IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ekim 2014, 10:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
‘Erdoğan’ın niyeti şeffaf değil’




Türk askerine sınır ötesinde operasyon yetkisi veren, yabancı askerlerin Türkiye üzerinden geçiş yapmasını sağlayan tezkere, Alman basınında nasıl yorumlandı?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Freiburg'da yayımlanan Badische Zeitung Erdoğan'ın niyetinin şeffaf olmadığını anlatan bir yoruma yer veriyor:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi ‘İslam Devleti' adı verilen katil sürüsüne karşı savaşa mı giriyor? Yoksa ilk etapta öncelikli olan, Türkiye sınırındaki Suriyeli Kürtlerin bir özerk bölgeye kavuşmasını mı engellemek? Eğer ikincisini planladıysa IŞİD terör milisiyle komşu olmakla kalmaz. Türkiye'deki Kürt sorunu da yeniden alevlenebilir. Bu Erdoğan'ın ikilemi. Niyetleri şeffaf olmamayı sürdürüyor.”

Regensburg'da yayımlanan Mittelbayerische Zeitung şu yorumu yapıyor:
“Ankara müdahalede bulunarak Barack Obama'yı içinde bulunduğu stratejik bataklıktan çıkartabilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beyaz Saray'ın arzusuna rağmen, harp komutanına bu iyiliği yapacağı kesin olmaktan çok uzak. Türklerin hesabı, parlamento kararının akla getirdiğinden çok daha karmaşık. ABD, halifeliğin ve aşırılık yanlısı savaşçılarının imha edilmesine odaklanırken Erdoğan en az bunun kadar, Suriye rejimini ve komşudaki Kürt azınlığı da gözüne kestiriyor.”

Oldenburg'da yayımlanan Nordwest-Zeitung Abdullah Öcalan'ın yaptığı son açıklamaya dikkat çeken bir yorumda bulunuyor:
"Suriye'nin kaderi Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kendi ülkesindeki barıştan daha az ilgilendiriyor. Bunu hiç olmayacakmış gibi yıllardır tutuklu bulunan bir adam belirgin hale getirdi: Kürt işçi partisi PKK'nın şefi Abdullah Öcalan. Bir numaralı devlet düşmanı olarak bilinen örgütü, Kuzey Suriye'deki Kobani kentinde Kürt nüfusun IŞİD terör milisleri tarafından katledilmesi halinde Türkiye'deki silahlı çatışmanın yeniden alevlenebileceğini duyurdu. Türkiye'yi bundan daha fazla hiçbir şey korkutamaz. Bölgede bir Kürt devletinin kurulması da Ankara için kabul edilemez bir durum. Yine de Türk ordusunun muhtemel bir müdahalesi, IŞİD ile mücadelede bir dönüm noktası anlamı taşıyor. Eğer IŞİD'in katil sürüsü durdurabilecek birisi varsa o da Türkiye. Bu iyi bir haber.”

Berliner Zeitung Türkiye'nin Suriyeli Kürtlerle işbirliği yapmasının çığır açıcı bir gelişme olacağını yazıyor:
"Her ne kadar Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu kuşatılmış Kobani'deki Kürtlere İslamcılara karşı yardım sözü verdiyse de bu yardımın nasıl olacağının hemen ardından acilen açıklanması gerekirdi. Müdahale, Suriyeli Kürtlerin özerkliği açısından ve Türkiye'deki Kürt gerillası PKK ile yürütülen barış müzakereleri açısından ne anlama geliyor? Eğer Davutoğlu Kobani'nin savunmasını Suriyeli Kürtlerle birlikte organize etmek istese, bu Türkiye açısından açısından çığır açan bir adım ve tüm bölge açısından bir umut ışığı olur.”

Potsdam'da yayımlanan Märkische Allgemeine şu satırlara yer vermiş:
“Türkiye'nin açıkladığı uzun vadeli hedefi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidardan indirilmesi. Askeri müdahalelere imkan veren tezkere bu amaç için de kullanılabilir. Özellikle Erdoğan'ın Suriye topraklarında tampon bölgeler oluşturma planı bu bağlamda dikkat çekici. Ancak Erdoğan'ın Suriye ve Irak'taki Sünnilerin radikalleşmesinin arkasında yatan siyasi ve sosyal nedenlere işaret etmesi meşru. Türkiye, Amerikalılar ve Avrupalılar evlerine döndüğünde Suriyelilerin ve Iraklıların komşusu olarak bölgede bu şartlarda yaşamak zorunda olacağı gerçeğiyle hareket ediyor.”

©Deutsche Welle Türkçe
Derleyen: Ercan Coşkun

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
değil’, niyeti, ‘erdoğan’ın, Şeffaf


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İran Meclisi : Erdoğan Dürüst Değil N999 Haber Arşivi 0 08 Nisan 2012 04:32
Erdoğan: Tek sorumlu PKK değil Ay Haber Arşivi 0 02 Kasım 2011 08:37