IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2014, 15:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kırım'da 'Hayır' Oyu Neredeyse Yok Gibi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kırım'daki referandumda oy kullananların yüzde 95.5'i, Rusya'ya bağlanmaya 'Evet' dedi. Ancak Kırım'daki Ukrayna asıllılar ile Tatarlar oylamayı boykot etti. ABD, referandumu tanımayacağını yineledi.


Kırım Özerk Cumhuriyeti, Ukrayna’nın ve Batı’nın tepkilerine karşın dün Rusya’ya bağlanmak için referanduma gitti. Sandık çıkış anketlerine göre katılımcıların yüzde 95.5’i Rusya’ya bağlanma yönünde oy kullandı.

Ukrayna’da batı yanlısı muhaliflerin iktidara gelmesinin ardından yüzünü Moskova’ya dönen Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde dün halk, bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti. Sandık çıkış anketlerine göre katılımcıların yüzde 95.5’i, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını desteklediklerini belirtti. Seçime katılım oranının ise yüzde 85 olduğu kaydedildi. Sivastopol kentinde katılımın yüzde 83’ün üzerinde olduğu açıklandı. Resmi sonuçları bugün açıklanacak olan referandumda halka, “Rusya’ya bağlanmayı razı mısınız?” ve “1992 yılı Kırım Anayasası’nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olmasına razı mısınız?” soruları yöneltildi.

Oy verme hakkına sahip yaklaşık 1.5 milyon seçmenin bulunduğu Kırım’daki referandum, 23 ülkeden 135 gözlemci tarafından izlendi. Referandumu izlemek için 623 yabancı gazetecinin akreditasyon yaptığı belirtildi. Beyaz Saray ve Avrupa Birliği “referandumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve sonucunu tanımayacaklarını” bildirse de Kremlin dün bir kez daha referandum sonucuna saygı göstereceklerini duyurdu.

Kırım Seçim Kurulu Başkanı Mikail Malişev, yüzde 95,5 oranında halkın Rusya Federasyonuna bağlanmaya 'Evet' dediğini açıkladı. Şimdiye kadar sayılan oylara göre yüzde 3 oranında 'Hayır' oyu kullanıldığını açıklayan Malişev, yüzde 1 oranındaki oyların da geçersiz sayıldığını söyledi. Malişev ayrıca referanduma katılım oranının yüzde 81'in üstünde olduğunu belirtti.

RUSYA YANLILARI SOKAKLARA AKTI

Kırım Parlamentosu'nun kararıyla gerçekleştirilen referandumda kullanılan oy verme işlemi tamamlanarak, oy sayımına başlandı. Başkent Simferepol sokaklarında ise Rusya yanlısı eylemciler sevinç gösterilerinde bulundu.

Rusya Ordusunun kuşattığı Kırım, tüm uluslararası baskılara rağmen referandumu tamamladı. Uluslararası toplumun tanımadığı referandumda kullanılan oylar sayılmaya başlandı. Rusya'nın resmi Haber Ajansı RIA'nın referandum sonucunu yüzde 93 olarak açıklamasının ardından Başkent Simferepol'de sevinç gösterileri başladı. Lenin Meydanı'nda toplanan yüzlerce Rus yanlısı Kırımlı, ellerindeki Rusya bayraklarıyla sevinç gösterileri yaptı.

PUTİN'DEN MERKEL'E: KIRIM HALKININ SEÇİMİNE SAYGI DUYACAĞIZ

Kırım'da kritik Rusya'ya bağlanma referandumu yapılırken, Putin'i bir kez daha telefonla arayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya liderini geri adım atmaya yine ikna edemedi.

Angela Merkel'in talebi üzerine Vladimir Putin ile gerçekleşen telefon görüşmesi hakkında Kremlin Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi:

"Telefon görüşmesi Almanya Başbakanı inisiyatifiyle gerçekleşti. Görüşmenin odağında Ukrayna krizi vardı. Özellikle Kırım'daki referandumdan söz açıldığında Putin, Kırım halkının yapacağı seçime saygılı olacaklarını Alman Başbakanı'na iletti. Putin, referandumun tamamen yasal ve BM tüzüğü 1'inci maddesine uygun yapıldığını da karşı tarafa iletti. İki lider ayrıca Ukrayna'daki genel gidişatın da endişe verici olduğu tespitinde bulundu. Putin, Alman Başbakanı'na radikal unsurların Kiev yönetimi tarafından kontrol altına alınamadığını ısrarla vurguladı. Taraflar Ukrayna için AGİT önderliğinde geniş çaplı bir komisyon kurulmasının gereği üzerinde de durdu."

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise yaptığı yazılı açıklamada, Merkel'in Ukrayna'nın Kherson bölgesinde Rus askerlerinin doğal gaz sevkıyatının yapıldığı tesisin kontrolünü almasını kınadığını ifade etti.

Merkel'in Putin'e, Ukrayna'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) varlığını genişletmeyi ve özellikle Ukrayna'nın doğusunda daha fazla gözlemci göndermeyi önerdiğini ifade eden Seibert, böyle bir kararın yarın Viyana'da yapılacak olan toplantıda hızlı bir şekilde onaylanmasını istediği kaydedildi.

USULSÜZLÜK İDDİALARI

Seçim sandıklarının bulunduğu binalardaki oy verme işlemi sırasında düzensizlik gözlemlenirken, katılımcıların seçim listelerinde olup olmadığına dikkatlice bakılmadığı ileri sürüldü.

Bu duruma yönelik ilk tepki ise Kırım Tatar Milli Meclisi Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlayev'den geldi. Smedlayev, özellikle Bahçesaray şehrine otobüslerle seçmenlerin getirildiğini belirterek, şehirdeki katılım oranının yükseltilmeye çalışıldığını söyledi.

Öte yandan, referandum yapılırken başbakanlık ve parlamento binaları başta olmak üzere Akmescit'teki birçok devlet binasında Rusya bayraklarının asılı olması dikkati çekti.

TATARLAR SANDIĞA GİTMEDİ

Kırım Tatarları ise günler öncesinde açıkladıkları gibi referandumu boykot etti. Başkent Akmescit'te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı.

Çistinkaya okulu sandık başkanı Ala Federova, bölgede yaşayan Tatarlardan birkaç kişinin oy vermeye geldiğini bildirdi. Oy kullanmaya gelenlerin tamamına yakınının bölgedeki Ruslar ve Ukraynalılar olduğunu kaydeden Federova, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını ifade etti.

PUTİN: RUSYA; KIRIM HALKININ TERCİHİNE SAYGI DUYACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'le yaptığı telefon görüşmesinde Kırım'da yapılan referandumun uluslararası hukuka uygun olduğunu, Rusya'nın Kırım halkının tercihine saygı duyacağını söyledi.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, Rusya ve Almanya liderlerinin Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve Kırım referandumunu ele aldığı belirtildi. Putin konuşmasında, "Kırım referandumu uluslararası hukuka ve ulusların eşitliği ve kendi geleceğini belirleme hakkını tanımlayan BM Sözleşmesinin 1. Maddesine tamamı ile uygun. Rusya, Kırım halkının tercihine saygı duyacak." dedi. Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kırım'da bugün gerçekleşen referandumda halkın büyük çoğunluğunun Rusya'ya bağlanmaya "evet" demesi bekleniyor.

Putin, Ukrayna'nın doğu ve güney bölgelerinde radikal grupların Kiev yönetiminin göz yumması sonucu tansiyonu yükseltmeleri konusunda endişelerini dile getirdi. Liderler Ukrayna'daki gelişmeleri izlemek için geniş çaplı bir Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonunun bölgeye gönderilmesi konusunda görüş alış verişinde bulundu.
Putin ve Merkel, Ukrayna sorunu ile ilgili müzakerelerin sürdürülmesi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de irtibatlı olmaları konusunda anlaştı.

Almanya'nın inisiyatifi ile gerçekleşen telefon görüşmesinde Merkel, Paralimpik Olimpiyatları'ndaki başarıları nedeni ile Putin'i tebrik etti. Putin gün içinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'le de yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve Kırım referandumunu ele aldı.

ABD VE AB SONUCU TANIMAYACAK

Öte yandan AB Konseyi Başkanı Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Barroso, referandum sonucunun tanınmayacağını belirtti.İki isim tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Kırım'da yapılan referandumun Ukrayna anayasasına ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek "Referandum yasa dışı ve gayrimeşru ve sonucu tanınmayacak" ifadesini kullandı.

ABD'den referandum için sert açıklama yapıldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Rusya, askeri müdahalesinin ve uluslararası hukuku çiğnemenin bedelini artan biçimde ödeyecek" dendi.

Öte yandan Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada ise referandumun meşru olmadığı ve sonucunun tanınmayacağı dile getirildi.

Bir diğer tepki açıklaması da Fransa'dan geldi. Kırım'daki referandumun Ukrayna Anayasasına göre yasadışı olduğunu belirten Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, "Rusya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymalı" dedi.

ERDOĞAN TATAR LİDERLE GÖRÜŞTÜ

Kırım refendumunun gerçekleşirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırım Tatar Önderi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nu kabul etti. Başbakan Erdoğan, İzmir'de, Kaya Termal Otel'de, Kırımoğlu ile bir araya geldi. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, görüşmede, Kırım'daki son gelişmeler ele alındı. Kırımoğlu'nun, Kırım'daki son gelişmeler hakkında Başbakan Erdoğan'a bilgi verdiği öğrenildi.

Başbakan Erdoğan'ın da yaşanan olaylardan ve artan gerilim ortamından endişe duyduğunu ifade ederek, Kırım'da bir çatışma olmaması ve Kırım Tatarlarının zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını vurguladığı belirtildi. Erdoğan, ayrıca Türkiye olarak Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması için yoğun bir diplomasi faaliyeti içinde olduklarına da dikkati çekti.

Haber365

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.


Pırlantaların en değerlisini içimde taşıyorum o da VİCDANIMDIR.
BizimMekan.com
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
gibi, hayır, kırımda, neredeyse, oyu, yok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gençler için neredeyse 30 yaş öncesinde evlilik yapmak bir hayal gibi! YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 05 Mart 2010 03:15