IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Elysian

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2014, 10:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
AFAD Başkanı Oktay: Somut Adımlar Bekliyoruz




AFAD Başkanı Fuat Oktay, Suriyeli mültecilerle ilgili açıklama yaptı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, “Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar konusunda, uluslararası toplumun ve özellikle Batılı müttefiklerin sözlerle destek vermesinden çok, daha somut ve ciddi adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

Migration Policy Institute, Middle East Institute ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi, ABD’nin başkenti Washington’da Suriyeli sığınmacıların durumuyla ilgili konferans düzenledi.

Konferansa Skype yoluyla bağlanan AFAD Başkanı Oktay, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yardım ve desteklerini anlattı.

Suriye’nin sınır komşusu olarak 4 yıldır Suriyelilerin insani acılarına şahit olduklarını belirten Oktay, Türkiye’nin sınırında yaşanan bu trajediyi görmezden gelmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Oktay, bu nedenle ilk günden itibaren Suriyeli sığınmacılara “açık kapı” politikası izlediklerini dile getirerek, Suriye krizinin başlamasından bu yana Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısının bir milyonu aştığına dikkati çekti.

Türkiye’nin sığınmacılar için elinden gelenin en iyisini yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini bildiren Oktay, sınır bölgesindeki 22 kampın uluslararası standartların bile üzerinde olduğuna işaret etti.

Oktay, kampların içinde Suriyeli çocuklara Arapça eğitim veren okullar ve sağlık merkezlerinin bulunduğunu, kamplardan mezun olan bazı çocukların Türkiye’deki üniversitelere bile başladığını ve kamp yönetimine Suriyelilerin kendi temsilcilerini seçtiğini anlatarak, Suriyelilerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için kamplar için de “kamp” terimi yerine “çadır kentler, koruma merkezleri” gibi isimler kullandıklarını söyledi.

Oktay, “Onlara bir yaşam şekli sunuyoruz. Kamp yönetimlerine temsilcilerini seçerek bir nevi demokrasinin tadını alıyorlar. Dünyadaki diğer yerlerle ve BM kamplarıyla karşılaştırıldığında Türkiye’deki kamplar çok daha iyi koşullara sahip” dedi.

BATILI ÜLKELERDEN DAHA SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ

Suriye’deki çatışmaların 4'üncü yıla vardığına ve hala da devam ettiğine dikkati çeken Oktay, Batılı ülkelerin de tıpkı Türkiye gibi “açık kapı” politikası izlemesini dilediklerini söyledi.

Batılı ülkelerin şu ana kadar 18 bin civarında Suriyeli kabul ettiğine işaret eden ve bunun Türkiye’deki 1 milyonun üzerindeki Suriyeli sayısıyla karşılaştırılamayacağını vurgulayan Oktay, “Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar konusunda, uluslararası toplumun ve özellikle Batılı müttefiklerin sözlerle destek vermesinden çok, daha somut ve ciddi adımlar atmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Oktay, bazen Türkiye’ye bir gecede bile 10 binden fazla sığınmacının giriş yaptığını belirterek, “Dolayısıyla, bu konuda uluslararası toplumda ortak yükümlülük ve sorumluluk paylaşımı görmek istiyoruz” diye konuştu.

AÇIK KAPI POLİTİKAMIZ DEĞİŞMEYECEK

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş da uluslararası toplumun Suriye krizini iyi yönetemediğini söyledi.

Suriye’de sahada büyük değişiklikler olmazsa, sığınmacı sayısının yıl sonuna kadar 1,5 milyonu geçmesini beklediklerini kaydeden Kardaş, ABD ve uluslararası toplumun yardımlar ve sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi noktasında Türkiye’nin yükünü paylaşmasını istediklerini ifade ederek, şu ana kadar yeterli desteği göremediklerini dile getirdi.

Kardaş, ancak Türkiye olarak, Suriye’deki kriz devam ettikçe Suriyeli sığınmacılara “açık kapı” politikalarının değişmeyeceğini de vurguladı.

Middle East Research Institute uzmanı Peri-Khan Aqrawi-Whitcomb ise Irak’a giden Suriyeli sığınmacıların durumundan bahsederken, komşu ülkeler arasında Suriyelilere en iyi kamp koşullarını Türkiye’nin sağladığını vurguladı.

trthaber

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
adımlar, afad, başkanı, bekliyoruz, oktay, somut


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu: "denizcilikte Daralma Bekliyoruz" Asimavi Haber Arşivi 0 05 Eylül 2008 22:36