IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Nisan 2012, 20:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kıbrıs'ta ilk sondaj bugün




KKTC petrol ve doğalgaz aramak için karada sondaj çalışmalarına başladı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile yaptığı anlaşma uyarınca, KKTC'de karada ilk petrol ve doğalgaz arama sondajına düzenlenen törenle başladı.
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'yla (TPAO) yaptıkları Üretim Paylaşımı Anlaşmasının, başka hiçbir anlaşmada yer almayan ''KKTC'nin sadece gelire ortak olması'' boyutunun, Anavatan-Yavruvatan ilişkilerinin derinliğini işaret ettiğini söyledi.

BAŞLANGICI YAPTIK

Atun, Türkiye'den su ve elektrik gelmesinin iki ülkenin ortak vizyonunun ürünü olduğunu belirterek, enerji arz güvenliğinin de önemli ölçüde artacağını ve riskleri minimize edeceğini söyledi. Sunat Atun, TPAO'nun Türkyurdu-1 Arama Kuyusu'nda petrol ve sondaj aramasına başlaması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, gelişmeyi, büyümeyi ve dünyaya entegre olmayı kendine hedef haline getirmiş bir ülke olarak, petrol ve gaz aramalarına ilişkin bir başlangıcı daha yaptıklarını kaydetti. Ada konumunun, enerji nakli bağlantısına imkan vermediğini ve önemli riskleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Atun, Güney Kıbrıs'ta elektrik santrallerinin devre dışı kalmasının yarattığı sorunların bu riski ortaya koyduğuna dikkati çekti.
PETROL ÇIKARSA PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Türkyurdu 1 adı verilen petrol kuyusunun açılması nedeniyle Ada'ya gelen Enerji Bakanı Taner Yıldız, yapılan törenin ardından, KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile birlikte basın toplantısı yaptı. Toplantıda, hem Türkiye hem de KKTC, Kıbrıslı Rumlara barış mesajı gönderdi. Gerek Yıldız, gerekse KKTC Başbakanı Küçük, 'petrol ya da doğalgaz bulunursa, Rumlarla paylaşırız' mesajı verdi. Ama bir şartla; Ada'da çözüm olmasının ardından... Yıldız, 'petrol bulursanız paylaşır mısınız? ' sorusuna, "bu konuda yanıt hakkı KKTC'ye ait" dedi, onun cümlesini KKTC Başbakanı Küçük tamamladı: "Kıbrıs'ın imkanları, Kıbrıs halkınındır. Kıbrıs'ın müşterek varlığıdır. Petrol ya da doğalgaz bulunması halinde, anlaşmadan barıştan sonra, muhakkak ki müşterek kullanılır..."
3 BİN METREYE KADAR İNECEK

Geçen yılın Kasım ayında ABD'de yaptığı "Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşım Sözleşmesi" uyarınca, TPAO'nin KKTC'de petrol ve doğalgaz arama sondajına başlaması için hazırlıklar tamamlandı. Sondaj yapılacak kuyuya "Türkyurdu-1" adı verilirken, sondajda 3 bin metreye kadar inilmesi planlanıyor.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


"Türkyurdu-1" adı verilen petrol arama kuyusunun açılış töreni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan İrsen Küçük'le birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla gerçekleşiyor.
KARADA SONDAJA BAŞLANDI

Kıbrıs Rum Kesimi'nin tek taraflı petrol arama çalışmalarına başlamasının ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de harekete geçti. Yapılan anlaşma sonrasında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı önce denizde arama çalışmaları yaptı, bugün de karada sondaja başlandı. Bu çalışmayla yerin 3 bin metre altına inilmesi öngörülüyor.
TEKNİK ÇALIŞMALAR 3 İLA 6 AY SÜREBİLİR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC'nin petrol ve gaz aranmasına ilişkin ilk sondajına yarın başlayacağını belirtti. Atun, teknik çalışmaların tamamlanmasının 3 ila 6 ay kadar sürmesini tahmin ettiklerini söyledi. Atun, şu anda yapılan çalışmaların araştırma nitelikli olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Ancak şu bir gerçek, bir rezerv üzerinde olduğumuzu biliyoruz. Bu rezervin en fizıbıl şekilde hangi noktada çıkarılacağı yapılan çalışmalarla belli olacak. Bu karada ise karada, denizde ise denizde yapılacak, delme ve çıkarma işlemi... Artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bir doğal kaynak sahibi olarak dünya piyasasına girecektir. Bunun siyasi yanı kadar iktisadi bir tarafı da var. Gaz piyasasına girecektir." Atun, KKTC'nin, rezervin potansiyelin büyüklüğüne bağlı olarak, dünya enerji piyasasına gireceğini vurguladı.
PİRİ REİS ELİ BOŞ DÖNMÜŞTÜ

78 yapımı Piri Reis geçtiğimiz yıl Akdeniz'e açılmış aramalardan eli boş dönmüştü.. Piri Reis petrol arama gemisinden çok LAZ TAKA'sını andırıyordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bugün, ilk, kıbrısta, sondaj


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık