IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ocak 2014, 20:12   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karman: Mısır halkı Sisi'yi de devirecek




Tevekkül Karman, “Mısır’da eski rejimden sonra devrim yapan halk, bu rejimden de kurtulacak. Mısır’da devrim kesintiye uğramadı, dinleniyor ve tekrar harekete geçecek” dedi.


Nobel Barış Ödülü Sahibi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Barış ve Demokrasi Merkezi Başkanı Tevekkül Karman, “Mısır’da eski rejimden sonra devrim yapan halk, bu rejimden de kurtulacak. Mısır’da devrim kesintiye uğramadı, dinleniyor ve tekrar harekete geçecek” dedi.
Türk-Yemen İlişkiler ve Arap Baharı Konferansı; Nobel Barış Ödülü Sahibi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Barış ve Demokrasi Merkezi Başkanı Tevekkül Karman ile 2012 Yemen Cumhurbaşkanlığı Seçimi Gözlemcisi, Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gündoğdu'nun konuşmalarıyla gerçekleşti. İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazım İrem’in sunumu ile gerçekleşen konferansa çok sayıda akademisyen ve bilim insanı katıldı.

Açılış konuşmasında, konferansın sosyal ve demokratik olayları gündeme getireceğini vurgulayan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Tevekkül Karman’ın yaşadıklarını anlatacağı bu konferansta, teorikten ziyade pratiğe dönük, uygulanan ve sonuca ulaşan yöntemler paylaşılacak. Konferansın ülkemize, coğrafyamıza, Arap alemine ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Bu seminerin uluslararası barış ve demokrasi konusundaki ilk seminer olduğunu söyleyen Tevekkül Karman ise, Nisan ayında "Arap Baharı’nın zaferi neydi?" ve "Bu zaferin zorlukları neydi?" konularında daha büyük konferanslar yapacaklarını söyledi. Yemen’deki halkın inancına dair açıklamalarda bulunan Karman, “İnsanlar korkmamaya ve vazgeçmemeye karar verdi. Tunus’ta ne oldu? Zeynel Abidin Bin Ali bir ayda kaçtı. Sonra devrim Yemen’de başladı. Sana Üniversitesi’nin önünde öğrenciler rejime ‘görevi bırak’ diye seslendiler. Ali Abdullah Salih’e dört seçenek sundular; istifa, istifa, istifa, istifa” dedi.


“YEMEN’DE SOSYAL MEDYA KULLANIMI ÇOK AZ”
Yemen’de, Tunus’a oranla sosyal medya üzerinden birleşmenin daha zor olduğunu kaydeden Karman, “Yemen’de Tunus’tan farklı olarak


Facebook ve Twitter gibi sosyal medya mecraları çok az kullanılıyordu. Ülke çok fakirdi. Bunu nasıl yapabilirdik? O zamanlarda ben, ‘bir gün milyonlarca insanın sokaklara döküldüğünü göreceksiniz’ dedim. Az kişiydik, bize saldırdılar, öğrencileri tutukladılar ama Yemen’de milyonlarca insanın sokaklara döküldüğünü de gördüler” diye konuştu.
Mısır’da geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından mareşallik rütbesi verilen Abdülfettah el Sisi’ye cumhurbaşkanı olmanın yolunun açılmasıyla ilgili de açıklamada bulunan Karman, “Sisi’nin cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesi darbenin demokrasiye karşı yapıldığını gösterdi. Cumhurbaşkanının tutuklu olması demek, demokrasinin tutuklu olması demektir ve orada yapılan darbe


Müslüman Kardeşler’e değil, demokrasiye yapılmıştır. Mısır’da devrimin ardından yapılan en önemli değişiklik, kişiye seçme özgürlüğünün verilmesiydi ve Muhammed Mursi bu şekilde başa geçmişti. Dolayısıyla darbe, seçme özgürlüğüne de yapıldı ve binlerce Mısırlı hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.
Ortadoğu’da yaşanan baharın tek bir bahar olduğunu ve toplumların tek bir direnişle tek bir başarıya ulaştıklarını söyleyen Tevekkül Karman, “Mısır’da eski rejimden sonra devrim yapan halk, bu rejimden de kurtulacak. Mısır’da devrim kesintiye uğramadı, dinleniyor ve tekrar harekete geçecek. Hürriyetin tadına varan topluluklar ondan vazgeçmeyecek” dedi.
Arap Baharı’nın ortaya çıktığı dönemde TİKA’nın (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) desteği ile Sana Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. İsmail Gündoğdu ise o dönemdeki anılarını katılımcılarla paylaştı. Arap Baharı başladığında


Yemen’de oluşan heyecanı ‘yavaş’ bulduklarını söyleyen Gündoğdu, “Sokaklara çadırlar kurarak başlayan hareketlerde inanılmaz artış sağlandı. İnsanların ellerinde silah yoktu ve yürüyüş yaparak liderlerini feshediyorlardı. Sadece ‘barış’ ve ‘defol’ diye bağırıyorlardı.


Daha sonra giderek büyüyen topluluğun baştaki diktatör liderlerini göndereceklerine inandık” ifadelerini kullandı. Türk-Yemen ilişkilerinin tarihini ve Yemen’in sosyoekonomik yapısını da değerlendiren Gündoğdu, iki toplumun geçmişten günümüze yakın ilişkiler içinde olduklarını söyledi.
Konuşmacılar, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı. Tevekkül Karman, Türkiye’deki kadın haklarını nasıl değerlendirdiği üzerine sorulan soruyu, “Türkiye’de kadınlar, erkeklerle eşit haklara sahip.


Anayasanızda kadının sahip olması gereken tüm haklar var ancak ‘kadın karar alma mekanizmasında yer alıyor mu?’ diye sorduğumda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kadın oranının yüzde 14 olduğunu öğrendim. Özgür bir toplumda bu oranın yüzde 50’nin altında olmaması gerekir. Türkiye’nin özellikle gençler ve kadınlar konusunda olumlu adımlar atacağına inanıyorum” şeklinde cevapladı.
BANU EZBER
İHA

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
de, devirecek, halkı, karman, mısır, sisiyi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mısır burcunuzu biliyor musunuz, Mısır Burçlarına Göre Karakter Özellikleriniz Ay Burçlar, Fallar ve Kehanetler 13 20 Aralık 2014 18:25
Sisi, Terfi Etti Rhytia Haber Arşivi 0 27 Ocak 2014 19:19
Kılıçdaroğlu, Karman ile Görüştü Cemalizim Haber Arşivi 0 17 Mart 2012 10:49
Google MS'i devirecek mi? Slipknot Cep Telefonlar 0 12 Temmuz 2010 15:56