IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ağustos 2012, 10:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sende Bir Bayrak AS




Bu haber 25 Ağustos 2012, Cumartesi 22:19
Sende Bir Bayrak AS

Cumhuriyet döneminde, gazilik kavramının tarihsel seyrine baktığımızda , uzun yıllar hamasetin kısır döngüsü içinde kaldığı görülmektedir. Oysa 23 Nisan 1920’de kurulan birinci meclisin ilk çıkarttığı kanunlardan biri “ İstiklal Madalyası Kanunu” idi. 29/11/1920’de kabul edilen kanun gazilere özel bir önem vermekteydi. Kanunun 1. ve 10. maddeleri bu yaklaşımın somut bir ifadesiydi;


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


“Madde 1 - İstiklal madalyası bilfiil kıta başında, cephede veya dahili isyanları teskinde hamaset ve fedakarı asarı gösteren erkan, ümera ve zabitan ve efrat ve milli kahramanlara ve cephe gerisinde ulvi maksadın husulü için mesai ibraz edenlere ve istiklali milli uğrunda fedayı hayat eden şehitlerin büyük oğluna, yoksa büyük kızına, yoksa pederine, o da yoksa validesine, o da yoksa zevcesine verilir.”

Yukarıdaki maddeden anlaşıldığı gibi, ilk meclis, cephede veya cephe gerisinde, asker veya sivil ayrımı yapmadan, kutsal amacın gerçekleşmesi için katkı sağlayanları ve bu uğurda şehit olanları madalya ile taltif etmişti.

“Madde 10 - İşbu madalya ashabına memurini mülkiye ve askeriye ile bilumum zabıta ve saire tarafından hürmeti mahsusada bulunulacaktır.”

Bu maddede ise meclis, devlet görevlileri tarafından gazilere özel bir saygı çerçevesinde yaklaşılmasını hükme bağlamıştı. İlk meclis, bunun yanı sıra 19/09/1921’de de Atatürk’e gazi unvanı vermişti.

Ancak yıllar içerisinde ilk meclisin gösterdiği yönde ilerleme kaydedilmedi. Örneğin Kore gazileri meclisten bugüne dek bir madalya dahi alamadılar. Kıbrıs gazileri gerek dış, gerek iç politikanın figüranı oldu. Gaziler sosyal ve maddi açıdan adeta kaderlerine terk edildiler. Toplum ise giderek gazilik bilincinden uzaklaştı. Devlet görevlileri gazilere gereken hassasiyeti sergilemedi.Örneğin 61. Hükümetin Başbakanının bu yaklaşımı teyid eden beyanlar hala hafızalarda durmaktadır.

2002 yılında 57. Hükümet tarafından olumlu bir adım atıldı; 19 Eylül Gaziler Günü kabul edildi. Bu adım önemli olmasına karşın toplumda ve devlette karşılık bulduğunu söylemek mümkün değil. Sokağa çıkılıp bir anket yapılsa ya da kamu görevlilerine sorulsa acaba kaç kişi 19 Eylül’ün Gaziler Günü olduğundan haberdardır? Terörle mücadelede saf tutan kahramanlarımızı bile vazife malulü olarak yeni tanıdık. “Savaş yok” yaklaşımıyla onları uzun yıllar kaderleriyle baş başa bıraktık. Gazi olarak tanınmamanın en büyük dramını onlar yaşadı.

Artık gazilerimizi hatırlamanın, unutmadığımızı haykırmanın zamanı değil mi? Sosyal hayatta ve devlet bürokrasisinde gazilik bilincini oluşturmanın özellikle terörle mücadelede savaşan kahramanların motivasyonu açısından önemli bir görev olduğunu Gaziler dergisi olarak yıllardır ifade etmekteyiz.

Bu nedenle ,19 Eylül Gaziler Günü’nü , dosta ve düşmana gerektiği biçimde yansıtmanın sorumluluğunu taşıyan Gaziler dergisi ,Türkiye’de ilk kez, 2002 yılında “bayrak asılması” doğrultusunda kampanya yapmıştı. Terörün azdığı bu dönemde bu kampanyanın yeniden gündeme gelmesinin önemli olduğu kanısındayız. Dolayısıyla 19 Eylül günü dimdik ayakta olduğumuzu, bir gidip bin geleceğimizi, ne gidenleri ne sağ dönenleri ebediyete kadar unutmayacağımızı açık ve seçik göstermeliyiz.

Tüm konutlarımızı, işyerlerimizi ve devlet dairelerimizi bayraklarla bezemeliyiz. Dahili ve harici bedhahları şaşırtmalıyız. Birlik ve beraberliğimizi, vatanın bölünmez bütünlüğünü tek bir bayrak altında toplanarak, hep bir ağızdan haykırmalıyız.

Son söz; 19 Eylül Gaziler Günü Bir Bayrak da Sen As.

Ayşe Gönül PALALAR


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bayrak, bir, sende


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bayrak Zen Tiyatro 0 08 Mayıs 2012 22:11
Bayrak Zen Tiyatro 0 04 Nisan 2012 17:05
Bayrak... istikLaL Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 22 Mart 2010 18:40
Bayrak Asimavi Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 01 Temmuz 2008 22:51