IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Temmuz 2013, 14:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kâbe çevresine tavaf için iki katlı halka yapılıyor




Suudi Arabistan'da Kral Abdullah bin Abdülaziz Kâbe'yi Genişletme Projesi kapsamında revakların kaldırılmasının ardından inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Harem'deki yıkımların ardından tavaf alanının küçülmesi nedeniyle Kâbe çevresine geçici iki katlı çelikten halka yapılıyor. Suudi yetkililer Hac sırasında Müslümanların zorlanmaması için böyle bir çözüm yoluna gidiyor.


Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Umre için Kâbe'ye gelen Müslümanların sayısı her geçen gün artıyor. Harem'i genişletme projesi kapsamında revakların kaldırılması ve bazı kısımların yıkılmasıyla tavaf alanları büyük ölçüde küçüldü. Suudi yetkililer Hacca yetiştirilmek üzere Kâbe'nin etrafına 2 katlı çelikten bir yapı inşaa ediyor. Bu sayede umre ve Hac için gelen insanlar, Kâbe etrafında daha rahat tavaf yapabilecek. Geçici tavaf alanının üst katı önümüzdeki günlerde açılacak. Alt katı ise Ramazan'dan sonra Hac dönemini öncesi hizmete girecek. Kabe ve çevresindeki genişletme projesinin tamamlanmasının ardından, Kâbe çevresine kurulan geçici iki katlı çelikten halkalar kaldırılacak.

Suudi yetkililer genişletme projesi tamamlandıktan sonra saatte 150 bin kişinin aynı anda tavaf imkanı bulacağını bildirdi. Proje kapsamında tavaf alanının genişletilmesi, Misfalah ve Ecyad tarafından Harem'in genişletilmesi, katların ikiden altıya çıkarılması ve Mescid-i Haram'ın meydanları etrafında 63 otel kulesinin inşa edilmesi gibi çalışmalar yer alıyor.

Genişletme çalışmalarının üç ana eksen içinde gerçekleştirilecek. Birincisi Harem'in genişlemesiyle namaz kılanların sayısının 1 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. İkincisi dış avlular; lavabolar, koridorlar, tüneller ve giriş-çıkışları hareketlerini düzenleyen diğer destek hizmetleri çalışmalarını içeriyor. Üçüncüsü ise alan hizmetleri, klima, elektrik santralleri, su tesisleri ve diğer çalışmalar. 750 bin metrekarelik alanda yapılacak çalışmalar Harem'in avlularını da kapsayacak. Ayrıca Hacı ve umrecileri Kabe'nin etrafından tavaf alanına taşıyacak yürüme bantların yapımı için bir araştırma yapıldığı öğrenildi.

Suudi Arabistan Belediye ve Köyişleri Bakanlığı ile Mekke Geliştirme Kurulu Mina'da ki Cemarat köprüsünün (şeytan taşlama köprüsü) kuzeyinden Kabe'nin kuzey avlusuna dağlardan ve yerleşim yerlerinden geçerek 4 kilometre uzunluğunda bir yaya tüneli inşa edecek. Yaklaşık 215 milyon dolara mal olacak tünel sayesinde Cemarat köprüsünden Al-Gazze bölgesine tek bir tünelden sağlanan akışın yoğunluğunu dağıtmak. Tünel inşaatının ise 24 ay sürmesi planlanıyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cevresine, kabe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Minibüse ulaşmak için Filyos'a yol yapılıyor PassioN Haber Arşivi 0 09 Nisan 2012 22:20
Kabe'nin Anahtarı + Kabe’nin Saf Altın Kapısı Sevda Dini Resimler 0 29 Eylül 2011 12:39
2012'de Kabe İçin Yapılan Projeler bittiğinde, Kabe ve çevres nasıl olacak?.. Sevda Genel İslami Konular 0 11 Şubat 2011 02:45
Kabe Hacerül Esved Taşı + Kabe'nin İçi...(Video) Resimleri.. Sevda Genel İslami Konular 0 10 Ocak 2011 08:33