IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Kasım 2013, 23:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Obama: İlk kez İran'ın nükleer programını durduruyoruz




ABD Başkanı Barack Obama, İran ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasının hemen ardından açıklama yaptı. 10 yıldan bu yana ilk defa İran’ın nükleer programını durdurduklarını ifade eden Obama, bu ülkeye yönelik yaptırımların bir bölümünün kaldırılacağını söyledi. Obama, 6 aylık süre içinde taahhütlerini tamamen yerine getirilmemesi durumunda ise eski yaptırımların geri geleceğini ve baskıların artacağını vurguladı.


Anlaşmanın duyurulmasının hemen ardından Beyaz Saray’da basın mensuplarının karşısına çıkan Obama, “Başkan olduğumdan bu yana [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’ın nükleer silah edinmesini engellemek konusunda kararlılığımı açıkça gösterdim. Birçok kez söylediğim gibi güçlü önceliğim bu sorunun barışçıl yollarla çözülmesi oldu ve diplomasi elimizi uzattık” dedi.
İran’ın uzun yıllardır uluslararası topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmek konusunda isteksiz olduğunu savunan Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin seçilmesiyle diplomasi yolunun tekrar açıldığını ifade etti. P5+1 ülkelerinin ortaklaşa hareket etmelerinin yanında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak İran ile karşılıklı temaslarda bulunduklarını dile getiren Obama, kendisinin de Ruhani ile görüştüğünü hatırlattı.
"DAHA GÜVENLİ DÜNYAYA DOĞRU YENİ BİR YOL AÇILDI"
Bu ülke ile yürütülen yoğun diplomasiye dikkat çeken Obama, “Bugün bu diplomasiler, İran’ın barışçıl bir program takip ettiğini ve nükleer silah geliştiremeyeceğini doğrulayabileceğimiz daha güvenli dünyaya doğru yeni bir yol açtı” şeklinde konuştu. Obama, müzakerelere İran’ın da diğer ülkeler gibi barışçıl nükleer enerji erişimine sahip olabileceği temeli ile yaklaştıklarını söyledi.

Bugünkü duyurunun muazzam bir anlaşma olmasının yanında ‘sadece bir ilk adım’ olduğunu dile getiren Obama, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neredeyse 10 yıldan beri ilk defa İran’ın nükleer programını durdurduk ve programın önemli bölümleri geriye alınacak. İran, zenginleştirmenin bir bölümünü durduracağını ve stoklarının bir kısmını nötr hale getireceğini taahhüt etti. İran, uranyum zenginleştirmeye yarayan yeni nesil santrifüj kullanamayacak. İran yeni santrifüj kuramayacak veya çalıştıramayacak; ve santrifüjler limitli olacak. İran, platinyum reaktöründe çalışmayı durduracak. Yeni denetim kuralları İran’ın nükleer tesislerine geniş erişim sağlayacak ve uluslararası toplumun İran’ın taahhütlerini yerine getirip getirmediğini doğrulamasına izin verecek.”
Anlaşmaya varılmasında uygulanan yaptırımların etkisine dikkat çeken Obama, yeni yaptırımlardan kaçınacaklarını söyledi. Bazı yaptırımların kaldırılacağını da kaydeden Obama, İran hükümetinin daha önce yaptırımlar nedeniyle ulaşamadığı bir kısım gelirlere erişim izni vereceklerini sözlerine ekledi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
durduruyoruz, kez, nükleer, obama, programını, İlk, İranın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İran'dan önemli nükleer atılım! DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 01 Ocak 2012 20:51
'İran nükleer silaha çok yakın' DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 01 Aralık 2011 23:30
AB: İran'la nükleer görüşmelerde değişiklik yok Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Ağustos 2008 00:07