IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Ocak 2013, 16:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sigara zammına sağlıkçılardan tepki!




Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi, tütün vergilerine yapılan son artışı yetersiz buldu. Son yapılan vergi artışı ve fiyat ayarlamalarından sigara firmalarının karlı çıktığını iddia eden komite, oranın Dünya Sağlık Örgütü'nün hedeflerinin altında kaldığını açıkladı.

SSUK'tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de halen 16 milyon sigara ve diğer tütün ürünleri kullanıcısı bulunduğu, herhangi bir önlem alınmadığı takdirde şu an hayatta olan 8 milyon kişinin tütün nedeniyle hayatlarını kaybedecekleri kaydedildi.

Bu ölümlerin önüne geçilecek en etkin yöntemlerden birinin tütün ürünlerinde fiyat ve vergilerin artırılması olduğu ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Uluslararası bilimsel çalışmalar, her yüzde 10 vergi artışının, tüketimi yüzde 5 azalttığını, böylelikle hem sağlığı düzelttiğini hem de gelirleri arttırdığını ortaya koymuş, maliye bakanlarının hekimlerden daha fazla hayat kurtarabileceğini göstermiştir. Ancak ülkemizde tütün ürünlerinde yapılan son vergi artışı, yetersizliği nedeniyle uzmanlar arasında büyük hayal kırıklığı yaşattı. Yeni vergi düzenlemesi sağlık kazanımları açısından yetersiz kaldı.''

KARLI ÇIKAN SİGARA FİRMALARI OLDU

Son yapılan vergi artışlarından, fiyat ayarlamalarıyla sigara firmalarının karlı çıktığı iddia edilen açıklamada, ''24 Aralık 2012 tarihli ve 2012/4116 sayılı kararname ile yapılan düzenlemede, yüzde 65,25 oransal vergi ve 3,15 lira asgari maktu vergi tutarı belirlenmiştir. Paket maktu vergisi ise 9 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu oran Dünya Sağlık Örgütü sağlık ekonomistleri tarafından hesap edilen en az 25 kuruş değerinin oldukça altındadır'' görüşü savunuldu.

Şirketlerin, bu vergi artışlarının ötesinde, fiyatlarına enflasyon ayarı yaparak tüm segmentlerde paket fiyatlarını 1'er lira arttırdığı dile getirilen açıklamada, ''Burada dikkat çekici husus, şirketlerin fiyat artışlarını vergi artışının bir gereği olarak değil, alım gücündeki artışı ve fiyat elastikiyetini dikkate alarak yapması oldu'' değerlendirmesine yer verildi.

Oransal vergi artışının yüzde 69'a çıkarılması halinde, sigara içtiği için hayatını kaybeden 160 bin kişinin hayatının kurtarılabileceği ifade edilen açıklamada, sigara dışındaki diğer tütün ürünlerinde ise vergi oranının tekrar düşürüldüğü, üretim maliyetlerine avantaj sağlandığı da belirtildi.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
sağlıkçılardan, sigara, tepki, zammına


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sağlıkçılardan 'beyaz önlük' eylemi Deinonychus Sağlık Köşesi 0 05 Ekim 2011 17:01
Tüketicilerden telefon zammına tepki Cemalizim Haber Arşivi 0 19 Ağustos 2008 19:57