IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2014, 19:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kadın Erkek Eşitliğinde Birinci Sıradaki İl





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfınca (TEPAV) hazırlanan "81 il için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi"nde İstanbul birinci sırada yer aldı.


TEPAV'ın karnesinde kadınlara karşı ayrımcılığı önlemenin yolunun, toplumsal cinsiyete duyarlı politikalar geliştirmekten geçtiği vurgulanarak, iller kadınlara sundukları belirli hizmetler açısından karşılaştırıldı.

Karnede, "Yereller için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi" ile "Yereller İçin Toplumsal Cinsiyet Güçlenme Endeksi" oluşturuldu, bunun yanı sıra iller eğitim, karar mekanizmalarına katılım, istihdam, sağlık ve kadınlara yönelik hizmetler alanındaki verilere göre de değerlendirildi.

Çalışma kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve belediyelerce üretilen veriler, üniversitelerin ve kadın örgütlerinin yayınları kaynak olarak kullanıldı.

KADINLAR AĞRI'DA EN GÜÇSÜZ

Yereller İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne göre, kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklerin en az olduğu il İstanbul. İstanbul'u Tunceli, Bolu, Düzce ve Eskişehir izledi. Ankara 15. sırada, İzmir ise 22. sırada yer aldı.

Eşitsizliklerin en çok yaşandığı iller Ağrı, Bitlis, Kilis, Gaziantep, Siirt olarak belirlendi.

Yereller İçin Toplumsal Cinsiyet Güçlenme Endeksi'nde ise erkeklerle karşılaştırma yapılmadan kadınların güçlenme düzeyine bakıldı.

Kadınların en güçlü olduğu il yine İstanbul oldu.

İstanbul'u Tunceli, Tekirdağ, Ankara ve Eskişehir takip ederken, İzmir bu endekste 19. sırada bulundu. En güçsüz olduğu iller arasında ise Ağrı, Bitlis, Muş, Kars ile Siirt yer aldı.

ÜNİVERSİTE MEZUNU KADINLARIN EN ÇOK OLDUĞU İL ANKARA

Göstergelere göre, eğitimde okuma yazma oranının en iyi olduğu iller Niğde, Antalya, Nevşehir; kötü durumdaki iller ise Siirt, Şırnak ve Muş; ortaöğretimde okullaşmanın en iyi olduğu iller Bilecik, Isparta, Rize; iyi olmayan iller Ağrı, Muş ve Bitlis olarak belirlendi.

Lise mezunu kadınların en çok olduğu iller Ankara, Niğde, Kırşehir, en az olduğu iller ise Şırnak, Ağrı, Şanlıurfa olurken, üniversite mezunu kadınların en çok olduğu iller Ankara, İzmir, İstanbul, en az olduğu iller ise Şanlıurfa, Muş, Ağrı oldu.

KARAR ALMA MEKANİZMALARINA DOĞUDAKİ KADIN DAHA ÇOK KATILIYOR

Karar alma mekanizmalarına katılımda kadının durumunun ortaya konduğu karnede, Diyarbakır, Tunceli, Iğdır'da bu oran yüksekken, Sakarya, Adana, Karabük'te düşük olduğu belirlendi.

İl genel meclisinde kadın oranının en iyi olduğu iller Eskişehir, Diyarbakır, Aksaray olurken, illerin yarısından fazlasında il genel meclisinde kadının bulunmadığı belirlendi. 43 ilde kadın milletvekilinin hiç bulunmadığı ifade edilerek, Diyarbakır, Iğdır, Mardin, Eskişehir ve Tekirdağ'da bu oranın en
iyi olduğu belirtildi.

Özellikle kayıtlı istihdam oranı, lise ile üniversite mezunu nüfusun yoğunluyla üst sıralarda yer alan İstanbul'un, kadınların siyasi yaşamda temsili noktasında zayıf olduğu ifade edildi.

ERGEN ANNELİK ORANI EN DÜŞÜK TUNCELİ VE TRABZON'DA

Sağlık açısından bakıldığında ise ergen annelik oranının Tunceli, Trabzon, Rize'de düşük, Niğde, Nevşehir ve Kars'ta ise yüksek olduğu belirlendi.

Kadın kayıtlı istihdam oranının en iyi olduğu iller İstanbul, Tekirdağ, Ankara olurken, Ağrı, Şırnak ve Hakkari'de bu oranın kötü olduğuna dikkat çekildi. Belediye çalışanları içinde kadın oranının Mersin, Yalova, Eskişehir'de iyi, Muş ve Şanlıurfa'da düşük olduğu tespit edildi.

İllerin kadına hizmet sunumlarının da araştırıldığı çalışmada, Diyarbakır, Kocaeli, İzmir'de kadın nüfus başına düşen sığınma evi oranının iyi durumda olduğu, Adıyaman, Ardahan, Bartın, Bitlis, Isparta, Karaman, Muş, Niğde, Rize, Sinop, Şanlıurfa'da sığınma evi bulunmadığı kaydedildi.

Kadın danışma merkezi, toplum merkezi, aile danışma merkezinin ise Artvin, Bayburt, Bilecik, Gümüşhane, Kastamonu, Şanlıurfa ve Tokat'ta bulunmadığı belirtildi.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da, baroların bünyesindeki kadın merkezi, kadın kurulu gibi yapıların varlığının iyi olduğu, 15 ilde ise bu birimlerin yer almadığı kaydedildi.

Karnede, kadın istihdam oranı ve aile içi şiddet düzeyine ilişkin verilerin il düzeyinde üretilmediği için bu alanlara yer verilmediği belirtildi.

Haber365

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.


Pırlantaların en değerlisini içimde taşıyorum o da VİCDANIMDIR.
BizimMekan.com
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
birinci, erkek, eşitliğinde, kadın, sıradaki, Ül


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadın ve erkek Slipknot Ah Kadınlar 0 07 Haziran 2010 16:30
Erkek Erkektir,Kadın da Kadın aLdiana Genel İslami Konular 0 21 Mart 2010 00:46
Bir erkek ve bir kadın Thief Komedi ve Mizah 1 30 Ekim 2009 12:16
3 Kadın 3 Erkek :) Kan Fıkra 1 21 Aralık 2007 13:13