IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Mayıs 2012, 20:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İzmir için ürküten deprem senaryosu




Prof. Dr. Uluğ, bölgede her an büyük bir deprem yaşanabileceği uyarısında bulundu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İzmir'de bir süredir devam eden sarsıntılar dün akşam 17.48'de meydana gelen 5 büyüklüğündeki sarsıntı ile kentte endişelere yol açtı.
YENİ BİR FAY HATTI ORTAYA ÇIKTI

NTV İzmir temsilcisi Merih Ak, bu sarsıntıları 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ ile konuştu.
Prof. Dr. Uluğ'a göre bu sarsıntıların meydana geldiği fay hattı yeni bir oluşum. 1983'ten beri bölgede milim milim incelemediği sismik hattın kalmadığını dile getiren Uluğ, Doğu-Batı yönelimli bir fay hattına daha önce rastlanılmadığını, haritalarda da olmadığını vurguladı.
BÖLGEDE 12 TANE FAY VAR

Belkide eski bir oluşumu yeni fark ettiklerini kaydeden Atilla Uluğ, "Bu deprem bölgedeki büyük depremler üreten Karaburun fayını tetikler mi" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Kuzey Güney doğrultulu çok uzun bir fay. Bu etkinlik Karaburun'u tetikleyebilir. Ama elbette bunu zamanla göreceğiz. Tarihte büyük depremler üretmişti, yenileri olabilir."
Daha önce dile getirdiği Yunanistan'daki depremlerin İzmir ve çevresini etkileyeceği görüşünü hatırlatılan Prof. Dr. Atilla Uluğ, "Bölgede 12 tane irili ufaklı fay var. Bunlar son 2 bin yılda 7'nin üzerinde 20'ye yakın deprem üretmiş. Bu yüzden sadece İzmir Körfezi olarak değil bölge ile değerlendirmek lazım. Ama hangi fay üretir şimdilik bilemiyoruz" diye konuştu.
İzmir bölgesinin büyük deprem için zamanının geldiğini söyleyen Uluğ, son büyük deprem yani 1688'dekinin üzerinden 300 yıl geçtiğini hatırlatarak "Bu bölgenin faylarının deprem periyodu da yaklaşık 300 küsür yıldı ve bu zaman doldu" dedi.
"İZMİR DEPREME HAZIR DEĞİL"

İzmir'in böyle bir felakete hazır olmadığını vurgulayan Uluğ, "Ceset torbalarının temini ve mezarlıklarının yerinin tespiti değil. deprem sonrası koordinasyon önemli. Ama öncesinde yapıların elden geçirilmesi ve hazırlanması gerekir" uyarısında bulundu.
Dünden beri süren sarsıntıların sistematik olduğunu belirten Uluğ, "Bu aktivite nelere yol açabilir?" sorusuna "Bir zincirin halkası oynadığında diğerleri de etkilenir ve deprem dizisi başlayabilir. Ama biz bunun sürecini bilmiyoruz. Bu sarsıntılar sanki cetvelle çizilmiş gibi sistematik gidiyor. Artık bir fay bu. Daha önce sarsıntılar bir yerde boşalırdı. Ancak bu öyle değil. O yüzden bunu biraz daha dikkatli izlememeiz gerekiyor. Yorumumuz daha sonra daha sağlıklı olabilir" yanıtını verdi.
Depremlerin 'zayıflık zonları' ya da halk arasında bilindiği gibi faylarda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Atilla Uluğ, sözlerini şu öngörüler ile tamamladı: "Faylar genellikle doğrusal hatlardır yani düzlemlerdir. Yeryüzündeki iz düşümleri doğrusaldır. Depremler de bu izdüşümlerde olur. Bu deprem öyle. Saçılma dağılma yok. Çok muntazam ve dar şeritteler. Yırtılan kısım da Karaburun ile Foça arasındaki mesafe kadar, oldukça büyük bir alan. Karada devam ederse Bergama Foça Fayı ile ilişki kurabilir, ya da Midilli Fayı'nın sanki bir paraleli gibi. Aynı doğrultuda Sakız Fayı'nın Körfez'in içindeki uzantıları gibi.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
deprem, için, izmir, senaryosu, ürküten, İzmir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Van için ürküten harita PassioN Haber Arşivi 0 02 Nisan 2012 20:21
Bursa için felaket senaryosu Stan Haber Arşivi 0 15 Aralık 2011 00:50
İzmir'i ürküten seri katil şüphesi Luis Haber Arşivi 0 26 Nisan 2010 08:45
İstanbul için kabus senaryosu! Feronia Haber Arşivi 0 21 Ocak 2010 11:49
Kabus gibi deprem senaryosu Crips Haber Arşivi 0 14 Ağustos 2008 22:43