IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Haziran 2012, 19:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Avrupa, Müslüman Kadının Sesini Duydu




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa'da Müslüman kadınlara yönelik yapılan ayrımcılığa el attı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa ülkelerinde Müslüman kadınlara yönelik ayrımcılığın arttığı uyarısında bulunan raporu kabul etti.

Fransa'nın Strasbourg kentinde yapılan AKPM Genel Kurulu'nun yaz oturumunda oylanarak kabul edilen rapor, AKPM'nin Ayrımcılığı Önleme ve Eşitlik Komitesi Üyesi Sosyalist Rum Parlamenter Athina Kyriakidou tarafından hazırlandı.

Avrupa'da Müslüman kadınların kamu yaşamına etkili bir şekilde katılmasına imkân verilmesi için gerekli bütün pozitif önlemlerin alınması istenen raporda, ''Avrupa ülkelerinde Müslüman kadınların dini inançları yüzünden, klişeleşmiş ön yargıların kurbanı oldukları'' belirtilerek, ''Müslüman kadınların
özel yaşamlarında ve kamu yaşamında mağdur olmalarının önüne geçecek tedbirlerin acilen alınması'' gerektiği vurgulandı.


GÖÇMENLER MAĞDUR

Raporda ve buna bağlı karar tasarısında, Avrupa'da yaşayan nüfusun çoğunluğunun Müslüman olmadığına değinilerek, dini azınlık mensubu olması ve göçmen kökeni yüzünden Müslüman kadınların çeşitli mağduriyetlerle karşılaştığı ifade edildi.

Müslüman kadınların son dönemde değişim hareketlerinde önemli birer aktör olmak istediklerine işaret edilen raporda, ''Artık yeni bir yaklaşım tarzı benimsemenin zamanı geldi. Müslüman kadınların tecrit edilmeleri, toplumdan uzaklaştırılmaları ve klişe yargılara kurban edilmeleri yerine toplumdan
eşit fırsatlar talep etmeleri konusunda cesaretlendirilmeleri gerekir'' ifadesine yer verildi.

Raporda, Avrupa'da Müslüman kadınların medeni hayata ve kamu yaşamına etkili bir şekilde katılmasına imkan verilmesi için gerekli bütün pozitif önlemlerin alınması istendi.

Müslüman kadınların sadece töre cinayetleri ile başörtüleri ve giyimleri nedeniyle Avrupa'da özellikle seçim dönemlerinde gündeme getirilmelerinin eleştirildiği raporda, bu yaklaşımın sorunların çözümünde yapıcı bir rol oynamadığı uyarısı yapıldı.


MÜSLÜMAN KADININ DERİN SORUNLARI VAR


Rapor üzerine AKPM Göç ve Mülteciler Komisyonu adına görüş raporu hazırlayan ve verdiği 6 değişiklik önergesi oy birliğiyle kabul edilen AKPMm Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, genel kurulda yaptığı sunumda, Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslüman kadınların en büyük sorunlarının başında vatandaşlık ve yasal oturma izni alınamamasının geldiğini dile getirdi.

Çok sayıda Müslüman kadının uzun yıllardır bu ülkelerde yaşamalarına rağmen haklarına kavuşamadıklarını, aile birleşmelerinde sorunlar yaşandığını vurgulayan Kara, konunun entegrasyon açısından da sıkıntılara yol açtığını belirtti.

Özellikle Batı Avrupa'da Müslüman kadınların kolonileşme sonucunda göçmen işçi veya sığınmacı olarak bu ülkelere geldiklerinin altını çizen Kara, günümüzde Müslüman kadınların çok az kısmının yaşadıkları ülkelerde vatandaşlık alabildiklerini bildirdi.

Kara, bu durumun üye ülkelerde vatandaşlığa getirilen kısıtlamaların bir göstergesi olduğuna dikkatini çekerek, Avrupa ülkelerine sığınmacı olarak gelen Müslüman kadınların sıklıkla yasal takibat altına alındığını ve bazen şiddete uğradığını söyledi.

Özellikle 11 Eylül'den sonra İslam'ın ''Aşırıcılıkmış'' gibi gösterildiğini de belirten Kara, Müslüman kadınların bu nedenle büyük zorluklar yaşadığını dile getirerek, bu konuda medyanın rolüne dikkati çekti.

Kara, Avrupa'da Müslüman kadınların başörtüsü sorununun da ötesinde, toplumdan soyutlanma, eşitsizliğe maruz kalma, işsizlik, ırkçılık ve sosyal değişimlerde geri kalma gibi daha derin sorunları olduğunun altını çizdi.


ENTEGRE OLMALI

AKPM'deki Türk heyetinin başkanı AK Parti Sivas Milletvekili Nursuna Memecan ise rapor üzerine söz aldıktan sonra Avrupa'da ayrımcılığa maruz kalan Müslüman kadınların çoğunun göçmenlerden oluştuğunu belirterek, İslam dininin popülist nedenlerle saldırıya maruz kaldığını söyledi.

Memecan, giyimleri nedeniyle eleştirilen, hatta bazen aşağılanan Müslüman kadınların Avrupa ülkelerinde Avrupalı ve birey olarak algılanmaları gerektiğini vurguladı. Topluma entegre olamayan kadının çocuklarını da toplum dışında tutacağına dikkati çeken Memecan, çeşitlilik ve göçle ilgili politikaların daha fazla kadınlar üzerine yoğunlaşması gerektiğini kaydetti.


YASAK KALDIRILMALI

AKPM Üyesi, AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır da başörtüsü yasağı bulunan Avrupa Konseyi üyesi ülkelere, üniversitelerde ve kamuya açık alanlarda bu yasağın kaldırılması çağrısı yaparak, kadınlara eşit fırsatlar yaratılması gerektiğini söyledi.

Bakır, başörtüsü yasağının sosyal durumlarını daha da gerilettiği Müslüman kadınların, sosyal ve ekonomik bağımsızlıkları için desteklenmeleri gerektiğini belirtti.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
avrupa, duydu, kadının, müslüman, sesini


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Müslüman Avlamak İçin Müslüman Kullanmak N999 Haber Arşivi 0 02 Nisan 2012 15:46
Müslüman kadının giyim şekli ve bakılması haram olan yerleri Kalemzede İslamiyet 0 16 Ağustos 2011 01:33
Düşen terliğin sesini duydu, kendini asan kızını kurtardı!! Ein Haber Arşivi 0 07 Haziran 2010 20:36