IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2014, 20:57   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
EPDK'dan ültimatom




EPDK, 'katkılı oyunu'yla yüksek fiyattan satış yapan akaryakıt şirketlerine 'farkı makul düzeye indirin' ültimatomu verdi. Son çare ise tavan fiyat olacak
Ham petrol fiyatlarındaki yükselişe döviz kuru artışı eklenince benzin litre fiyatı 5 TL'yi aşarken, motorin ise 4.6 TL'yi geçti. Bu pahalılığa şirketlerin 'katkılı kârı'nın eklenmesine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) sert uyarı geldi. Kurum, SABAH'ın defalarca gündeme getirdiği 'Benzinde katkılı kazık' konusunda kritik bir adım attı. Önceki gün EPDK'nın yeni Başkanı Mustafa Yılmaz imzasıyla Türkiye'de faaliyet gösteren tüm akaryakıt dağıtım şirketlerine gönderilen yazıda "Benzin ve motorinlerde katkılı ve standart ürün arasındaki fiyat farkının yüksek olduğu" bildirildi. 20 Mart 2014'e kadar bu farkın makul düzeye indirilmesi istendi. Aksi halde akaryakıta tavan fiyat getirileceği vurgulandı.

15 KURUŞ PAHALI SATILIYOR

Akaryakıt şirketleri pompalarda değişik isimler altında akaryakıtı 15-20 kuruşa varan oranlarda pahalı satıyor. Uzmanlar ise katkı maddelerinin bu denli pahalı olmadığını bu şekilde şirketlerin yeni gelir kapısı yarattığını savunuyor. EPDK'nın şirketlere gönderdiği yazıda, yapılan çalışmalarda, katkılı ve normal ürünler arasındaki fiyat farkının yüksek olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

"KATKI NEREDE?"

Kurum ilk kez 'katkılı ürünlerin içeriklerine yönelik' de bilgi talep etti. Böylelikle kalıcı bir düzenleme getireceği sinyalini verdi. Şirketlerden iki hafta içinde 2013 yılı boyunca şirketlerce yapılan katkılı motorin ve benzin ürün miktarları, katkı maddesinin hangi aşamada, ne şekilde, hangi oranda ve kim tarafından katıldığına dair süreci anlatan bilgilendirme raporu istendi.

TAVAN FİYAT GELEBİLİR
EPDK, Haziran 2009'da ilk kez tavan fiyat uygulamasını yapmış ve benzin-motorin fiyatları yaklaşık 20 kuruş ucuzlamıştı. Sektörün Petrol Piyasası Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle EPDK aleyhine açtığı davada Danıştay kurulu haklı bulmuştu. Bu kararın da tavan fiyat konusunda EPDK'nın elini güçlendirdiği belirtiliyor.

KATKILI OYUN
Geçen yıl SABAH'a konuşan 400 bayili Termopet'in Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Direkçi katkılı oyuna vurgu yaparak, "3 bin litreye 1 litre katkı yapıyorlar. Yani 10 TL'ye mal ettikleri katkıyı tüketiciye 270 TL'ye satıyorlar. Tüketicinin bilgi sahibi olmamasından istifade ediyor" dedi.


SABAH

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
epdkdan, Ültimatom


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dağıtım şirketleri maliyet artışlarını EPDK'ya bildirdi Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Eylül 2008 19:17