IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ağustos 2012, 09:03   #1
Çevrimdışı
Aze
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Böceklerin nüfusu artıyor




Küresel ısınma böceklerin nüfusunun artmasına neden oluyor...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, ''Küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek değişimlerin genelde böceklerin lehine olması beklenmekte. Sıcaklıklar doğadaki böceklerin sayısını artıracak'' dedi.

Prof. Dr. Tuncer, küresel ısınmanın dünya üzerindeki bütün canlıları etkilediği gibi böcekleri de etkilediğini söyledi.

Böceklerin 1 milyondan fazla tür sayısıyla yeryüzünün en büyük canlı grubu olduğunu belirten Tuncer, böceklerin doğrudan veya dolaylı olarak insanlara, ekosisteme yararlı ve zararlı birçok etkisinin bulunduğunu anlattı.

Küresel iklimde meydana gelecek değişimlerin böcekler de dahil pek çok hayvanın davranışını ve yaşam tarzını etkileyebileceğini vurgulayan Tuncer, şöyle devam etti:

''Küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek değişimlerin genelde böceklerin lehine olması beklenmekte. Sıcaklıklar doğadaki böceklerin sayısını artıracak. Böcekler soğukkanlı organizmalardır ve vücut sıcaklıkları yaklaşık olarak çevre sıcaklığı ile aynıdır. Bu nedenle nem, karbondioksit ve özellikle sıcaklıkta meydana gelecek değişimlerin böceklerin davranışı, dağılım, gelişim, çoğalma ve üremesini etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte böceklerin gelişmesi hızlanacak, döl sayısı artacak, coğrafik yayılma alanları genişleyecektir.''

Kışların daha ılık geçmesi nedeniyle kışı canlı geçiren böcek sayısında da artış olacağını ifade eden Tuncer, böceklerde yüksek popülasyon artışlarının gözlenebileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Celal Tuncer, sıcaklıklar nedeniyle insanlar üzerinde beslenme ve hastalık taşıma yoluyla etkili olan böceklerin sayısında artış olabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Küresel ısınmaya neden olan karbondioksit ve diğer sera gazları, dünya atmosferinin kimyasal bileşimini 100-150 yıl öncesine göre fark edilir oranda değişikliğe uğratmışlardır. Ekolojik sistemlerin küresel ısınma nedeniyle değişmesi, hayvan ve bitki türlerinin yaşam zonalarının kuzeye doğru kayması, hatta bazı türlerin yaşam ortamlarının tamamen değişmesi nedeniyle yok olması sonucunu beraberinde getirebilecektir. Küresel ısınmayla artan sıcaklıklar özellikle tropik bölgelerdeki böceklerin metabolizmasını hızlandıracak ve çiftleşme oranlarını yükseltecektir. Bu durumda böcek türlerinde hızlı bir nüfus artışı yaşanması kaçınılmazdır. Diğer taraftan küresel ısınmanın neden olacağı aşırı yağış ve kuraklık gibi etkenlerin ise böcekleri olumsuz yönde etkilemesi beklenmekte.''

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
artıyor, böceklerin, nüfusu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Böceklerin güçlü kanatlari KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 15:52
Böceklerin Uçuş Mucizesi MasteR06 Hayvanlar Alemi 0 28 Temmuz 2011 20:32
Cezaevlerinin nüfusu her ay 1330 kişi artıyor AngeLus Haber Arşivi 1 04 Kasım 2009 07:24
Cezaevlerinin nüfusu hızla artıyor Juventus Haber Arşivi 0 12 Haziran 2009 15:46
Böceklerin İlginç Davranışları Metin Genel Paylaşım 0 25 Ekim 2008 19:53