IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Şubat 2014, 01:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Duydunuz mu?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Baklavada yaşanan büyük kriz

Tatlıcılar, artan Antep fıstığı fiyatları sebebiyle artık baklavaları yer fıstığı kullanarak üreteceklerini, iki ay önce 60 lira olan Antep fıstığının bugün 100 lirayı gördüğünü söyledi.

Tatlıcılar, Suriye, İran ve Ukrayna gümrük kapılarının kapalı olması sebebiyle Türkiye'deki karaborsacıların fıstığı stokladığını ileri sürdü.
Bursa Tatlıcılar, Süt ve Süt Ürünleri, Şekerciler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Necip Daş, esnafın zor günler geçirdiğini belirterek, "Türkiye genelindeki tatlıcılar olarak fıstık kullanmama kararı aldık. Bu fiyatlar fıstık olmadığından değil, karaborsacılardan kaynaklanmakta. Fıstığı ranta çevirip milyonlarca lira kar elde ediyorlar. Bunun yanında tereyağı fiyatları da artıyor. Antep fıstığının fiyatı şu an 100 lira. Esnafın 100 liraya fıstık alıp bu işin içinden çıkması mümkün değil. Türkiye genelindeki tatlıcılar fıstık kullanmama kararı aldı" dedi.

KARABORSAYA DİKKAT ÇEKTİ

Karaborsacılara mani olunmasını isteyen Daş, "Fıstığı stoklayıp büyük paralar elde eden tüccarlar var. Bu konuyu Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya kadar taşıyacağız. Gümrüklerin açılmasını önemle rica edeceğiz. Federasyonumuz aracılığıyla Türkiye'deki tüm oda başkanları toplanarak fiyat artışlarının önüne geçilmesini, bu meseleye hükümetin acilen çare bulmasını talep edeceğiz. Bugün tereyağı ve cevizin kilosu 30-35 lira, Antep fıstığının kilosu 95-100 lira arasında. Gümrükler açılmadığı müddetçe fıstık fiyatları daha da artacak. Böyle devam ederse Türkiye genelinde Antep fıstıklı ürün üretmeyip boykot yapacağız. Bu bütün arkadaşlarımızın ortak kararı. Bu konuyu Türkiye geneline yayacağız" diye konuştu.

FISTIK FİYATI ÇIKTI

Antep fıstığının 2 ay önce 60-65 lira olduğunu hatırlatan Necip Daş, "Bugün ise 100 liraya kadar çıktı ve daha da çıkması bekleniyor. Tüccarların elinde 2012 yılından dahi fıstık var. Karaborsacılar, gümrüklerin kapalı olmasını fırsat bilip üreticinin elinden fıstıkları topladı. Şimdi istedikleri gibi fiyatlarla oynuyorlar. Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı buna 'dur' deyip bu rantın önüne geçmeli. Şu an gümrükler kapalı olduğu için fıstık ithal edilemiyor. Bundan sonra tatlılarda Antep fıstığı yerine yer fıstığı kullanacağız. Tabii ki yer fıstığı Antep fıstığının lezzetini vermez ama az da olsa fıstık sıkıntısını giderebilir. Türkiye genelinde baklava üretimi yapan 40-50 bin civarında esnaf var" dedi.

__________________
Hep söylüyoruz namaz 5 vakit, ahlak ise 24 saat farzdır.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
duydunuz, mu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Forumda Kimlerin Sesini Duydunuz? pyracantha Forum Oyunları 389 25 Mart 2024 12:53
Zarafa'yı Duydunuz Mu? Ocean GNU, Linux ve UNIX 0 05 Nisan 2011 12:04
Ruhunu İnternet'te Satan Çinli'yi Duydunuz mu? Süslü Esrarengiz Olaylar 0 13 Şubat 2010 02:14