IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2014, 09:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Barajlarda 4 Ay Yetecek Su Kaldı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'un 4 aylık suyu kaldığını ve bir an önce tasarruf tedbirleri alınmazsa kenti büyük bir su sorununun beklediğini açıkladı.


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye 'de kuraklığın etkisinin artarak devam ettiğini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini belirterek, "Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir" dedi. Şen yaptığı açıklamada, yağışların ocak ve şubat ayında da beklentileri karşılamadığını, neredeyse tüm yurtta sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi.

"ÖZELLİKLE İSTANBUL YAZIN BÜYÜK SU SIKINTISI ÇEKEBİLİR"

Türkiye'deki kuraklığın etkilerinin yazın çok daha fazla hissedileceğini vurgulayan Şen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir an önce bazı tasarruf tedbirleri alınmalı. Gerekirse bazı büyük şehirlerde su kesintisi yapılmalı. Özellikle İstanbul yazın büyük su sıkıntısı çekebilir. İstanbul'a günde 2,5 milyon metreküp su veriliyor. Hazırda 300 milyon metreküp su kalmış."

Şen, barajların doluluk oranının yüzde 33 civarında olduğunu ifade ederek, gelecek aylarda yağış olsa bile bu oranların çok fazla artmayacağını, en fazla 40-45'lere çıkacağını aktardı. Bu durumda bile, yaz sonunda içme suyu açısından İstanbul'un büyük sıkıntı yaşayabileceğini dile getiren Şen, "Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir" diye konuştu. Şen, İstanbul'daki mevcut barajların içme suyu ihtiyacını karşılamakta zorlandığını, artık yeni barajların yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de yaşanan kuraklığın olumsuz etkilerinden tarım alanlarının da nasibini aldığını bildiren Şen, özellikle buğdayda hasat zamanı rekolte kayıplarının yaşanabileceğine dikkati çekti.

"YÜKSEK BASINÇ YAĞIŞLI HAVANIN GELMESİNİ ENGELLİYOR"

Şen, Türkiye'nin, dünyadaki en önemli alçak ve yüksek basınç sistemlerinin tam ortasında yer aldığını söyledi. Sıcaklık ve yağış tahminlerinin bu basınç sistemlerinin konumuna göre yapıldığını belirten Şen, şöyle devam etti: "Türkiye'deki iklimleri etkileyen iki önemli merkez var. Bunlar Azor yüksek basıncı ile İzlanda alçak basıncıdır. Kuzey Atlantik'te deniz yüzey sıcaklığı ısınması Azor yüksek basıncını kuvvetlendirir. Azor yüksek basıncı kuvvetlendiği zaman aşağıdan yukarı doğru yağışlı hava kütlelerini bloke ediyor. Hafiflediği zaman yağışlı hava Balkanlar'dan bir yol bulup ülkemize geliyor."

Haber365

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.


Pırlantaların en değerlisini içimde taşıyorum o da VİCDANIMDIR.
BizimMekan.com
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
4, ay, barajlarda, kaldı, su, yetecek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kış biterken barajlarda son durum Lucifer Haber Arşivi 0 29 Mart 2010 13:54
Barajlarda kuraklık alarmı eCeM1 Haber Arşivi 0 07 Ağustos 2008 14:21