IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ekim 2013, 12:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Anayasa Mahkemesi'nden flaş deprem kararı




nayasa Mahkemesi, ikinci Van Depreminde yıkılan Bayram Oteli'nde hayatını kaybeden Selman Kerimoğlu'nun ailesinin açtığı davayı oy birliği ile karara bağladı.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yüce Mahkeme, "gerekli önlemleri almadıklarından ölüme sebebiyet verdikleri" gerekçesiyle Van Valisi ve Van AFAD İl Müdürlüğü aleyhine açılan davada, ailenin 20 bin TL tazminat almasına karar verdi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kararının "örnek" teşkil edecek yanı ise, Türkiye'yi sarsan Hrant Dink cinayetini ve buna ilişkin yine çok tartışılan davayı da kapsaması.

Şöyle ki;
Yüce Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Van Valisi ve AFAD yetkilileri aleyhine soruşturmaya izin vermemesini "eksiklik" olarak nitelendiriyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma izni vermemesi üzerine ise, davacıların buna itiraz yolu bulunmamasını eleştiriyor.

Anayasa Mahkemesi kararında, Dink davasında da benzer bir durum yaşandığına atıfta bulunuyor.




Anayasa Mahkemesi'nin Selman Kerimoğlu davasında verdiği kararın ilgili bölümü şöyle;
"Başvuru konusu olayda, Danıştay 1. Dairesi yakınlarını kaybeden kişilerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işleme koymama kararına yaptıkları itirazı 4483 sayılı Kanun'da Cumhuriyet Başsavcılıklarının bu kararlarına karşı herhangi bir itiraz yolu öngörülmediğinden bahisle incelemeksizin reddetmiştir. Başvurucuların Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının işleme koymama kararına karşı itiraz edebilecekleri bir makam bulunmamaktadır. Bu durumda, bu kişiler hakkında yürütülen soruşturmanın ve sonuçlarının açık olmaması nedeniyle soruşturmanın etkili olduğundan söz edilemeyecektir. Nitekim AİHM, Dink/Türkiye davasında başvuranın (Fırat Dink) yakın akrabalarının yalnızca dosya üzerinden inceleme yapan itiraz mercilerine itirazda bulunabilmiş olmalarının, mağdurların meşru menfaatlerinin korunması hususunda söz konusu soruşturmalardaki eksiklikleri gideremeyeceğine hükmetmiştir."




DEVLET YETKİLİLERİNİN İHMALİ NEDENİYLE ÖLÜMDE ÖRNEK KARAR

Anayasa Mahkemesi'nin Van Depremi konusunda açılan bu kararda verdiği tazminat davası, bundan böyle "devlet yetkililerinin ihmali nedeniyle ölüm" davalarında da örnek teşkil edecek.

Anayasa Mahkemesi, davayı açan Selman Kerimoğlu'nun eşi Serpil Kerimoğlu ve çocuklarına, Anayasa'nın 17. maddesinin ihlali gerekçesiyle 20 bin TL tazminat verilmesini uygun gördü. Anayasa'nın 17. maddesi, "Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir" hükmünü içeriyor.

Yüce Mahkeme kararında, devletin kişilerin yaşam hakkını koruma yükümlülüğü olduğunun altını çiziyor. Bu görevin, "kasıtlı" olmasa bile "ihmal" nedeniyle de yerine getirilmemesinin eksiklik olduğunu karara bağlıyor.

Bu çerçevede de, bu "ihmali" gerçekleştiren devlet görevlilerinin yargılanmasının önünün açılması gerektiğini vurguluyor.

Yüce Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "ihmal" nedeniyle Van Valisi ve AFAD görevlileri nedeniyle soruşturma izni vermemesinin de bu açıdan Anayasa'nın 17. maddesinin ihlali anlamına geldiğini hükme bağlıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin kararındaki ilgili bölüm aynen şöyle;
"Tehlikeli bir faaliyet ya da doğal afetler nedeniyle oluşan öngörülebilir riskleri ortadan kaldırma hususundaki görev ve yetkilerini ihmal ederek insanların hayatının tehlikeye girmesine neden olduğu görevlilerin sorumluluklarının incelenmesine engel olması, tek başına Anayasa'nın 17. maddesinin ihlaline neden olabilir."

DİNK DAVASINDA NE OLMUŞTU?

Hrant Dink davasında da, alınan ihbarlara rağmen Dink için yeterli koruma sağlayamadıkları gerekçesiyle dönemin
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
ve Trabzon emniyet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.
Olayı soruşturan müfettişler, sekiz devlet görevlisi hakkında soruşturma açılmasını istemişlerdi. Dönemin İstanbul Valisi
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
; haklarında soruşturma izni istenen 8 kişi arasında bulunan Celalettin Cerrah ve Ahmet İlhan Güler’in dosyalarını ayırıp, geri kalanlara soruşturma izni vermişti. Ancak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, gerekçesiz bir kararla hiçbir emniyet görevlisi için soruşturma izni vermedi.



 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
anayasa, deprem, flaş, kararı, mahkemesinden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anayasa Mahkemesi'nden CHP'ye ceza SeckiN Haber Arşivi 0 12 Temmuz 2013 11:50
Anayasa Mahkemesi'nden askeri mahal düzeltmesi PassioN Haber Arşivi 0 20 Mart 2012 22:51
Anayasa Mahkemesi'nden askeri mahal düzeltmesi N999 Haber Arşivi 0 20 Mart 2012 19:07
Anayasa Mahkemesi'nden CHP'ye Ret KarakıZ Haber Arşivi 0 27 Ekim 2011 10:09
Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor Dilara Haber Arşivi 0 04 Temmuz 2010 12:06