IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Aralık 2012, 13:56   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Büyüme yüzde 1.6'da kaldı




Türkiye ekonomisi yılın en kötü çeyreği olan üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 büyüdü. Beklentiler yüzde 2,6 seviyesinde büyüme göstermesiydi. Avrupa’daki sorunlar, iç talepteki durgunlukla düşük gelen büyüme rakamının yılı yüzde 3’ün biraz üstünde tamamlaması bekleniyor. Yüzde 11 artan ihracat ve azalan ithalat nedeniyle dış ticaretin büyümeye pozitif etkisi 3,43 puan olurken sanayi üretimi büyümeye 0.3 puan katkı yaptı. Özel tüketim ise ikinci çeyrekte olduğu gibi durgunluğunu sürdürdü. Yüzde 0,5 azalan vatandaşın tüketimi büyümeyi 0.36 puan geriletirken devlet tüketiminin ise 0.41 puanlık katkı yaptı. Özel sektör de büyümenin aleyhine çalıştı yüzde 11,1 gerileyen yatırımlar büyümeyi 2,18 puan düşürdü.

Sanayi yüzde 5,7 daraldı

Sanayi üretim endeksi ise ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.7 azaldı. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 2,5 civarında küçülme bekliyorlardı. İhracatın ve sanayinin lokomotif sektörlerinden otomotiv yüzde 9,3, makine yüzde 21,4, kimya üretimi ise yüzde 6,9 daraldı.

Yıl sonu yüzde 4 hayal, yüzde 3 görülebilir

Üçüncü çeyrekte yılın en kötü büyüme rakamının yaşanması bekleniyordu. Ancak dış ticaretin büyük katkısı olmasa gerileyecek olan büyüme rakamı yıl sonu için yüzde 4 olan büyüme hedefinin tutturulamayacağını bir kez daha kanıtladı. Ekonomistler yüzde 3'ün yakalanmasının bile zor olduğu görüşünde. Ekim sanayi üretimi de yılın son çeyreğinde de işlerin kötü gittiğinin habercisi. Yine son çeyrekte de ihracat büyümeyi destekleyen en önemli kalem olacak. Ancak sanayideki durum ve iç talepteki daralma son çeyrekte de sürecek.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
16da, büyüme, kaldı, yüzde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2023 hedefi için yıllık yüzde 8 büyüme gerekiyor Dilara Haber Arşivi 0 04 Temmuz 2010 12:11