinde, Dörtyol limanı hakim tepelerden gözetlenebiliyordu. Yıllarca bir tarihi içinde barındıran ve çok sayıda olaya tanıklık eden Mancınık Kalesi, bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kalenin kalan bölümünü ise defineciler hedef almış. Patlayan dinamit, asırlardır ayakta kalmayı başaran kalede ağır tahribata neden oluyor. Tarihi kesme taşların yer aldığı kalenin dört bir yanı da define avcıları tarafından köstebek misali kazılmış. Kalenin giriş kısmında yer alan ve dönemin önemli bilgilerini içinde barındıran yazıtların bulunduğu taşlara da zarar verilmiş.
DİNAMİTLE KALEYİ YERLE BİR EDİYORLAR

Kalenin dinamitle patlatılarak zarara uğratılması karşısında herhangi bir tedbir alınmadığını söyleyen Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) yöneticisi Sabri Özkan, bir tarihin göz göre göre yok edilmesine kimsenin sahip çıkmadığına işaret etti. Gördükleri manzaranın kendilerini rahatsız ettiğine dikkat çeken Özkan, "Ükemizde her gün yeni bir tarihi eser yok ediliyor. Bir toplumun, bir uygarlığın parçası olan bu kültür miraslarımız bir dinamitle yok ediliyor. Dörtyol'daki Mancınık Kalesi de onlardan biri. Gözlerini para bürüyen şahıslar yüzünden bir tarih burada yok oluyor. Bu kale, limanı gözlemek için kurulan bir kaledir. Ama gelin görün ki, dinamitlerle patlatılmış, tarihi taş ve yazıtlar teker teker kırılmış, çürümeye terk edilmiş durumda. Bu bizi vicdanen rahatsız ediyor. Bu eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından değerlendirilmesi lazım. Biz bu kale gibi eserleri görmezden gelirsek, yarın çocuklarımıza anlatabileceğimiz bir geçmişimiz, kültürümüz kalmayacak. Tarihini seven herkesi bu kaleye sahip çıkmaya davet ediyorum." diye konuştu.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
800, avcılarının, define, dinamitleri, kaleyi, yıkıyor, yıllık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Facebook yuva yıkıyor Feronia Ağ, Network ve Networking 3 15 Ağustos 2010 17:27
Karim beni 'Domestos'la' yıkıyor. Lucifer Haber Arşivi 2 06 Şubat 2010 08:36