IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sır

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Ağustos 2013, 18:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bu ilçede ev kiraları istanbul ile yarışıyor




Adana'nın 5 bin nüfuslu Tufanbeyli ilçesinde daha önce en fazla 150 lira olan aylık ev kiraları, termik santral inşaatı başladıktan sonra bin liraya kadar çıktı.
Zengin kömür yatakları ve bereketli akarsuları ile öne çıkan Adana'nın Tufanbeyli ilçesi, yeni yatırımlarla bölgenin yeni enerji üssü olma yolunda ilerliyor. İlçede, Sabancı Holding'e ait EnerjiSA (Enerji Üretim A.Ş.), yılda 3 milyon kilovatsaat elektrik üretecek olan bir termik santral ve iki hidroelektrik santralin inşaatına başlaması, ilçedeki ekonomiyi de canlandırdı. Sabancıların yanı sıra Çinli Teyo Yatırım ve Dış Ticaret Anonim Şirketi'nin de, Tufanbeyli'de ikinci termik santrali ihalesini alması ve bu termik santralde de yılda 3 milyar 600 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapılacak olması ilçenin önemini daha da artırdı.

1958 yılında ilçe olan, 5 bin kişilik nüfusu da sürekli göç veren Tufanbeyli, söz konusu enerji yatırımlarının başlaması ile adeta cazibe merkezi oldu. Bugüne kadar sürekli göç veren ilçe, artık yatırımların ve iş olanaklarının etkisiyle hızla göç almaya başladı. EnerjiSa tarafından inşaatı süren santralde çok sayıda Tufanbeylili istihdam imkanı buldu. Çinliler tarafından yapılacak olan ve fizibilite çalışmaları süren termik santral de yakında işçi alımına başlayacak.

İlçedeki enerji yatırımları, artan göç ve ekonomik canlanma en çok ev sahibi olanları sevindirdi. Daha önce en çok aylık ev kirası 150 lirayken termikten sonra bu rakamlar bin liraya kadar çıktı. 5 bin nüfuslu ilçede 500-600 liradan aşağıya ev kiralamak mümkün olmazken bazı yeni yapılan evleri ev sahipleri aylık bin liraya kadar kiraya vermeye başladı. Bu durum 5 bin nüfuslu ilçenin ev kiraları oranıyla yaklaşık 15 milyon nüfusu olan İstanbul ile yarışmaya başladı. İstanbul'da bile çoğu semtlerde kiralar 500 ile bin lira arasında değişirken Tufanbeyli'de de aynı fiyatlarda olması ilçeye tayin olan memurları şaşkına çeviriyor.

Ev kiralarının artmasının en büyük nedeni ise, termik santralde çalışmaya gelen yüzlerce Koreli mühendisin istenilen fiyatı itiraz etmeden vermesi. Ayrıca Koreli mühendisler arsa sahiplerine ev yaptırıp 10-15 yıllığına kiralayıp oturma imkanı da sunuyor. Bu nedenle şimdi Tufanbeyli'de arsası olan herkes 3-4 katlı ev yaptırma yarışında. Sürekli evlerin yapıldığı ilçede ev kiraları her geçen gün artıyor.

Daha önce Adana merkezde memur olarak görev yapan ancak bu yıl tayini Tufanbeyli'ye çıkan Ümit Kara, Tufanbeyli ucuz olduğu için memur kenti olduğu için tayinini istediğini belirterek, "Buraya gelip yatırım yapmak istiyordum ama ev kiralarını öğrenince Adana'nın daha ucuz olduğunu gördüm. Ben Adana'nın en lüks mahallesinde 500-600 liraya rahat ev bulurum. Ama burada hem ev yok hem de kiralar çok pahalı. Evlerin hiçbir özelliği yok ağzını açan 500'den başlıyor. Kiralar illerden daha pahalı" dedi.

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, Tufanbeyli'ye termik santralin yapılmasının ev kiralarını artırdığını belirterek, "Bu bir arz-talep meselesidir. Daha önce kimsenin gelmediği sadece Tufanbeyli'nin yerlisinin ve birkaç memurun yaşadığı ilçede konuta ihtiyaç yoktu. Bu nedenle insanlar kendi barınacakları konutlar yapıyordu. Ya 1 katlı ya da iki katlı konutlar yapıyorlardı. Ancak şu an Koreli mühendisler var, termik santrale çalışmak için dışarıdan gelenler var, bunların konut ihtiyacı var. Bu nedenle Tufanbeyli'de hızla konut yapılması gerekiyor. Birdenbire bu kadar çok talep olunca doğal olarak ev kiraları da fırladı. Şu an aldığımız bilgilere göre kiralar 500 ile bin lira arasında değişiyor. Ben de bu rakamları duyunca çok şaşırmıştım" diye konuştu.

Uçar, Tufanbeyli'ye polis merkezi amirliği yapıldığını, birde üniversite bölümü açılacağını anımsatarak, bu durumun da ev kiralarını artıracağını ama ev kiralarının artmasının en büyük sebebinin termik santral olduğunu söyledi. Uçar, bugünün şartlarında Tufanbeyli'de kiraların 250-300 aralığında olması gerektiğini de sözlerine ekledi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bu, ev, ilçede, ile, istanbul, kiraları, yarışıyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Flaş!.. Istanbul'da ana beatriz rüzgari esti! Victoria’s secret’in melegi istanbul .. PauL Haber Arşivi 0 11 Şubat 2012 14:37
K----- lojman kiraları arttı KarakıZ Haber Arşivi 0 28 Aralık 2011 09:39