IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Mayıs 2012, 16:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Memur Zammı Enflasyonu Etkiler mi?




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, memur zammının enflasyonu nasıl etkileyeceğine ilişkin konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, memur maaşlarına yapılacak zammın enflasyonu nasıl etkileyeceğine ilişkin, "Bizim şimdi verdiğimiz tahminin arkasında daha sağlam durmamız lazım. Enflasyonu mutlaka düşürmemiz gerekiyor" dedi.

Başçı, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı tarafından çıkarılan Insight Turkey Dergisi'nce "Avrupa Krizi: Türk ve Yunan Perspektifleri" panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Daha kısa süreli ek parasal sıkılaştırmanın bankaların maliyetlerini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Başçı, "Ek parasal sıkılaştırmalar önceden fiyatlandı zaten, bir risk primi olarak herhangi bir etkisi olmaz. Kur kanalı daha önemli olur orada" diye konuştu.

TCMB Başkanı, memurlara yapılacak zammın enflasyon üzerinde nasıl bir etkisi olacağına ilişkin soruya karşılık da "Bizim şimdi verdiğimiz tahminin arkasında daha sağlam durmamız lazım. Enflasyonu mutlaka düşürmemiz gerekiyor bunca tartışmadan sonra" dedi.

Başçı, sürdürülebilir cari açık ve Merkez Bankası'nın asli görevlerine ilişkin bir soru üzerine, bu sorunu TCMB'nin finansal istikrar göreviyle bağlantılı olarak değerlendirdiklerini, onun için cari açığa daha çok atıfta bulunduklarını söyledi. Başçı, cari açığın kredilerle bağlantısına da işaret etti.

Herkesin bir sürdürülebilir cari açık görüşü olabileceğini belirten Başçı, bunun ötesinde konjonktüre bağlı bir hızlanma olması halinde Merkez Bankası'nın bunun tedbirini alacağını bildirdi.

Cari açığa daha ziyade krediler açısından odaklanmakta fayda olduğunu belirten Başçı, bunun yanında döviz kurlarının da önemli olduğuna dikkati çekti. Başçı, şöyle devam etti:

"Asıl iş enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı ama bu görevi de ihmal etmemek gerekir. Merkez Bankası'nın net bir görüşü var. Yakın zamanda Avrupa Merkez Bankası'nın likidite operasyonlarından sonra bu görüş daha da pekişti. Kısa vadeli para piyasalarında şu anda bir sorun yok. Ne ABD dolarında ne avroda herhangi bir sorun yok. Ülkeler arasında farklı problemler farklı şekilde fiyatlanıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin durumu burada çok avantajlı. Biz finansman konusunda yakın vadede Türkiye'nin sorun yaşayacağını tahmin etmiyoruz. Yani yakın vadede finansman imkanları bol ve ucuz olmaya devam edecek, maliye politikası sağlam durduğu sürece, bankacılık sağlam olduğu sürece. Dolayısıyla aldığınız tedbirler o anlamda daha ziyade yapısal tedbirler olsa iyi olur ve biz de öyle ilerliyoruz. Otomatik dengeleyici mekanizma bunun bir parçası sadece ama en önemli tedbirleri hükümet alacak ve alıyor."

Bu çerçevede bireysel emeklilikle ilgili yeni reformun gerçek anlamda Türkiye için bir test olacağını belirten Başçı, "Bu reform hayata geçtiğinde herhangi bir Türk vatandaşı 100 lira tasarruf ettiği zaman devlet anında 25 lira ekleyecek. Bu reel yüzde 25 getiriyi anında garantiliyorsunuz. Bu çok yüksek bir katkı. Onun üzerine de neması olacak. Dolayısıyla yüzde 25 gibi bir getiriyle Türkiye tasarruf ediyor mu- Etmiyor mu- Bunu test etmiş olacağız" diye konuştu.

Bu tasarrufların uzun vadeli tasarruflar olması gerektiğine de işaret eden Başçı, bunun da devlete olan güvenle ilişkili bir konu olduğunu söyledi.

Hükümetler değişse bile daha önceki hükümetlerin devlet adına attığı imzaların mutlaka yerinde durması, bunların karşılığının verilmesi gerektiğini dile getiren Başçı, aslında Avrupa'daki problemin bir kısmının da bu olduğunu, orada sürekliliğin bulunmadığını vurguladı.

Başçı, "Daha önceki hükümetin attığı imzaya saygı göstermek lazım. Birçok ülkede bu olmadı. O yüzden sık sık politikalar değişiyor. Esas sorun burada. Dolayısıyla orta uzun vadeli bir plana çıkıyorsanız mali konsolidasyon planını, 'ben bu yıl çok sıkı yapmayacağım, yıllara sari yapacağım' diyorsanız karşı tarafın size güvenmesi lazım. Bunun için de devlet olmanız lazım" dedi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
enflasyonu, etkiler, memur, mi, zammı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Memur Zammı Hakem Kurulunda Bulut Haber Arşivi 0 17 Nisan 2012 15:46
Memur zammı bütçeye konuldu Feronia Haber Arşivi 0 16 Ekim 2010 10:28
Memur zammı yetersiz Cemalizim Haber Arşivi 0 05 Eylül 2010 11:54
2010 memur maaşı zammı kesinleşti Feronia Haber Arşivi 0 18 Ekim 2009 07:02