IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ekim 2014, 10:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dış basın: Türkiye hazır Kürtler endişeli




TBMM’nin TSK’ya Suriye ve Irak’ta sınır ötesi operasyona yetki veren tezkereyi onaylaması dış basında geniş yer aldı.


Öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

ABD: BÜYÜK SİYASİ ADIM

New York Times: Türkiye IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki harekâta katılma yönünde büyük bir siyasi adım atmış gibi göründü. Türk Ordusu kısa sürede bir müdahaleye hazırlanıyor görünmüyor. Washington Enstitüsü Türkiye Araştırma Programı’nın Direktörü Soner Çağaptay, 1946’da o dönemin Sovyet lideri Stalin’in Boğazları Türkiye’den istediği iddialarına göndermede bulunarak “IŞİD, 1946’dan beri Türkiye’ye yönelik en büyük varoluşsal tehdit” yorumunda bulundu.

Washington Post: Türkiye’nin IŞİD’e karşı askeri çabalara destekte ne kadar ileri gideceği net değil.


İNGİLTERE: KÜRTLER ŞÜPHE İÇİNDE

The Times: Türkiye kavgaya karışıyor. Ankara’nın IŞİD’e karşı sabitleşen belirsiz tutumunu değiştirmesinin zamanı gelmişti. Eğer Türkiye operasyona tam olarak müdahil olursa, Suriye’de de işler hızla yoluna girebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çatışmada 3 aşamalı hedefi var: Suriye’de güvenli bölge oluşturmak, Suriye’de uçuşa yasak bölge ilan etmek, Esad rejiminin düşüşünü hızlandırmak için Suriye muhalefetini eğitmek. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye ve Suriye uçakları arasında yaşanabilecek bir it dalaşının, NATO’yu Esad’a karşı geniş çaplı bir savaşa sokmasından korkuyor. NATO’ya dâhil olan ve bu savaşa kendisini adayan Türkiye, gerçek bir yumrukla, meşru bir şekilde bölgesel güç olduğunu iddia edebilir.

Guardian: Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’den sorumlu araştırmacısı Andrew Gardner’a göre güvenli bölge, yalnızca mülteciler için ‘bir güvenlik yanılsaması’ sağlar. Sınır bölgeleri, Suriye savaşında sıkışmış güç durumdaki bölgelerdir ve hiç kimse oradaki mültecilere güvenlik garantisi veremez.

Independent: Tezkerenin geçmesiyle Türk politikacılar, Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadele sözü verdiler. Fakat Türkiye’nin savaşa girişindeki gerçek amacıyla ilgili Suriyeli ve Türkiyeli Kürtler arasında yaygın bir şüphe var. Çoğu, IŞİD’in büyümesine hükümetin engel olmadığına aksine yardımcı olduğuna inanıyor. Suriyeli Kürtlerden Ahmet Ali, “Türkiye Rojava’ya gelirse, IŞİD’e yardım eder. Uluslararası koalisyonun parçası olarak gelmeliler” diyor.

Daily Telegraph: Meclis’in onayladığı, 1 sene geçerli olacak tezkere çok geniş kapsamlı ve hiçbir şekilde Türkiye’nin silahlı askerlerini Suriye ve Irak’a göndereceği vaadini vermiyor.


ALMANYA: TÜRKİYE SAVAŞA GİDİYOR

Bild: Parlamento hükümete yetki verdi. 10 bine yakın asker hazır bekliyor. ‘NATO üyesi Türkiye’nin Suriye’ye girmesi ve Türkiye’ye saldırı olması durumunda Almanya devreye girmek zorunda mı?’ Eski NATO Generali Alman Harald Kujat’a göre, ‘Türkiye Suriye’den izin almadan sınırı geçerse buna gerek yok.’ görüşüne yer verdi. Kujat, Türk askerinin Suriye’ye girmesi durumunda Şam rejiminin BM Sözleşmesi’nin kendini savunma hakkıyla ilgili 51’inci maddesine başvurabileceğini de söylüyor.

Der Spiegel: NATO üyesi Türkiye, gecikmeyle de olsa, sonunda IŞİD’e karşı koalisyonda yer almaya karar verdi. Türkiye, acil durumda Suriye ve Irak’a kara harekâtına hazırlanıyor. Türkiye savaşa gidiyor. IŞİD intikam almak için Türkiye’de saldırı düzenleyebilir.

Die Welt: PKK lideri Abdullah Öcalan, Suriye’de Kürtlere karşı güvenli bir bölge oluşturulmasının, barış görüşmelerinin sonu olacağını duyurdu. IŞİD de Türkiye’de intikam amacıyla eyleme girişebilir.

Frankfurter Allgemeine: Türk askeri IŞİD’e karşı komşu ülkelerde savaşabilir. Hükümetin bu yetkiyi kullanıp kullanmayacağı ya da ne zaman kullanacağı net değil.


İRAN: OPERASYON ENDİŞESİ

İran resmi haber ajansı IRNA: İran Dışişleri Bakanı Zarif, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’yla yaptığı konuşmada bölgedeki terörizmle mücadele yöntemini eleştirdi.

Fars ajansı: İran, Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı olası askeri operasyondan endişe duyduğunu bildirdi.

Devlet televizyonu IRIB: Zarif, mevcut duruma karşın sorumlu hareket edilmesini istedi.



hurriyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
basın, düş, endişeli, hazır, kürtler, türkiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rusya Türkiye'deki 'Radar Üssü'nden Endişeli Desmont Haber Arşivi 0 18 Ocak 2012 17:53