IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2008, 11:27   #1
Çevrimdışı
Lee
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'de internetin 15. yıl karnesi.




Türkiye'ye internetin gelişinin 15. yılı, bugün başlayacak etkinliklerle kutlanacak. Peki, 15 yılın sonunda Türkiye'nin bilgi teknolojileri karnesi ne durumda derseniz.

Türkiye'ye internetin gelişinin 15. yılı, bugün başlayacak etkinliklerle kutlanacak. Bu yıl 7-20 Nisan günleri kutlanacak "İnternet Haftası'' kapsamında, üniversiteler, meslek odaları, kamu kuruluşları, özel internet şirketleri ve bilişim üzerine sivil toplum kuruluşları çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Dünyada geçmişi 1960'lı yıllara kadar giden internet ile Türkiye 12 Nisan 1993'te Ankara-Washington arasında kiralık hatla kurulan bağlantı ile tanıştı.
Bu yüzden 12 Nisan, Türkiye'de internetin doğum günü olarak kabul edildi. Aynı yıl ODTÜ ve Bilkent üniversiteleri ilk Türk web sitelerini yayına verdi. Ancak aradan geçen 15 yıllık süreçte bilgi toplumu olma yolunda Türkiye ancak şu "en"leri elde edebildi:

1 - 70 milyonluk Türkiye'de 47 milyon kişi hiç bilgisayar kullanmadı. Bu sayının 27 milyonu kadın.

2 - İnterneti hiç görmemiş olanların sayısı 50 milyon. 35 milyon kadının yüzde 78'inin (27 milyon) internet kullanım oranıyüzde 0.

3 - 57 milyon kişinin evinde interneti yok. Kentlerde toplam 53 milyon olan bu sayı, kırda 64 milyona çıkıyor.

4 - Yine nüfusun yüzde 28'inin evinde dizüstü veya masaüstü bilgisayarı yok. 20 milyon kişi fiyatı yüksek olduğu için bilgisayar alamıyor.

5 - Düzenli internet kullananların yüzde 70'i, bu becerilerini deneme yanılma yoluyla edinmiş. Yine bilgisayar kullananların yüzde 68'i bu konuda herhangi bir kurs veya eğitim almamış.

6 - Megabit fiyatı 97 dolar ile OECD ülkeleri arasında en pahalı internet Türkiye'de. Bu fiyat Japonya ve Fransa'ya göre 30 kat daha yüksek. Hız konusunda ise bu ülkeler arasında en yavaşlarının başında yine Türkiye var.

7 - İnternet (ADSL) pazarında Türk Telekom TTNet aracılığıyla elde ettiği yüzde 98'lik pay ile tekel durumunda.

8 - Türkiye dünyada internetin yasak olduğu 15 ülke arasında yer almasa da özellikle son yıllarda video paylaşım sitesi YouTube başta olmak üzere internette en çok sansür uygulanan ülkelerin başında geliyor.

9 - Dünyada 1.3 milyar internet kullanıcısı, 550 milyon kayıtlı bilgisayar, 158 milyon alan adı, 150 milyon web, 100 milyar civarında web sayfası, 100 milyon civarında video, ve 60 milyon civarında kişisel web/blog olduğunu tahmin ediliyor.

10 - Dünyadaki bu rakamlara karşın 15 yıllık süreçte Türkiye'de ise 20 milyon civarında kullanıcı, 2.5 milyon bilgisayar, 150 bin Türkiye içinde, 700 bin Türkiye dışında alan adı var.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
internetin, karnesi, turkiyede, türkiyede, yil, yıl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye'nin Eurovision Karnesi Rhytia Haber Arşivi 0 26 Mayıs 2012 15:11
Türkiye internetin neresinde? Kralice Ağ, Network ve Networking 2 09 Mart 2009 22:49