IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
3Beğeni(ler)
  • 3 Post By N999

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Mayıs 2012, 22:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye’de İlk Kez Vajinadan Böbrek Nakli Yapıldı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek, Doğal Açıklık Cerrahisi olarak adlandırılan “NOTES” adlı yöntemle Ayşe Bulut’un böbreği vajinadan çıkartılarak kızı Merve Bulut’a nakledildi.

Dünyada sadece 2 yıldır uygulanan Doğal Açıklık Cerrahisi (NOTES Yöntemi) Türkiye’de ilk olarak 35 yaşındaki Ayşe Bulut’a uygulandı. 35 yaşındaki anneden vajinal yolla çıkardığı böbreği, Ayşe Bulut’un 7 yaşındaki kızı Merve’ye nakleden Prof. Dr. Alihan Gürkan, bu operasyonun Türk tıp tarihinde bir ilk olduğunu belirtti ve yöntem hakkında kısaca şunları söyledi:

“Bir şey çıkartmak için neden vücudu keselim. Bu yöntemle vajina ile rahmin yerleştiği yerdeki yumuşak dokuda 2-3 cm’lik bir kesi yapıyor ve böbreğe buradan erişip vajina kanalından dışarı çıkarıyoruz. Vericinin vücudunda kesik oluşmuyor, pansiyon gerekmiyor ve iyileşme çok hızlı sağlanıyor. Bu yöntemle dalağı, safra kesesini ya da istenen her organı rahatlıkla çıkartabiliyoruz.”

7 yaşında olmasına rağmen 4 yaşındaki bir çocuk görünümündeydi

Cengiz Bulut ile Ayşe Bulut’un 7 yaşındaki kızları Merve’nin böbrek yetmezliği sorunu olduğu henüz anne karnındayken tespit edildi. Ayşe Bulut 6 aylık hamileyken doktorlar bebeğin böbreklerinde küçülme olduğunu söylediler. Doğduğu günden bugüne böbrek yetmezliği nedeniyle birçok sorun yaşayan küçük Merve, yaşıtlarıyla koşup oynayamıyor ve onlar gibi gelişemiyordu. 7 yaşında olmasına rağmen 4 yaşındaki bir çocuk görünümünde ve 13 kilo olan Merve’nin tedavisi için tek şansı böbrek nakliydi.

Hayatının en anlamlı Anneler Günü’nü yaşadı

Böbrek nakli söz konusu olunca hem annesi hem de babası böbreklerini Merve’ye vermek istedi. Ayşe Bulut’un dokuları kızıyla tam uyuştu. Bu nedenle naklin anneden kızına yapılmasına karar verildi. Operasyon Türkiye’de ilk kez uygulanan çok özel bir yöntemle gerçekleşti. “NOTES” denilen yöntemle Ayşe Bulut’un böbreği vajinal yoldan çıkartıldı ve kızına nakledildi. Hayatının en anlamlı Anneler Günü’nü yaşadığını söyleyen Ayşe Bulut, “Kızım 7 yıl önce doğdu diyordum ama artık, onu bir kez daha doğurdum diyorum. Sanki kızımı ikinci kez dünyaya getirdim. Benden çıkarılan böbrekle onun hayatına sağlıklı devam etmesi benim için dünyalara bedel. Yaşadığımız tüm acılar geride kaldı. Artık benim kızım da arkadaşlarıyla gönlünce koşup oynayabilecek. Onun yeniden hayata dönüşü, hayatım boyunca alabileceğim en güzel Anneler Günü hediyesi oldu” diye konuştu. Operasyonu gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, organ bağışı konusunda da annelerin bir adım önde olduğunu söyleyerek “Gözlemlerim şunu gösteriyor ki, çocuklarına organ gerektiğinde ilk gönüllü anneler oluyor. Anne karnında bebeğiyle kurduğu kordon bağı, doğum sonrası da devam ediyor adeta” dedi.

Bu yöntemle ilk operasyon ABD’de yapılmıştı

Prof. Dr. Alihan Gürkan operasyon dünyadaki örneklerinden bahsederken, “ Bu yöntemle ilk operasyon ABD’de yapıldı. ABD’deki bu ameliyat 3 saat sürdü. Böbrek 3 dakika boyunca oksijensiz kaldı. 5 dakikadan fazla böbrek oksijensiz kalırsa yaşayamıyor. Merve’nin ameliyatı ise 2 saat 30 dakika sürdü. Böbrek 2 dakika 30 saniye oksijensiz kaldı. Merve’nin işlevini yitiren 3 cm’lik böbreğin yerine takılan böbrek 10 cm. Yaptığımız işlem sıkışık otobüste dirsek atmak. Merve’nin iç organlarını yerine iterek böbreği yerleştirdik” diye konuştu.

Kaynak : Hürriyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bã¶brek, böbrek, kez, nakli, türkiye’de, türkiye’de, vajinadan, yapıldı, yapä±ldä±, İlk, Ä°lk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Böbrek Nakli KraLiSHE Sağlık Köşesi 0 13 Nisan 2009 00:46
Türkiye'de ilk kez 4 yaşındaki bir çocuğa böbrek nakli Cemalizim Haber Arşivi 0 22 Ağustos 2008 23:07