IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2014, 11:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
44 yılda bitmeyen davaya 2 bin 400 lira tazminat




44 yılda bitmeyen davaya 2 bin 400 lira tazminat



Anayasa Mahkemesi, 44 yılda bitmeyen arazi davası için iki kardeşe ‘manevi tazminat’ ödenmesine karar verdi. Mardin’in Nusaybin ilçesinde ikamet eden N.Ç ve A.Ç.’nin babası D.Ç.’nin şikayetiyle 1969 yılında açılan davanın karara bağlanmaması üzerine Anayasal bir hak olan ‘makul sürede yargılanma hakkı’nın ihlal edildiği belirtildi.



Mardin’in Nusaybin ilçesinde, 1969 yılında babaları tarafından açılan tapu iptali ve tescil davasının aradan geçen 44 yıla rağmen sonuçlanmadığını belirten iki kardeş, Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etti. İki kardeşin, Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiği yönünde karar veren Yüksek Mahkeme, Çetin kardeşlere 2 bin 400’er TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.


Nusaybin ilçesinde ikamet eden N.Ç. ve A.Ç. kardeşlerin babası D.Ç.’nin de aralarında bulunduğu 13 davacı, 22 Eylül 1969 tarihinde Nusaybin Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Hazine aleyhine tapu iptali ve tescil davası açtı. Mahkemenin 6 Haziran 1974 tarihli görevsizlik kararı ile dosya Nusaybin Kadastro Mahkemesi’ne gönderildi. Yargılama sırasında Nusaybin Kadastro Mahkemesi’nin kapatılması nedeniyle dosya, Mardin Kadastro Mahkemesi’ne devredildi. Aradan geçen 44 seneye rağmen davanın sonuçlanmadığını belirten D.Ç.’nin çocukları N.Ç. ve A.Ç., Anayasa Mahkemesi’nin yolunu tuttu. İki kardeş, babaları tarafından açılan hukuk davasının devam ettiğini ve uzun süren yargılama sebebiyle adil yargılanma ve mülkiyet haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek, uğradıkları maddi ve manevi zararın tazminine karar verilmesini talep etti. Yüksek Mahkeme, olayla ilgili bir rapor hazırlattı.



Yargılama sürecinde ilk etapta 40’a yakın duruşma yapıldığı belirtilen raporda, ikinci etapta ise on dokuz adet keşif ara kararının yerine getirilmediği, dosyanın 20 celseden fazla tetkike alındığı, 23 yıl süreyle mirasçıların davaya müdahil olması hususunda çalışıldığına dikkat çekildi. Yargılamanın Nusaybin Kadastro Mahkemesi’nin kapatılmasıyla 16 Ağustos 2013’te Mardin Kadastro Mahkemesi’ne taşındığı belirtildi.



Yargılamanın 44 yıldır devam ettiğini hatırlatan Anayasa Mahkemesi, kararında iki kardeşe tazminat ödenmesine hükmetti. Hukuka, adalete ve mahkemeye güven ilkesinin gördüğü zararın devam etmesinin önlenmesi amacıyla ve yargılamanın en kısa sürede sonuçlandırılması için kararın bir örneği yerel mahkemeye de gönderildi.



ZAMAN

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
2, 400, 44, bin, bitmeyen, davaya, lira, tazminat, yılda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yanlış tedaviye 130 bin lira tazminat Lucifer Haber Arşivi 0 24 Haziran 2010 15:31