IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ocak 2014, 12:25   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşgaliye vergisi yüzde 500 arttı




Anayasa Mahkemesi, işgaliye ücretlerinin belirlenmesini belediyelerden alıp Bakanlar Kurulu’na verdi


Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını standart hale getirince, 104 bin nüfuslu Çanakkale’de eğlence vergisi oranı 14 milyon nüfuslu İstanbul’la aynı oldu. Çanakkale’de metrekareye 0,50 kuruş işgaliye ödeyen bir esnafın işgaliye vergisi 2,5 TL’ye yükseldi.
Çanakkale’de, 2014 yılının ilk belediye meclisi toplantısında eğlence yerleri ve işgaliye ücretlerinin belediyelerden alınıp Bakanlar Kurulu’na verilmesi görüşüldü. Evvela eğlence yerlerinde ruhsat değişikliğine gidildi. Disko, bar, gece kulüplerinin yanı sıra sinema, lunapark, kahvehane, kıraathane ve otellerin de eğlence yeri sayılması ve eğlence vergisi ödemesi karara bağlandı.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı karara göre belediyeler nüfuslarına göre 1'den 5'e kadar gruplara ayrıldı. Nüfusu 100 bin 1 ve yukarısı olan belediyeler 1. grup, nüfusu 50 bin 1 ile 100 bin arasında olan belediyeler 2. grup, nüfusu 20 bin 1 ile 50 bin arasında olan belediyeler 3. grup, nüfusu 5 bin 1 ile 20 bin arasında olan belediyeler 4. grup, nüfusu 5 bin'den az olan belediyelerin ise 5. grupta yer alması öngörüldü. Buna göre 104 bin nüfusa sahip olan Çanakkale; İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin bulunduğu 1. grupta yer aldı. Bu karar, Çanakkale’deki esnafların işgaliye vergi yükünü yüzde 500 artırdı.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Normal yerlerde işgaliye ücretleri metrekarede 0,50 kuruş, kordonda ise 0,80 kuruştu. Ama şimdi her yer istisnasız 2,5 TL oldu. Yani Atatürk Mahallesi’nde de işgaliye ücreti metrekare başına 2,5 TL, deniz kenarında da işgaliye ücreti 2,5 TL” dedi.

Yılbaşından itibaren geçerli olan karara göre, tatil günlerinde dükkan açmanın bedeli de 600 TL’ye yükseldi. Bu tarifede Çanakkale’de pazar günü dükkan açan bir esnaf, İstanbul’un en lüks semtlerinden biri olan Nişantaşı’nda pazar günü dükkan açan esnafla aynı parayı ödeyecek. Bu düzenlemelerle ilgili Belediyeler Birliği ve esnaf odalarına yazı yazdığını belirten Başkan Gökhan, değiştirilen tariflerinin düzeltilmesini istediğini açıkladı.
“BİZ BU ÜCRETLERİ TAHSİL EDEMEYİZ”
Bakanlar Kurulu’nun aldığı bu kararla birlikte esnafın çok zor duruma düşeceğini belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Biz bu ücretleri tahsil edemeyiz. Çoğu esnafımız bu ücretleri ödeyemeyebilir. 20 milyonluk şehirle 100 bin nüfuslu şehri bir tutmak adil değil. Bu konuda esnaf arkadaşlarım mücadele etmesini istiyorum” dedi.
Alınan karar, esnaf odalarını ayağa kaldırdı. Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, bu kararın uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi. Çanakkale’deki bir esnafla İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki esnafların aynı tutulmasının adaletsiz olacağını vurgulayan Başkan İş, “Geçen sene ödenen işgaliye bedeli 0,5 kuruşken şimdi 2,5 TL’ye çıktı. Geçen yıl 800 TL ödediğimiz bir yer için bu sene 3333 TL ödeyeceğiz. İşgaliye parası, iş yeri kirasını bile geçti. Bu şartlarda esnafın ayakta kalması mümkün değil. Buna itiraz için, bütün oda başkanları bir araya gelip toplantılar yaptık. Gerekli yazışmaları başlattık. Federasyonlara yazı gönderdik. İdare mahkemelerine itiraz için dava açacağız. Ancak onun öncesinde konfederasyon yetkilileri, bu kararı alan komisyon başkanlarıyla görüşüp bir an önce bu meseleninin halline çalışacaklar” dedi.
Hafta tatili ruhsatlarının da sıkıntıya sebep olacağını kaydeden İş, “Lokanta, han, hamam, kahvehane gibi umum yerlerinden hafta tatili bedeli alınmaması için daha önce dava açmış, bu davayı kazanmıştık. Daha önce buralardan hafta tatili bedeli alınmıyordu. Ancak değişen yönetmelikle birlikte buralardan yeniden hafta tatili bedeli alınması gündeme geldi. Bu konuda da itirazımızı yaptık. Mahkeme belgeleri elimizde. Bunu da düzelteceğiz. Esnafımızın hakkını savunmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
İHA

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
500, arttı, vergisi, yüzde, İşgaliye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sanayi üretimi yüzde 1.4 arttı Zen Haber Arşivi 0 08 Mayıs 2013 12:34
Enflasyon yüzde 0,3 arttı Zen Haber Arşivi 1 05 Mart 2013 16:03
İhracat yüzde 38,7 arttı Cemalizim Haber Arşivi 0 01 Ağustos 2008 17:34