IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2014, 18:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Burger Turk Mahkemeye Takıldı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


'Bizimkisi Osmanlı Burger' dedi, ama mahkeme yemedi!


Burger Turk’ün Burger King’i taklit ettiğine karar verildi.

“NFS Burger Turk restoranları ile hem tanınmış Burger King logosu hem de restoran konseptlerine Burger King benzeme gayreti var” diyen mahkeme Burger Turk tabelalarının sökülmesine Burger King’e de 45 bin TL maddi, 10 bin TL de manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Dünya fast food devi Burger King ile yurtdışına açılma planı da olan Burger Turk arasında 4 yıla yakın süren ‘taklit’ davası sonuçlandı. Mahkeme, Burger Turk adı ile açılan restoranlarda Burger King restoranlarının iç ve dış tasarımının taklit edildiğine karar verdi. Temyize götürülen yerel mahkeme kararı Yargıtay tarafından da onandı. Burger Turk tabelaları kaldırılmaya başlandı.

Dünya genelinde 91 ülkede 13 bini aşkın restoranda hizmet veren Burger King ile, ilk şubeleri 2010’da İzmir’de açılmaya başlayan ve sayıları 10’a yaklaşan Yalvaçlar Grup bünyesindeki Burger Turk (NFS Gıda Turizm A.Ş.) davalık oldu.

‘TAKLİT EDİLDİK’

Burger King avukatları, logo ve restorant konseptlerinin taklit edildiği iddiasıyla Temmuz 2010’da İzmir Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Burger King tarafı, davalı tarafın kendi markalarının bilinirliğinden yararlanarak haksız kazanç elde ettiğini iddia etti. Mahkemeden tedbir kararı isteyen Burger King tarafı, tanınmış logo ve yazım stiline benzeyen kullanımları taşıyan tüm ürünler ile tanıtım materyallerinin kullanılmasının önlenmesi ve bu ürünlerin imhasını istedi; ayrıca maddi ve manevi tazminat talebinde de bulundu.

Hazırlanan bilirkişi raporu sonrası mahkeme ihtiyati tedbir kararı verdi. Kararla birlikte Burger Turk tabelalarının kullanımı yasaklandı. Burger Turk tarafı bu karar sonrası, tabelada kısmı bir değişikliğe gitti. Burger Turk yazısının başına “NFS” ibaresi eklendi. Restorant konseptinde ise önemli bir değişikliğe gidilmedi.

‘BİZİMKİSİ OSMANLI BURGER’

Burger Turk mahkemeye yaptığı savunmada ise, öncelikle davacı şirket merkezinin Amerika olduğuna işaret ederek mahkemenin yetkisiz olduğuna işaret etti. Şirketin bu değerlendirmesi mahkemece karşılık bulmadı. Burger Turk, tabelada kullandıkları renklerin Türk bayrağından alındığını, renklerin kimsenin tekelinde olmadığı vurgulandı. Savunmada ‘Türk Hamburgeri’, ‘Ottoman (Osmanlı) Burger’ ibarelerinin kullanıldığı vurgulanarak, farklı bir konseptlerinin olduğuna işaret edildi. Savunmada, Burger King’in Amerika konseptine sahip olduğu, kendilerinin ise Türk konseptine sahip oldukları vurgulandı.

‘BENZEME GAYRETİ VAR’

Mahkemenin talep ettiği bilirkişi raporları Burger Turk aleyhine çıktı. Mahkeme davayı 13 Şubat 2012’de karara bağladı. Mahkeme, “NFS Burger Turk restoranları ile hem tanınmış Burger King logosu hem de restoran konseptlerine Burger King benzeme gayreti var. Verilen ihtiyati tedbir kararına rağmen, davalı kullanımlarına küçük eklemeler yaparak bunları aynen kullanmaya devam etti” yorumunda bulundu. Mahkeme, tüketicinin, Burger King ve NFS Burger Turk arasında bağlantı olduğu düşüncesine kapılabileceğine hükmetti. Mahkeme, aynı renk tabelanın kullanıldığını, logoların konumlandırılış biçiminin de benzer olduğuna, ayrıca benzer dekorasyonların kullanıldığına işaret etti.

YURTDIŞINA DA AÇILACAKTI

Akaryakıt, gemi söküm, inşaat gibi sektörlerde faaliyetleri yoğunlaşan Yalvaçlar Grup bünyesinde yer alan Burger Turk’ün ilk şubeleri İzmir’de açıldı. Sonrasında Van ve İstanbul’da şubeleri açılan markanın yurtdışına açılma hedefi de vardı. Yalvaçlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Yalvaç, 50 şubeye ulaştıktan sonra yurtdışına da açılmayı planladıklarını açıklamıştı.

TABELALAR SÖKÜLSÜN

Mahkeme, NFS Burger Turk’ü haksız bularak kullanılan marka ile tabela ve tanıtım araçları dahil, tüm materyallerin toplanıp imhasına karar verdi. Mahkeme ayrıca davalı şirketin, Burger Kıng’e 45 bin TL maddi, 10 bin TL de maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkemenin kararı NFS Burger Turk tarafından Yargıtay’a götürüldü. Yargıtay’dan yerel mahkeme kararının bozulması istendi. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını onayarak yapılan itirazları da reddetti.

İCRA TAKİBİ YAPILDI

Yargıtay’ın kararı sonrası son olarak NFS Burger Turk avukatları karar düzeltme başvurusu yaptı. Karar düzeltme başvurusu da yine aynı daire tarafından reddedildi. Böylece karar kesinleşmiş oldu. Kararın kesinleşmesi ile birlikte mahkemenin öngördüğü tazminat tutarlarının tahsili için icra takibinin başlatıldığı öğrenildi. Dava süreci devam ederken Burger Turk şubelerinin bazıları ise kapandı.


Haber365

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.


Pırlantaların en değerlisini içimde taşıyorum o da VİCDANIMDIR.
BizimMekan.com
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
burger, mahkemeye, takıldı, turk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Burger King'den sonra MTV'de Hacklendi! Zen İnternet Dünyasından Haberler 0 22 Şubat 2013 16:00
çikoLata,sût,coLa,Burger nasıl üretiliyor? Jady Serbest Kürsü 8 28 Şubat 2008 17:15